Először került megrendezésre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Növényvédő és Növényorvosi Kamara Vas megyei szervezeteinek támogatásával a Vas Megyei Búza Termésverseny.

A verseny létrehozásának mozgató eleme a termelési színvonal emelése, a búzatermesztés népszerűsítése és emellett a gazdálkodók tapasztalatainak egymás közti kicserélése volt, mondta el Pusztavámi Márton a NAK vas megyei elnöke.

Pusztavámi Márton beszédében rávilágított arra, hogy a magyar terméseredmények, messze elmaradnak a nyugat-európai átlagokhoz képest és ez a különbség az elmúlt években folyamatosan növekedett. A magyar termésátlag a 2015-ös évben 4,5 tonna, míg egyes nyugat-európai országok 8-10 tonnás átlagokat érnek el. A versenyben nevezett 50 termelő mindegyike jóval az országos átlag felett teljesített.

Két kategóriában (étkezési és takarmány) hirdettek eredményt. Az étkezési kategória első helyét Takács Gyula érte el 9,88 tonna/hektáros termésátlaggal, étkezési minőséggel.

Takács Gyula az élettani kulcsidőszakok segítésére a Timac Agro fejlődésszabályozó termékeit használja és nagy gondot fordít a növények kondíciójának fenntartására többszöri beavatkozással.

A kalászosok termésmennyiségét 3 fejlődési fázis alapvetően befolyásolja.

A bokrosodás minősége határozza meg a kalászok számát. Megjegyzendő, hogy a bokrosodásban nem csak a fejlődő oldalhajtások, hanem az azokat tápláló másodlagos gyökerek mennyisége is fontos a hajtások megtartása szempontjából.

A 2 nóduszos állapottól szárbaszökkenésig tartó periódusban a kalászdifferenciálódás zajlik, azaz ekkor dől el a kalászonkénti szemek darabszáma.

Majd a kalászfejlődés, szemtelítődés időszakában súlyosodnak a szemek, amelyért körülbelül 80%-ban a zászlós levél működése felel.

Takács Gyula eredménye is bebizonyította, hogy optimális tápanyagellátással és a fent említett fejlődési fázisok tudatos segítésével, szabályozásával utolérhetőek a nyugat-európai magas termésátlagok.

A Timac Agro folyamatosan gyűjti a javasolt technológiák eredményeit, melyek elemzéséből is jól látszik, hogy bár egyszeri tudatos segítséggel is jelentős eredménynövekedés érhető el, de a technológia szintű többszöri célzott beavatkozás fokozottan megnöveli a termésstabilitást és a hozamot. (A teljes technológiát a webagro elemezte.)Timac Agro búza elemzés

A Timac Agro szaktanácsadói az ország minden területén segítik a gazdálkodókat a megfelelő termékek kiválasztásában és akár a teljes tápanyagtechnológiai terv összeállításában, talajtani szakértő bevonásával a biztos siker érdekében.

Kérdéseivel, észrevételeivel kapcsolatban forduljon bizalommal a TimacAgro szaktanácsadóihoz IDE KATTINTVA.