Mit jelent ez valójában?

Azt jelenti, hogy 1 kg-talajban 0,25 g foszfor, azaz 0, 00025 kg található. Ez 1 ha terület 0,5 m-es gyökérzónájában nagyságrendileg 1,7 tonna foszfort rejt. Vagyis a hazai 4-5 millió szántóföldi gazdálkodásban használt területen akár 7-8 millió tonna foszfor is található.

Mit kellene tenni?

Először is le kell szögeznünk, hogy a talajok foszfortartalékának tényleges felvehetősége erősen függ a talaj kémhatásától és biológiai aktivitásától. Amennyiben ezek eltérnek az optimális állapottól, a talaj tápanyagszolgáltató képessége nem tud folyamatosan megfelelni a növényeink igényének. Foszfor műtrágyázásra tehát szükség van, de emellett a természetes tartalékokat is hasznosíthatóbbá kell tenni.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

Az 5,5 pH alatti, erősen savas kémhatáson a talajok természetes ásványi foszfor tartalma nehezen oldódik. Ilyen esetben bármilyen jól szórható meszező anyag segítheti a foszfor mobilizációját. Emellett a pH emelése javítani fogja a talaj szerkezetét, segíteni fogja a nitrogén hasznosulását, a talaj mikrobiológiai aktivitását is. A mikrobiológiai aktivitás pedig a talajunk szerves foszfor tőkéjét tudja mobilizálni. A porózus, morzsás, víznyelő és víztartó talajszerkezet a gyökérzónában és a felszínen hozzájárul a tavaszi-nyári nagy csapadékok nagyobb arányú hasznosulásához, ami a növények számára létfontosságú lehet a száraz periódusok, hőségnapok alatt.

VulcanAgro

 

Kell foszfort használni akkor vagy elég egy talajjavító?

Kell, de nem feltétlenül 100-150 kg/ha foszfort kell kijuttatni hektáronként, hanem használjuk azt is, ami a talajban van. Juttassunk ki 40-60 kg foszfort hektáronként, de emellé használjunk megfelelő kalciumos talajjavítót 200-400 kg/ha mennyiségben. Így már egy olcsóbb, foszfort tartalmazó Starter NPK-t is használhatunk, amely a növény számára nélkülözhetetlen ként és mikroelemeket is tartalmazza. A talajjavítás egyre fontosabbá válik minden gazdálkodó életében, de azt úgy kell elvégezni, hogy a talajban levő tápelemek felvehetősége is növekedjen.

Vulcan Profi NPK Starter

Granulált kén

Milyen foszfort használjunk akkor?

A foszfor formája a műtrágyában kardinális kérdés lehet. Míg pl. a szuperfoszfát savas kémhatású talajokban jobban hasznosul, addig a meszes, lúgos talajokban hamar „kiöregszik”, mert oldhatatlan Ca- és Mg-foszfátok keletkeznek belőle. Az ilyen műtrágyák foszfortartalma alacsonyabb, de rengeteg mezo elemet hordoznak.

A DAP vagy MAP alapú komplex műtrágyák ellenben minden körülmények között gyorsabban oldódnak, és nagyobb arányban hasznosulnak. Sajnos az ilyen alapon gyártott NPK-k a legtöbb esetben csak nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaznak, más a növény számára nélkülözhetetlen tápelemet alig.

Vulcan Balance talajjavító

Mennyi foszfort vesztünk el?

Mivel a foszfor nehezebben mozog a talajban, ezért a tápelem hasznosulásában jelentős tényező a növények gyökérzetének mennyisége és eloszlása. A foszfor mellett a gyökerek erősödését segítheti a kalcium, a kén és bizonyos mikroelemek is. Szerencsés módon a mezo- és mikro-tápelemek többsége a foszforral nem antagonista, vagyis nem akadályozzák egymás felvételét. A magnézium pedig kifejezetten segíti a foszfor hasznosulását. Mindebből következően érdemes kiegyensúlyozott tápanyag-gazdálkodás végezni, több mezo- és mikroelemet is tartalmazó komplex műtrágyákat alkalmazni.

Kihez forduljon, aki segítségre szorul, tanácsot szeretne, többet akar termelni?

Látogasson el a honlapunkra és ismerjen meg bennünket.

VulcanAgro
A. Németh Péter – médiakommunikáció