logó

Lehetséges ez? Legtöbbünknek a meszezéssel kapcsolatban – ami ráadásul valószínűleg több évtizeddel ezelőtti, szinte elfeledett emlék – a nagy tömegű, nehezen kezelhető mészanyagok munka- és időigényes kiszórása és a munkagépek nehézkes takarítása jut eszébe.

Ma a mészpótláshoz használható anyagok közül – melyeket kifejezetten a mezőgazdálkodók számára fejlesztenek ki –, mondhatni, testre szabottan választhatjuk ki a legmegfelelőbb megoldást a rendelkezésre álló technológia, a meszezés tervezett időpontja és a meszezéssel megvalósítani kívánt cél tükrében.

Nem kérdés, hogy ha a talajvizsgálati eredmény – de akár a magunk által elvégzett gyorsteszt – alacsony pH-értéket mutat, ráadásul a talajunk szerkezete és vízháztartása nem közelít az ideálishoz, annak oka az alacsony kalciumszint – a talaj termőrétegében! Itt fontos megemlíteni, hogy a talajban a kalcium felfelé nem mozog, így a mélyebb rétegek kalciumszintje a növény és a termőréteg számára nem irányadó.

Növényélettani szempontból a kalcium számos anyagcsere-folyamatban betöltött szerepe mellett akár 90%-ban a sejtfalban halmozódik fel, mozgása a növényben igen korlátozott, a levelekre juttatott kalcium máshová már nem jut el, ezért fontos, hogy a növény elsősorban a gyökérzónában kellő mennyiségű kalciumot találjon. Többek között ezért is fontos a mészpótlásnak a mindennapi agrotechnikai gyakorlatba való emelése.

A Carmeuse Hungária mint a Carmeuse Group tagja a talajok meszezésében szerzett több évtizedes, nemzetközi gyakorlatokat integráló tapasztalata alapján az elmúlt időszakban több olyan, kifejezetten Magyarországra és a környező régiókra adaptált fejlesztést hajtott végre, amely lehetővé teszi az időbeli és technológiai rugalmasságot a talajok gyakorlati mészpótlásában.

Melyek ezek a termékek?

TERRACALCO 95

Az előttünk álló évben értelemszerűen a legközelebbi időszak a tavaszi vetésű növények talaj-előkészítésekor áll rendelkezése. Ebben az esetben kisebb hektáronkénti dózisú, gyorsan oldatba vihető, gyors hatású, kalcium-oxid hatóanyagra épülő termék ideális. Ilyen a TERRACALCO 95, amely rendkívül nagy, 99% feletti kalcium-oxid tartalmú, 2-8 mm-es mérettartományra rostált mésztermék, kifejezetten röpítő tárcsás kijuttatáshoz.

A termék teljes logisztikáját, kiszerelhetőségét és természetesen a szórást is ideértve tökéletesen illeszkedik a meglévő műtrágyázási technológiába.

TERRACALCO 95 FINE

Nagy tisztaságú, rendkívül gyors oldódású, 0-2 mm-es mérettartományú őrölt égetett mész alapú termék. Ideális csigás adapterrel rendelkező szóróberendezéshez vagy szerves anyaggal keverve szervestrágyaszóróval történő kijuttatáshoz.

TERRACALCO 55 LD

Kalcium-karbonát alapú, nagy tisztaságú, finom mészkőőrlemény, amely a szálló por drasztikus csökkentése érdekében speciális oldattal kezelt, így a röpítő tárcsás kijuttatás is megoldott a karbonátalapú, elsősorban a hosszú hatástartamú melioratív meszezést megcélzó művelethez. Tavaszi meszezésre is használható, különösen az idei, csapadékban gazdag februári időjárás után, amely a beoldódást jelentősen segíti.

TERRACALCO 55

Kalcium-karbonát alapú, nagy tisztaságú, finom mészkőőrlemény, elsősorban csigás adapterrel vagy szerves anyaggal keverve szervestrágyaszóróval történő kijuttatáshoz, elsősorban a hosszú hatástartamú melioratív meszezést megcélzó művelethez. A meszezés kivitelezése előtt fontos meghatározni, hogy mire van szükségünk, mit szeretnénk elérni – vagyis mi a meszezés célja.

Ebben is és a megfelelő termék kiválasztásában is szívesen segítünk, forduljanak hozzánk bizalommal!

Wágner József 
üzletfejlesztő
CARMEUSE Hungária Kft.

További információkért látogasson el a Carmeuse Hungária Kft. weboldalára!

logó