Búza

A globális búzatermelés az előrejelzések szerint 742,3 millió tonna körül fog alakulni idén, ez 2 százalékkal marad alul a tavaly megtermelt szintnek. A búza fronthavi jegyzése 190 dollár (USD)/tonna körül hullámzott a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) 2018. május utolsó és június első hetében, majd június második hetében némileg tovább csökkent. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 180-185 euró/tonna tartományban jegyezték a terményt a legközelebbi lejáratra vonatkozóan ugyanekkor – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében.

1. ábra: A búza fronthavi jegyzése – forrás: Agroinform.hu/Terménypiacok

Magyarországon a fizikai piacon átlagosan 48-49 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott az étkezési búza május utolsó hetében az AKI PÁIR adatai szerint, ez 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi árszintet.

Kukorica

A kukorica fronthavi jegyzése 150 dollár/tonna alá ereszkedett a chicagói árutőzsdén 2018. június első hetében. Mindeközben a párizsi árutőzsdén 168 euró/tonnára csökkent a termény legközelebbi lejáratra vonatkozó jegyzése. A BÉT-en a termény júliusi jegyzése nem mozdult a 48,8 ezer forint/tonna szintről.

A magyarországi fizikai piacon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 46-47 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a termény május utolsó hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 10 százalékkal múlta felül.

kukorica

2. ábra: A kukorica fronthavi jegyzése – forrás: Agroinform.hu/Terménypiacok

Szója

A szójabab fronthavi jegyzése egészen 356 dollár (USD)/tonnáig süllyedt a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) 2018. június első hetében. Ezzel párhuzamosan a szójadara legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 395 dollár/tonna, a szójaolajé 675 dollár/tonna alá ereszkedett.

Magyarországon a feldolgozók átlagosan 132-133 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették a full-fat szóját május utolsó hetében. Az 51–53 százalék közötti együttes zsír- és fehérjetartalmú belföldi szójababot átlagosan 113 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron vásárolták a feldolgozók, kereskedők májusban. Ezzel egy időben tonnánként 121 ezer forint (FCA Koper) körüli importáron kötöttek szerződést a kereskedők a 2018. május–július között jórészt Brazíliából érkező GM-szójadarára.

szója

3. ábra: A szója fronthavi jegyzése – forrás: Agroinform.hu/Terménypiacok

Repcemag

A repcemag legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 354 euró/tonnáig csökkent a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 2018 június elején. A magyarországi fizikai piacon minimális a termény forgalma, a mozgótételek átlagosan 108-109 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli áron találtak vevőre május utolsó hetében.

Napraforgómag

A napraforgómagot nem jegyzik a mértékadó nemzetközi árutőzsdéken. Noha a BÉT-en megtalálható az árupiaci szekció termékei között, a termény iránt 2017 októbere óta nem mutatkozott érdemi érdeklődés, így a kereskedése szünetel. Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 89 ezer forint/tonnáért cserélt gazdát a napraforgómag 2018. május utolsó hetében, az egy évvel korábbinál 14 százalékkal olcsóbban.