Búza

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza fronthavi jegyzése 165–178 dollár/tonna tartományban hullámzott 2018. február második felében, majd március első napjaiban 180 dollár/tonna fölé emelkedett – írja az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentése. Ezen a héten a búza ára a chicagói árutőzsdén több mint 5 százalékkal nőtt.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában továbbra sem érkezett vételi vagy eladási ajánlat a malmi és a takarmánybúzára, így a kereskedésük szünetelt.

Az AKI adatai szerint a hazai piacon az egy évvel korábbinál 13 százalékkal magasabb, átlagosan 50 ezer forint/tonna körüli termelői áron forgott az étkezési búza február végén. A takarmánybúza ára 47–48 ezer forint/tonna körül mozgott. Ez az árszint 8 százalékkal haladta meg 2017 azonos időszakának átlagárát.

Kukorica

A chicagói árutőzsdén a kukorica fronthavi jegyzése 144–149 dollár/tonna között mozgott 2018. február 20. és március 2. között. A párizsi árutőzsdén 153 euró/tonna körüli szintről 156 euró/tonnáig araszolt a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése ugyanekkor.

A BÉT-en a termény márciusi jegyzését 47,2 ezer forint/tonna áron vezették ki február utolsó tőzsdenapján.

A májusi szállítású takarmánykukoricával 48 ezer forint/tonna áron kereskedhettek a pénzügyi befektetők. A magyarországi fizikai piacon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 44,5 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica február második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 8 százalékkal múlta felül.

Repce

A repcemag jegyzése a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) emelkedett jelentősen, kissebb ingadozások mellett. A február eleji 346 euró/tonna körüli szintről 360 euró/tonnáig emelkedett február utolsó heteiben, március 2-ig 355 euró/tonnára ereszkedett, majd az utóbbi napok emelkedésének köszönhetően ismét elérte a 368 euró/tonna körüli árszintet.

repce

A magyarországi fizikai piacon a termény 113,8 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli áron talált vevőre 2018 8. hetében.

Előrejelzések szerint az EU 28 2018-as repcetermése 22,7 millió tonna körül fog alakulni, ez 3 százalékkal haladja meg a 2017-es termésszintet.

Szója

A szójabab és a szójadara jegyzése tovább növekedett a chicagói árutőzsdén: előbbi 390 dollár (USD)/tonna közelébe, utóbbi 430 dollár/tonna fölé emelkedett 2018. február végén, március elején. A szójadara ára az elmúlt két héten több mint 5 százalékkal nőtt a chicagói árutőzsdén. Szintén 5 százalékkal emelkedett a szójaolaj ára a rotterdami tőzsdén ugyanekkor.

Magyarországon a fullfatszóját (33 százalék fehérje-, 12 százalék olaj- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 134 ezer forint/tonna áron értékesítették februárban. Ezzel egyidőben tonnánként 108,7 ezer forint (FCA Koper) körüli importáron érkezett GM-szójadara jórészt Brazíliából és Argentínából.

További terménypiaci híreket talál és a terményárak alakulását nyomon követheti az Agroinform.hu Terménypiacok rovatában.