Újabb és újabb kihívásokkal néz szembe az agrárium
A klimatikus és egyéb tényezők folyamatos változása új kihívásokat állít az agrárium számára, így az őszibúza-termesztés elé is. Továbblépést eredményezhet a búzafajtáink genetikai hátterének javítása.

Ki gondolta volna? A korától és a fényviszonyoktól függ a rozmaringlevél íze és hatása
A kertészek és a fűszernövények szakértői régóta tudják, a legzöldebb és egészségesebb levelektől várható a legjobb hatás. A rozmaring esetében ezt az ELTE és a Semmelweis Egyetem kutatói korszerű módszerekkel számszerűen is bebizonyították.

Ahol nincs esély öntözésre, ott is lehet jó kukoricát termelni!
Vitai László családi gazdálkodó Sajószögeden él a dél-borsodi régióban. Öntéstalajokon gazdálkodik, még sincs esélye öntözni a területeit. Azonban van egy ütőkártya a kezében!

Növényvédelmi előrejelzés: Megjelent a repcefénybogár!
Az időjárás és a kártevők is ellenünk vannak. Az Agroinform.hu 2020. évi 14. heti növényvédelmi előrejelzése.

virág

Ennek már sajnos vége, lefagyott a kajszi virága.

Növényvédelmi előrejelzés: Fokozódik a fertőzési nyomás
Végre megérkezett az igazi tavasz, napsütéssel, meleg nappalokkal, így aztán egyre nehezebb lesz a „maradj otthon” megtartása. Fokozottan igaz ez a növénytermesztésre, hisz a növények követelik a „jussukat”, vagyis a talajmunkát, a vetést, a növényvédelmi kezeléseket is. Napjainkra ez már nem elméleti jövőkép, ez komoly realitás. Az Agroinform.hu 2020. évi 15. heti növényvédelmi előrejelzése.

Még állományban is elősegíthetjük a jobb műtrágya-hasznosulást!
Kalciumpótlással kapcsolatban azt mondani, hogy soha nem késő, inkább tűnik közhelyesnek, mint technikai értelemben vett valódi opciónak. Pedig a megfelelő technológia megválasztásával egy nagyon széles időintervallum nyílik meg a savanyú talajok javítására és aktiválására, illetve növényeink kalciumellátására is.

A magyar kertészetek ezt nem halogathatják tovább a túlélésük érdekében!
Hogyan lehet, hogy a kiváló termőhelyi adottságok ellenére drasztikusan csökken a hazai almaültetvények száma?

alma

Modern, versenyképes ültetvényekre van szükség ahhoz, hogy ne szoruljunk ki a piacról.

Mire ügyeljünk a fejes saláta tápanyagellátása során?
A fejes salátára szokás mondani, hogy viszonylag kevés tápanyagot igényel, és kevésbé igényes a talajszerkezet iránt, ami igaz is. De érzékeny a talajra!

A termésbiztonság két fő pillére egy kisgazdaságban: Koregraf és Nemere
Hogyan lehet egy 60 szarvasmarhát hizlaló, 56 hektáros vegyesgazdaság sikeres üzemméret? Titka a gondos fajtaválasztás, a termésbiztonság és a szerves trágya!

Beszéljünk a növényvédő szerek hasznáról és felelős használatáról!
Napjainkban az élet sok területén fel kell készülnünk a változásokhoz, kihívásokhoz történő alkalmazkodásra, ez kulcsfontosságú mind a társadalom, mind a mezőgazdaság számára. Oszlassuk el a tévhiteket a növényvédő szerekkel kapcsolatosan!

növényvédő szer

fotó: Shutterstock

Így védje meg növényeit a levél- és kalászbetegségektől
Az Elatus Era gombaölő szer kiváló védelmet nyújt a kalászosoknak, emellett a terméspotenciált és a beltartalmi paramétereket is nagymértékben javítja.

Sok a kérdés a paradicsom fejtrágyázásával kapcsolatban – de mi válaszolunk
A növény beszél, jelzi, ha valami számára kedvezőtlen, csak a jelzéseit ismerni, a nyelvét érteni kell.

Megoldható egy lépésben a hagymalégy és a dohánytripsz elleni védekezés?
A Benevia® az egyetlen rovarölő szer, amely egy időben véd a hagymafélék legjelentősebb rovarkártevői ellen.

Mikor vessük a kukoricát??
Minden tavasszal felmerül az örökzöld kérdés, mikor induljunk a kukoricavetéssel. Hogy döntsön tehát a gazda, mikor vesse a kukoricát? A legtöbbször az optimális vetésidő adja a legmagasabb termést.

