Kína egyik legfontosabb búzatermő körzetét, Henan tartományt az utóbbi hetekben, nem sokkal a gabonabetakarítás befejezése után áradások sújtották, amelyek főleg a gabonatárolókban és a közlekedési infrastruktúrában okoztak súlyos pusztításokat – olvashatjuk az agrarheute.com hírportálon.

Búzaaratás a szántóföldön

Hiába fejezték be az aratást, a szélsőséges időjárás rettentő károkat okoz a kínai gazdáknak – Fotó: pixabay.com

A nagy kiterjedésű tartományban részben víztározók gátjai szakadtak át, súlyos pusztításokat okozva és számos emberéletet is követelve.

Legalább akkora károkat okoztak azonban a heves esőzések is. A közeli Zhengzhou körzetében három nap alatt 617 mm csapadék hullott, ami alig marad el az egyévi átlagtól. A természeti csapás súlyosságát illusztrálja egy helyi szakértő megállapítása, miszerint „Leszakadt az ég, és elmosta a kínai parasztok megélhetését”.

Az áradások más mezőgazdasági termékek (kukorica, földimogyoró, gyapot) előállításában is komoly károkat okoztak, amelyeknek felmérése – különösen a betárolt termények esetében – még hosszabb időt vesz igénybe.

A fent vázolt súlyos csapások egyértelműen maguk után vonják az ázsiai ország agrárimportjának jelentős növekedését gabonafélékből és egyéb termékekből, sőt kihatnak a nemzetktözi agrárkereskedelem alakulására is.

Jack Scoville, amerikai gabonaszakértő szerint „a világpiac már egyre idegesebben reagál a kínai búzakereslet növekedéséről szóló hírekre.” Kína ugyanis már az áradásokat megelőzően is kénytelen volt Franciaországból búzát és árpát vásárolni, vagyis egyre világosabbá válik, hogy az ázsiai ország csak fokozott importtal tudja megoldani a nagyszámú lakosság ellátását és ez zavarokat kelthet a világpiacon.