A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 2020-as előrejelzés nem sok jót jósol a termelőknek. A negatív időjárási hatások drasztikus kiesést okoztak az alma- és körtetermésben. Ennek következtében 2020-ban hozzávetőlegesen 300-350 ezer tonna almatermésre számítanak a szakemberek, ami egy átlagos évi termés (600 ezer tonna) 50-60%-a.

Az alacsony terméshozamokkal magasabb árak is társulnak. A Népszava információi szerint a nagybani piacokon a nyári almát kilónként 160-200 forintért adják a termelők, míg a piacokon, élelmiszerláncokban már akár 600-800 forintot vagy még többet is elkérnek. A magasabb árakért nem csak a kedvezőtlen időjárás a felelős. A hazai almáskertek és más gyümölcs ültetvények jelentős részén elavult fajtákat termesztenek, korszerűtlen módszerekkel.

Az élelmiszerláncokban már akár 600-800 forintot vagy még többet is elkérnek a friss almáért – fotó: Pixabay

Az almatermés kétharmada csak lének, sűrítménynek jó, ezért még kevesebb étkezési almához jutnak a fogyasztók. A lap információi szerint a hektáronkénti 70-75 ezer tonnás termésátlag számít gazdaságosnak, azonban a többség ennél jóval kevesebbel számol. Előfordul a 20-25 ezer tonnás átlagtermés is. Ebben az esetben a termelők jobbára csak a támogatásoknak köszönhetően maradnak életben.

A hazai almaárakat már régóta az európai árak határozzák meg. Ez azért rossz hír, mert Európa-szerte 20 százalékkal kevesebbet, mintegy 10 millió tonnát szüretelhetnek majd a gazdák. Lengyelország, Európa egyik legjelentősebb almatermelője szintén jelentősen kisebb hozamra számíthat.

Az árusok 598-1480 forint között kínálják a körtét – fotó: Pixabay

A körtével is hasonló a helyzet. Az európai hozam majd 15 százalékkal marad el a tavalyitól, ami azt jelenti, alig 2 millió tonna teremhet idén. Az idei hozamot 13-16 ezer tonna közöttire becsülik, ami megközelítőleg a tavalyi érték fele. A népszava információi szerint az árusok 598-1480 forint között kínálják a gyümölcsöt. A Vilmos körte termése minden körülményt figyelembe véve elfogadható, de jónak sem nevezhető. Más fajták általában gyengén teljesítenek.

A piacokon 400-880 forintért mérik a szilvát – fotó: Pixabay

A szilvatermesztőknek sem túl derűs a helyzetük. Az átlagos évi 60-65 ezer tonna helyett csak annak harmadát-felét tudják majd leszüretelni. Mivel a szilva nem olyan népszerű, mint az alma vagy a körte, így a piacokon 400-880 forintért mérik.