Az agrarheute.com német nyelvű hírportál tudósítása szerint május-június folyamán többszöri tárgyalásokra került sor Törökország és Oroszország között az ukrán gabonaexport lebonyolítására szolgáló tengeri folyosó megnyitásának lehetőségéről.

Az ukrán gabonaexport megvalósítását – tekintettel annak a fejlődő országok élelmiszer-ellátásában betöltött kiemelt és pótolhatatlan szerepére – ma már az európai országok többsége hathatósan támogatja. Ezt szolgálja többek között a vasutak és határállomások áteresztő képességének növelése, valamint jelentős vagonpark erre a célra történő rendelkezésre bocsátása.

gabona

A gabonaárak máris esni kezdtek – fotó: Shutterstock

Az orosz-török tárgyalások középpontjában azonban egy Odesszából kiinduló tengeri folyosó kialakítása állt, amely szabad utat biztosíthat az ukrán gabonát szállító hajók számára, és a vasúti vagy közúti szállításhoz képest többszörös mennyiségű terméket képes eljuttatni a célállomásokra.


A TASSZ közlése szerint az orosz fél kijelentette, hogy egyáltalán nem kívánja akadályozni az ukrán gabona hajóval történő exportra szállítását, tehát elméletileg elhárult a legnagyobb akadály az ukrán gabona kiszállításának és az afrikai éhínség kiküszöbölésének útjából.

A tárgyalások hírére az európai piacon a gabonaárak máris esni kezdtek, így a májusban még tonnánként 440 eurós áron kínált búzáért az új termésért már csak 370 euró körüli árat kértek (bár ebben egyéb tényezők is közrejátszottak).

Friss terményár: július 11-én a szeptemberi határidős búza tonnánkénti ára 352,5 euró a párizsi árutőzsdén.