A terménypiaci árak előjelzésével foglalkozó portál szerint a Goldman Sachs nyilatkozatából az alábbiakat érdemes kiemelni:

Elképesztően megnövekvő Kínai kereslet

A közelmúltban a kukorica árának emelkedését a pénzügyi intézet a kínai importnak tudja be, ami véleményük szerint csak növekedni fog 2021-ben. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) 2021-es 13 millió tonnás becslésével szemben a Goldman Sachs 33 millióra, 2023-ra pedig 55 millió tonnára teszi a világ második legnagyobb kukorica termelőjének importját.

kukorica aratás

A kínai kereslet felfelé nyomja majd az árakat – fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kína gyakorlatilag nem importált évtizedek óta és ha csak a fele igaz az előrejelzésnek, az is nagyon komoly terhet ró a kínálatra a 2021-es évben. Ennek a hatalmas keresletnek a kielégítésére új vetésterületeket vonhatnak be globálisan, de ez is csak akkor lehet elég az árak féken tartására, ha a nagy kukoricatermő vidékeken együttesen kifejezetten jó időjárás lesz.

Tartósan magas árszínvonal

A befolyásos pénzintézet a 2000-es évek általános terménypiaci áremelkedéséhez hasonlítja az előttünk álló időszakot. 2006 előtt az árak kifejezetten alacsonyak voltak, majd 2006-tól jött egy fellendülés, ami 2013-2014-ig tartott, majd azóta az általános árszínvonal a termelési költségek növekedéséhez képest egyáltalán nem volt magas.

kukorica takarmány

A magasabb árszínvonal nagyobb árkilengésekkel is jár – fotó: Liza agrophoto

A Goldman olyan időszakot vár, ahol magasabb árszínvonal lesz tartósan, azonban a magas árszínvonal, nagy árkilengéseket is jelent. Ez azt jelenti, hogy az árak vissza fognak térni majd a magasabb szintre, de ha éppen abban az 1-2 hónapban kell értékesítenünk, az kifejezetten hátrányos.

A búza árnövekedése korlátos

A Goldman elemzése szerint a búza árnövekedésének azért vannak korlátai. A búza készleteinek globális egyenlege nem kifejezetten jó, de messze nem olyan kedvezőtlen, mint a kukoricáé. A kukorica árának esetleges emelkedés vagy pusztán magas árszínvonala viszont önmagában tartja a búza árát majd, de várhatóan kisebb lesz az árkülönbség a búza és a kukorica között.