Ha ezekre nem figyelünk, oda a termés!
A jelenlegi gazdasági helyzetben előfordulhat, hogy bizonyos terményeinket a megszokottnál tovább vagy kényszerből a megszokottól eltérő helyen kell majd tárolnunk. Ez a helyzet fokozott felkészülést kíván meg a termelőktől, hogy a minőségromlást a tárolás során elkerüljék.

gép

Síkrostás tisztítógép szárító telepen.

Őrizze meg a most még talajban lévő nedvességet!
Az ország gazdag vízkészletének ellenére elenyésző az öntözhető területek aránya. Az egyre szélsőségesebb, egyenetlenebb eloszlású csapadék a növekvő átlaghőmérséklet hatására gyorsabban párolog el a talajból, növelve a talajok vízhiányát. A probléma elérte kontinentális klímánkat. Water Retainer VízŐr – innovatív, vízháztartást javító magyar technológiával.

Növényvédelmi előrejelzés: Rengeteg a talajlakó kártevő
Most a legtöbb területen magas a talajlakó kártevők száma, ezért a felvételezések és a talajfertőtlenítés kimondottan ajánlott. Az Agroinform.hu 2020. évi 16. heti növényvédelmi előrejelzése.

Pontosan meggyőződhetünk róla, hogy megfelelő magágyba vetünk-e
Az emberek gyakran tévednek abban, hogy gazdálkodóként mi az első lépés a mezőgazdaságban. A legtöbben azt feltételezik, hogy a vetés az. Közvetlenül a vetés előtt meg kell győződni arról, hogy a talaj művelhető-e. A magok egyenletes csírázásához elengedhetetlen a megfelelő magágy kialakítása.

Készüljön fel a tavaszi fagyokra – és ne kövesse el a leggyakoribb hibákat!
A fagyvédelmi öntözés gyakran több kárt okoz, mint hasznot. Ezért nagyon fontos, hogy mindig a megfelelő időben kell kijuttatni a vizet.

A napraforgó nagyon meghálálja, ha ezeket az egyszerű szabályokat betartjuk a műtrágyázás során
A mezőgazdasági termelésben a napraforgó csíkos és fekete magvú fajtái fordulnak elő. A csíkos magvú fajtákat étkezési célra és madáreleségként termesztik, míg a fekete magvú fajták magjából nyerik a napraforgóolajat. Összefoglaltuk a főbb tudnivalókat a napraforgó helyes tápanyagellátásáról.

Vegyszermentes házi praktikák a kertet pusztító kártevők ellen
A kikeleti zsongásban sajnos a kertészek ellenfelei is aktivizálódnak, így sokféle kártevő keserítheti meg a dolgunkat!

növény

Amint megjelennek az apró, narancsszínű, oldalt pöttyös lárvák, cselekedni kell!

Nézzük, mire képesek az új napraforgófajták
A 2019-es év napraforgó-termesztését ismét kedvező eredmények jellemezték. A betakarított vetésterülete a 2019-es tenyészidőszakban 561 715 ha volt. Az országos termésátlag 3010 kg/ha, míg a megtermelt napraforgótermés mennyisége 1 690 633 t volt. Bemutatjuk az új, államilag elismert napraforgófajtákat.

Szenvednek a kalászosok – egy utolsó lombtrágyázás sorsfordító lehet!
A mezőgazdaság legtöbb növénykultúrájában komoly problémát okoz a szokatlan tavaszi időjárás, mely számos agrotechnikai és növényvédelmi munka ütemezését nehezíti meg. Így van ez a kalászos növények esetében is, az egyébként hamarosan időszerű kalászvédelemhez kapcsolódó növényvédelmi teendőkkel kapcsolatban.

Ez tiszta sor! – A Syngenta Clearfield® gyomirtási technológiai ajánlata!
A napraforgó-termesztésünk gyökeres változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedek során, ami a termésátlagok folyamatos növekedésében és az évről évre megdöbbentő rekordtermésekben is nagyon jól érzékelhető. A hagyományosan, magról kelő kétszikű gyomok ellen csak preemergensen gyomirtható napraforgó hibridek mellett nagy áttörést jelentett a herbicidtoleranciával rendelkező napraforgók megjelenése, amely lehetőséget nyújt az állományban is herbicides védekezésre a napraforgó legfontosabb magról kelő gyomnövényei ellen.

Növényvédelmi előrejelzés: Az aszálytól meggyötört kalászosokat most a vetésfehérítők támadják
A szántóföldön a szárazságtól legyengült állományok károsodhatnak, a gyümölcsösökben pedig mindent elleptek a levéltetűk. Az Agroinform.hu 2020. évi 17. heti növényvédelmi előrejelzése.

repce

Repcebecő-ormányos, egyszerre kettő.

