Bár az utóbbi két-három hónap időjárása kedvező, sőt ideális volt a lengyel almatermesztők számára, a késő tavaszi fagyok – amely Európa csaknem valamennyi almatermő országát érintette –  számottevő kieséseket okoztak a várható termésben – írja a freshplaza.com.

A termés minőségromlásával nem kell számolni, ami bizonyos kompenzációt jelenthet a termelőknek

Az idei össztermés várhatóan meghaladja az elmúlt évi mennyiséget, de jóval alatta marad a legutóbbi öt év átlagának. Ez maga után vonja a legnagyobb európai almatermesztő Lengyelország exportlehetőségeinek csökkenését is. Az exportot azonban egyéb tényezők is akadályozzák, mint például a logisztikai gondok, ami miatt gyakorlatilag csaknem teljesen leállt a kivitel. Így a tavalyi termésből megmaradt készleteket az országon belül kell felhasználni.

Az almaárak Lengyelországban jelenleg meglehetősen magasak kilónként átlagosan 6 złoty ( 420 Ft körül ) mozognak, mivel a kereslet növekszik, a kínálat pedig csökken. Ez az érték az utóbbi évek átlagának a kétszeresét teszi ki, viszont az árak betakarítás utáni alakulását – főleg a koronavírus járványra való tekintettel – nagyon nehéz megbecsülni.

Szerencsére a lengyel nyár elegendő csapadékot hozott, így legalább a termés minőségromlásával nem kell számolni, ami bizonyos kompenzációt jelenthet a termelőknek.