Megjelentek az első, 2018/2019. gazdasági évi globális búzatermésről szóló előrejelzések. A franciaországi Tallage piacelemző vállalat szerint a világ búzatermése idén 727 millió tonna, ami az egy évvel korábbi eredményt 0,5 százalékkal múlná alul. A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) durumbúzával együtt 741 millió tonna termést, az előző szezonban betakarítottnál 2 százalékkal kevesebbet tartott valószínűnek 2018 márciusában. A két piacelemző műhely véleménye egyezik abban, hogy a termelés az Európai Unióban és Oroszországban csökkenhet, ellenben az USA-ban, valamint Ausztráliában nőhet – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb jelentésében.

A búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése átmenetileg 180 dollár (USD)/tonna fölé emelkedett a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) április első napjaiban, majd a hónap közepén 175 dollár/tonna alá ereszkedett. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) hasonló volt a trend, a búza fronthavi jegyzése 168 euró/tonnáig erősödött április elején, majd 165 euró/tonna alá csökkent. Mindkét árutőzsdén esett a termény jegyzése ezen a héten, ugyanakkor a Butapesti Értéktőzsdén (BÉT) elindult felfelé az ára (1. ábra).

A hazai fizikai piacon átlagosan 49-50 ezer forint/tonna körül mozgott az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára április első hetében az AKI PÁIR adatai szerint, ez 10 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának árszintjét.

1. ábra, forrás: Agroinform.hu/Terménypiacok

Az elemzők a tavalyihoz hasonló globális kukoricatermést jósolnak idén. Az IGC és aTallage is közölte várakozásait: előbbi 1052 millió tonnára (+1 százalék), utóbbi 1025 millió tonnára becsüli (+2 százalék) az új szezon kukoricatermését.

A chicagói árutőzsdén 150–155 dollár/tonna között hullámzott a kukorica legközelebbi lejáratra szóló jegyzése április első felében. A párizsi árutőzsdén a termény fronthavi jegyzése 168 euró/tonnáig emelkedett április első dekádjában, majd 165 euró/tonnáig ereszkedett (2. ábra). Magyarországon, a Budapesti Értéktőzsdén 48 ezer forint/tonnán stagnált a termény májusi jegyzése. Az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 47-48 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica április első hetében, az egy évvel korábbinál 16 százalékkal magasabb áron.

kukorica

2. ábra, forrás: Agroinform.hu/Terménypiacok

A Tallage szakértői 6,7 millió hektárról 22,5 millió tonna repcemag betakarításával számolnak az EU-ban a 2018/2019. gazdasági évben, szemben a 24-25 millió tonna felhasználással. A magyarországi termést 958 ezer tonnára jelzik a francia elemzők, ami mindenkori rekord lenne. Ezt a hozam várható javulására alapozzák, amit egyelőre a Földművelésügyi Minisztérium állapotminősítésre vonatkozó tájékoztatása is megerősít. Az ősszel elvetett 293 ezer hektár mindössze 1 százalékán pusztult ki a növényzet, és az állományok 67 százaléka volt jó, 25 százaléka közepes állapotban április elején.

A román repcemagexport 2017. júniustól 2018. februárig 1,2 millió tonna volt, ami 13 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A román repcemag legnagyobb vásárlója 470 ezer tonnával Belgium volt.

A repcemag legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 350 euró/tonna alá ereszkedett a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 2018. április közepén (3. ábra). A magyarországi fizikai piacon a repcemag termelői ára átlagosan 109 ezer forint/tonna volt április első hetében, 6 százalékkal alulmúlva az egy évvel korábbit.

repce

3. ábra, forrás: Agroinform.hu/Terménypiacok

További terménypiaci híreket talál és a terményárak alakulását nyomon követheti az Agroinform.hu Terménypiacok rovatában.