Legújabb körkérdésünkben a következőkre kerestük a választ:

  • A 2022-es őszi vetésekhez lesz elég vetőmag?
  • Milyen kínálattal, javaslatokkal tudják segíteni a gazdálkodókat?
  • Milyen aszálytűrő fajtákat kínálnak a megváltozott állami támogatások keretében?

Ezekre a kérdéseinkre a következő cégek válaszoltak: Karintia Kft., KITE Zrt., RAGT Vetőmag Kft.

Bene Zoltán – Karintia Kft.

N-hasznosító képesség

A búzatermesztésben is egyértelműen a bő termés volt a hívószó az elmúlt években. Most viszont, hogy szembe jön a keserű valóság, a körülmények rákényszerítik a gazdákat arra, hogy újratervezzenek. A nitrogénhasznosító képességre mint az egyik legfontosabb tulajdonságra hívnám fel a figyelmet.

A N-árak láttán ez a fajtatulajdonság biztosan nagyobb hangsúlyt fog kapni a jövőben. Nagyon fontos, hogy a rendelkezésre álló nitrogént milyen mértékben és hatékonysággal használja az adott fajta. A fajtaportfóliónk összeállításakor a nitrogénhasznosító képesség kiemelt tényező számunkra.

Korai éréssel a szélsőségekkel szemben

A Karintia Kft. fajtái sikereinek egyik kulcsa, hogy a Pannon régióra nemesített, jellemzően korai kalászhányású és korai érésű kalászos genetikáink jó eséllyel kerülik el a nyári forróságot. A szemek kitelítődése eredményesebb lehet, így a stabilabb terméshez magasabb minőségű beltartalom (pl. HL súly) párosul.

Karintia

Jellemzően az elmúlt időszakban a bő termés bűvöletében éltünk. Tény, hogy a termés mennyisége fontos! Mi viszont úgy gondoljuk, hogy a MINŐSÉG és a MEGBÍZHATÓSÁG, valamint a SZÉLSŐSÉGES IDŐJÁRÁST JOBBAN ELVISELNI KÉPES fajták előretörése szintén fajsúlyosabbá kell hogy váljon a jövőben. Hiszen a terméskorlátozó tényezők egyre inkább szaporodni látszanak, gondoljunk csak az időjárásra vagy a magas műtrágyaárakra. A gazdák ebben a gazdasági évben kétszer is meg fogják gondolni, hogy mennyi tápanyagot juttassanak ki.

A Karintia széles kalászos-fajtakínálattal áll az Ön rendelkezésére. Büszkék vagyunk, hogy a bő termésre képes, STABILAN TELJESÍTŐ DURUM- és LÁGYBÚZA, TAKARMÁNY- és SÖRÁRPA és TRITIKÁLÉ fajtáink nem csupán a kisparcellás kísérletekben teljesítenek átlagon felül, hanem megtalálhatóak köztük AGROmashEXPO termékfejlesztési díjas és többszörös NAK-termésgyőztes fajták is.

Karintia

Cs. Nagy István vetőmag-kereskedelmi üzletág-igazgató – KITE Zrt.

Nem újdonság senki számára, hogy az idei évben, de már a tavalyiban is a vetőmag-előállításokat is hátrányosan befolyásolta a kedvezőtlen, száraz időjárás. Még az öntözött területek is gyengén teremtek ebben a szeles, hőstresszes időszakban, mely negatív hatások nemcsak a hazai, de az egyéb európai előállításokat is érintették.

A tisztánlátás érdekében érdemes elmondani, hogy őszi kalászos növényeink esetében a fémzárolt vetőmag-felhasználás csak töredéke a valós vetéseknek. Az elmúlt 4 évben ez érdemben tudott növekedni, hiszen a VSZT/NÉBIH adatai alapján a 2022-es évben várható 950 ezer hektáron tervezett búzavetés esetén a bejelentett szaporítóterületek és a becsült termések, fémzároltatások alapján akár 30% feletti felújítási arány is elérhető. Árpa és tritikálé esetében ez az arány még magasabb lehet/lett.

kalászos

Vetés, termelés szempontjából az egyik fontos sarokpont a fajta vagy a hibrid kiválasztása – fotó: KITE Zrt.

A termelői józan gondolkodás az idei szezonban is érezhető, hiszen keresik a megbízható, bevált fémzárolt fajtákat, hibrideket a piacon.

Régi igazság, hogy vetés, termelés szempontjából az egyik fontos sarokpont a fajta vagy a hibrid kiválasztása, a területi adottságok, a gépi és öntözési kapacitások, lehetőségek figyelembevételével. Az elmúlt évtizedekben jobbnál jobb genetikai tulajdonságokkal rendelkező termékek kerültek a piacra, és az elérhetőségek függvényében ezekből lehet és érdemes választani. A kérdést egyoldalúan a vetőmag-kiválasztás oldaláról megközelíteni viszont felelőtlenség lenne.

