Az ukrajnai háború rendkívüli helyzetet teremtett az európai és a magyar élelmiszergazdaságban, hiszen Ukrajna az Európai Unió negyedik legnagyobb élelmiszer-beszállítója. Ezért a magyar kormány a hazai ellátás biztonságának fenntartása érdekében döntött a gabonaexport lehetséges korlátozásáról azzal, hogy a Magyar Állam elővásárlási jogot teremtett a külföldön eladásra szánt gabona esetében.

A kormány március elején hozott döntése értelmében 2022. május 15-ig minden Magyarország területéről kiszállításra kivinni szándékozott gabonára, kukoricára és olajosmagra vonatkozó szerződést a kivitelt tervező magánszemélynek vagy vállalkozásnak be kell nyújtania a Nébihnek jóváhagyásra. A minisztériumnak (a vételre amúgy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő van kijelölve) 30 nap áll rendelkezésére, hogy gyakorolja a rendeletben biztosított elővásárlási jogát.


Gabonaexport a gyakorlatban

Azóta eltelt közel két hónap, ezért utánajártunk, hogy a gyakorlatban milyen folyamatok tapasztalhatóak a gabonakereskedelemben, a rendelkezésnek volt-e valamilyen hatása a terményárakra.

Berta László, a Dunagabona Kft. ügyvezetője azt nyilatkozta az Agroinform.hu-nak, hogy a legfontosabb tény a rendeletben foglalt előírások gyakorlatban tapasztalható hatásaival kapcsolatban, hogy a Magyar Állam egyetlen egy alkalommal sem élt az elővásárlási jogával, a hatóság pedig rendkívül rövid időn belül (2-3 nap) meghozta a döntéseket, tehát alapvetően exportkorlátozás a gyakorlatban nem volt.

Meglátása szerint vannak, akik arra számítottak, hogy a terményárakban majd lefelé irányuló mozgások lesznek tapasztalhatóak a rendelkezés hatására, de ez nem így történt. A búza, a kukorica, a repce felvásárlási ára a világpiaci árak alakulásával összhangban itthon is rendkívül magas. (Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb, terményárakról szóló összefoglalóval).

Berta László szerint szignifikáns áresés nem is várható, egyrészt a rendkívül magas inputanyag-költségek miatt, másrészt a termelők jól tolerálják a jelenlegi, hektikusan változó körülményeket, köszönhetően a tőkeerőnek és a tárolókapacitásnak. "Nem a termelői oldal van kiszolgáltatott helyzetben, hanem inkább a feldolgozói oldal, mivel nincsenek nagy átmenő készleteik" – részletezte a szakember.

Jelentős mennyiségű kukorica érkezik Magyarországra

A kukorica feldolgozásával foglalkozó cégek számára napi kérdés az elérhető árú és mennyiségű kukorica, ezért a jelenlegi előrejelzések szerint a szezon végéig akár 150-200 ezer tonna kukorica is érkezhet Magyarországra Ukrajnából, annak ellenére is, hogy hazánkban van megfelelő mennyiségű termény. Az ukrán import azt is jelenti, hogy biztosan nem kell rövidtávon terményhiányra számítani.

A bioetanol- és izocukor-gyártás a magyar termelők számára is hatalmas felvevőpiacot nyújt, nagy fehérjetartalmú takarmány alapanyagot is biztosít a takarmányipar számára, ami a szintén méregdrága import szójadara-kitettséget is enyhíti.

kukorica

Jelentős mennyiségű kukorica érkezik Magyarországra – Fotó: Shutterstock

Bár sok aggasztó hír érkezik Ukrajnából, a gyakorlatban azért látható, hogy az ukrán kormány hatalmas erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy haladjon az export nyugati irányba. Gdansk-on és Constanzán keresztül haladnak a tranzitok, az olasz, horvát és osztrák piacokat is el tudják érni, jelenleg az átrakó kapacitások felfuttatásán dolgoznak gőzerővel, és természetesen azon, hogy a vetés a lehető legkisebb mértékű visszaeséssel valósulhasson meg. Az ukrajnai vetés bizonytalanságát a piacok is "beárazzák".

A fogyasztóknak fel kell készülniük a magasabb árakra a közfogyasztási cikkek esetében

Jelenleg a magyar fogyasztók még nem érzékelik a magas terményárak megjelenését a fogyasztási cikkekben. Ez annak ellenére is igaz, hogy folyamatosan magas szinten van az infláció és nap mint nap tapasztalható az árak emelkedése.

A magas terményárak hatása azonban hamarosan a mostaninál jóval nagyobb mértékben jelentkezhet majd a közfogyasztási cikkek árában: az étolaj, a liszt, a hús ára is jelentős mértékben fog megemelkedni. "A következő szezonra óriási áremelkedéseket vetít előre a jelenlegi terménypiaci helyzet" – vélekedett Berta László.

Berta Lászlóval készült, korábbi interjúnk ITT olvasható.