Búza

Az Európában tapasztalható takarmányhiány miatt felértékelődött takarmánygabona, amelynek hatását a hazai árak alakulása is jól jelzi, hiszen Magyarországon átlagosan 56 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési, és 57 ezer forint/tonna áron a takarmánybúzával október első hetében az AKI PÁIR adatai szerint. Előbbi 21 százalékkal, utóbbi 26 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának árát – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb jelentésében.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása alapján idén 969 ezer hektáron szándékoznak a gazdák őszi búzát vetni, amelynek 53 százalékán került a földbe a vetőmag október 16-ig.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza fronthavi jegyzése 190 dollár (USD)/tonna körül hullámzott október első felében. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 205 euró/tonna közelébe emelkedett a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése ezalatt.

búza

A búza jegyzésének alakulása a főbb árutőzsdéken – forrás: Agroinform.hu/Terménypiacok

Kukorica

Az USDA legfrissebb, októberi előrejelzésében 1068 millió tonnára jelzi a kukorica 2018/2019. gazdasági évi globális termését, ami mindössze 10 millió tonnával maradna el a két évvel ezelőtti rekordtól.

Magyarországon az AM által 898 ezer hektárra jelzett termőterület 87 százalékáról 6,4 millió kukoricát gyűjtöttek be a termelők október 16-ig.

A betakarítással bővülő kínálat hatására csökkent a kukorica ára a világpiacon szeptember eleje és október eleje között; az idei szállítmányok esetében a legnagyobb mértékben az EU-ban megtermelt kukorica exportára gyengült.

A kukorica fronthavi jegyzése 145 dollár/tonna fölé emelkedett a chicagói árutőzsdén október első felében. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén 173-174 euró/tonna szinten stabilizálódott a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése.

A magyarországi fizikai piacon átlagosan 44-45 ezer forint/tonna termelői áron forgott a termény az AKI PÁIR adatai szerint október első hetében.

kukorica

A kukorica jegyzésének alakulása a főbb árutőzsdéken – forrás: Agroinform.hu/Terménypiacok

Szójabab

Magyarországon az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint az előirányzott 60 ezer hektár 96 százalékáról 167 ezer tonna szójababot takarítottak be a termelők október 16-ig. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 315–320 dollár (USD)/tonna tartományban hullámzott október első felében.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint a feldolgozók átlagosan 133 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették a full-fat szóját október első hetében. A belföldi (GMO-mentes), 51-53 százalék együttes fehérje- és zsírtartalmú (ProFat) újtermésű szójababot átlagosan 104 ezer forint/tonna, a minősítés nélkülit 102-103 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron vásárolták a feldolgozók, kereskedők szeptemberben.

A környező országokból ennél magasabb, átlagosan 114 ezer forint/tonna importáron érkezett szintén GMO-mentes szójabab. Ezzel egy időben a Brazíliából származó GM-szójadarára 2018. szeptember–novemberi szállítási határidővel 106-107 ezer forint/tonna átlagáron (FCA Koper) kötöttek szerződést a piaci szereplők.

szója

A szójadara jegyzésének alakulása a főbb árutőzsdéken – forrás: Agroinform.hu/Terménypiacok

Repcemag

Már csaknem végeztek a termelők az őszi káposztarepce vetésével az északi féltekén, azonban továbbra is igen hiányosak az információk. Ukrajnában a tervezettnél nagyobb területen, 997 ezer hektáron került a földbe a vetőmag október 12-ig (APK-Inform). Magyarországon 308 ezer hektáron vetettek a termelők repcemagot az idén.

A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a repcemag jegyzése 370 euró/tonna közelébe ereszkedett október közepén. Magyarországon, az AKI PÁIR adatai szerint a fizikai piacon átlagosan 109 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott a repcemag október első hetében.

repce

A repce jegyzésének alakulása a főbb árutőzsdéken – forrás: Agroinform.hu/Terménypiacok

Napraforgó

A világ két meghatározó napraforgómag-termelőjénél, Oroszországban és Ukrajnában együttesen 26 millió tonna termésre van kilátás (+8 százalék). Az Európai Unióban is halad a munka, összesen 9,5 millió tonna mag (–3 százalék) teremhet az idén (Tallage). Magyarországon 604 ezer hektárról 3,0 tonna/hektár termésátlag mellett 1,8 millió tonna napraforgómagot tároltak be a gazdák (AM).

Magyarországon a fizikai piacon átlagosan 94-95 ezer forint/tonnáért cserélt gazdát a napraforgómag október első hetében az AKI PÁIR adatai szerint.

További terménypiaci híreket talál és a terményárak alakulását nyomon követheti az Agroinform.hu Terménypiacok rovatában.