A választásnál az előveteményeket, a felhasznált növényvédő szereket, az elvégzett talajmunkákat is figyelembe kell venni.

Mert nem mindegy – pláne az ideihez hasonló körülmények közepette –, hogy milyen talajállapottal indítjuk el a vetést. A nem kiszárított és túlművelt területek (talajszerkezet megóvása és vízmegtartó műveletek) és a megfelelően kiválasztott elővetemény (nem zsigereli ki a talajt se tápanyag, se nedvesség szempontjából) mind zálogai annak, hogy jobb pozícióból induljon a növény, és esélyesen (jelentősebb stresszviselő képességgel) tudja átvészelni a szélsőséges körülményeket.

kalászos

A választásnál az előveteményeket, a felhasznált növényvédő szereket, az elvégzett talajmunkákat is figyelembe kell venni – fotó: KITE Zrt.

Egyszerűen és velősen fogalmazva, mindenre oda kell figyelni, mert mindig a legszűkebb keresztmetszet dönti el a végső betakarítható termésmennyiséget.

Ennek figyelembevételével portfóliónkból a következő termékeket tudjuk ajánlani a KITE komplex ajánlata jegyében:

BASILIO - Igen korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú őszibúza-fajta. Kiemelkedő terméspotenciálú, kiváló műtrágya-reakciójú, stabil malmi minőséget ad.

basilio

fotó: KITE Zrt.

HYFI – középkorai érésű hibrid búza, mely a legnagyobb vetésidő-toleranciával rendelkezik. Szára erős, rugalmas, megdőlésre nem hajlamos. Szárazságtűrése még a hibridbúzákon belül is figyelemre méltó.

GABRIO - Hazánk egyik legújabb és legbőtermőbb, malmi minőséget adó fajtája. Szálkás kalászú, korai érésű malmi búza. Stabilan terem a változó körülményektől függetlenül.

RAGT Vetőmag Kft.

1. 2022-ben nagy hiányok érzékelhetők. A RAGT azonban kitűnő előállítási területeinek köszönhetően egy átlagon felüli évet tudhat maga mögött a 2021-es évben, így már a korábban tervezetteken felül is jelentős vetőmagkészlettel áll a termelők rendelkezésére.

A szárazság ellenére is viszonylag stabilnak látszik az őszi kalászosok termesztése. Mára a kalászos nemesítés céljává vált a szárazsággal szemben ellenálló búza, árpa és durumbúza nemesítése. A vízhiánnyal való küzdelem okozza a legnagyobb termésveszteséget. A RAGT kalászosai bizonyították az aszálytoleranciájukat az utóbbi két év rendkívüli időjárási viszonyai között is.

Európa piacvezető fajtái közül a hazai termesztési körülményeket figyelembe véve kiválasztott portfóliónk megoldást nyújt termelőinek az eredményes kalászos-előállításhoz. Hisszük, hogy búzáink hasonló sikert érnek el, mint az RGT Planet tavaszi árpa, ami világviszonylatban is a vezető malátagyárak népszerű fajtája, és hazánkban a termőterület 20%-át teszi ki.

ragt

Az őszi káposztarepce tekintetében is van innováció! Az RGT Cadran új korai repcehibrid, már egy úgynevezett Secure Install® termékjelölést kapott, amely három fontos kritériumot jelöl. Ezek a jó korai fejlődési erély, a kiváló nitrogénhasznosítás és végül a homogén növényállomány. Ez a hibrid a tél beállta előtt akár +12%-kal több biomasszát tud előállítani, amelynek köszönhetően jelentős terméstöbbletet ér el.

2. Az elmúlt 2 év aszályos körülményei között nagy sikert futottak be az új generációs stressztűrő szemeskukorica-hibridjeink: az RGT TEXERO (FAO 370-380), RGT ALEXX (FAO 370-380), RGT PRODUXXION (FAO 390) és az RGT HUXXO (FAO 490).

Emellett napraforgóban megjelent az idei aszály ellenére is jól termékenyülő közép-korai Clearfield Plus-os gyomirtású linolsavas (LO) RGT VALLENCIA CLP és a közép-késői magas olajsavas (HO) clearfildes RGT CHARLLOTTE CL, valamint a kukorica szárazságtűrőbb alternatívájaként a cirokban számos szemes és silóhibriddel állunk az érdeklődő termelők rendelkezésére. Legújabb hibridünk az extrém hófehér RGT ICEBERGG, korai szemes hibrid.

Az őszi vetésről is társalognak a gazdálkodók az Agroinform Fórumban. Kérdezz te is vagy oszd meg tapasztalataidat.