Mit kell tudni ahhoz, hogy otthon, különösebb szakismeret nélkül termesszünk zöldséget?
Az alábbi gondolatokat azért vetem „papírra”, mert az elmúlt években nemcsak nagyüzemi, árutermelői szinten mutatkozott érdeklődés a talaj nélküli termesztés iránt, a saját célra termelő magángazdaságok is keresik annak lehetőségét, hogyan lehet biztonságosan, kevés vegyszerrel, korán zöldséget előállítani.

6 tipp, amivel a gazda sokat tehet a Föld védelméért!
50. alkalommal ünnepeljük a Föld napját! Mutatunk 6 gyakorlati megoldást, amelyekkel Te is megvalósíthatod a saját Földvédelmi Programodat!

őz

A Föld minden élőlényé – fotó: Shutterstock

Hogyan és mivel végzik a kukorica gyomirtását a magyar gazdák? Tanulságos adatok!
Hazánkban az egyik legértékesebb szántóföldi kultúra növényvédőszer-költéspotenciál alapján a kukorica. A cikkben áttekintjük, hogy az elmúlt egy évtizedben (2010-2019) hogyan változott meg a kukorica gyomirtási technológiája.

Meggyőző bizonyítékok az étkezési minőségű búza és a kiemelkedő repcehozamok! – VIDEÓ
10 éves lett a Huminisz Kft., amely esemény alkalmából felidézzük a vállalat történetének mérföldköveit – és bemutatjuk egy gazdálkodó jól bevált Huminisz-technológiáját a gyakorlatban.

Nem mese, konkrét számok! Hogyan lett a kukoricahozam gyenge homoktalajon 8-ból 11 tonna?
Bizonyított terményátlag-növekedés! Egy Heves megyei gazdálkodó mondja el tapasztalatait az OMIKRON folyékony műtrágya adapteres kultivátorairól.

A napraforgó gyomszabályozásának módja
Fő cél a növényápolás során a gyomok irtása, mivel a tenyészidőszak elején a napraforgó jellemzően nagyon érzékeny az elgyomosodásra.

napraforgó

illusztráció: Shutterstock

Ne nézzük tétlenül az aszály pusztítását!
Aszályos tavasz esetén, mint amilyen az idei, csökkenteni kell a kalászos gabonákban a vízhiány okozta stressz hatásait a megfelelő kalászdifferenciálódás érdekében.

Miért is fontos csapadékmentes időszakban a talajbaktérium-készítmények használata?
A hosszú csapadékmentes időszak sajnos az ország egész területén érezteti hatását. A termésbiztonságot szem előtt tartva ebben az időszakban különösen fontosnak tartjuk a talajbaktériumok használatát.

Aszály és fagykár épp a kalászosok kritikus fejlődési szakaszában! Az utolsó pillanatban vagyunk a károk megelőzéséhez!
Máris veszélyben a termés! A szárba szökkenés kritikus fejlődési szakasz a fiatal növényeknél, az időjárás azonban hátráltatja a kalászosok fejlődését. Hogy megelőzzük a termésveszteséget, most kell cselekednünk!

Ez a kukorica- és a napraforgó-kultúrák őrangyala Gesztelyen – VIDEÓ
Ha növénytáplálásról van szó, akkor a termelők igényei és tapasztalatai a legfontosabbak – ezért most egy fiatal gesztelyi szakember mutatja be jól bevált Biolchim-technológiáját.

Hirtelen fognak lecsapni a gabonabetegségek – készüljünk fel időben!
A kalászos levélbetegségeket okozó gombák a szárazság miatt egyelőre az optimális fertőzési feltételekre "várnak". Ezért fontos a megelőző védekezés.

növény

Súlyos nagy széltippan fertőzés őszi búzában.

Mitől stresszelnek a szántóföldi növényeink? – VIDEÓ
Ha a növény stresszben van, akkor jóval fogékonyabb a kórokozókra, ezért megelőző jelleggel érdemes felkutatni és megszüntetni ezeket a stresszforrásokat.

Tegyünk az aszály ellen! Nitrogén, magnézium és az aminosavak
Lehet-e lombtrágyázással a növényt aszálytűrőbbé tenni és jelentős mennyiségben tápanyagot is kijuttatni? Kiváltható-e a nitrogén-fejtrágyázás egy aszályos időszakban?

Áprilisi gépészeti összefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT, ITT és ITT.