A hamburgi székhelyű OilWorld – az egyik legbefolyásosabb és legmértékadóbb olajos növények piacára szakosodott elemzőház – néhány héttel ezelőtt tényekre alapuló elemzéseikben rámutattak arra, hogy a napraforgó piacon további komoly áremelkedés várható. Akkor még a hazai napraforgó ára 140-145 ezer forint körül mozgott, most november végére pedig országosan 170-171 ezer forintos árak voltak láthatóak – írja az AgriMarket.hu.

Hiány a legfontosabb napraforgótermő régióban

A fekete-tengeri régió nyári száraz és meleg időjárása nem csak a kukoricát viselte meg, hanem a később virágzó őszi és tavaszi búzákat, de még a napraforgót is. Az elemzés szerint emiatt tartósan csökkentek, illetve csökkenni fognak nem csupán a helyi, hanem a globális napraforgókészletek. A gond az, hogy számos, elsősorban élelmiszeri területen nem merülhet fel más növényi olaj, mint helyettesítő termék. Ahol lehet, próbálják kiváltani, de a helyzet az, hogy a többi olajos növényből sem bővelkedik a piac.

napraforgó aratás

Az elemzés szerint tovább fognak csökkenni a globális napraforgókészletek– fotó: Shutterstock

Az OilWorld szakértői úgy vélik, a napraforgó fekete-tengeri piacán fokozódni fog a hiány, emiatt a helyi feldolgozók szorgalmazzák, hogy exportadót vezessen be az állam. Ha ez bekövetkezik az európai vevők nem fogják tudni megvásárolni a korábbi évek mennyiségét, így kénytelenek lesznek az unióból származó napraforgót venni, aminek szintén ment fel az ára.

A napraforgó legfőbb helyettesítő növénye, a pálmaolaj

A pálmaolaj helyzete sem túl rózsás. Mindenképpen jobb termés lesz, mint tavaly, de az előző termelési időszak aszályos időjárása, a költségcsökkentés, az alacsonyabb műtrágya felhasználás, valamint a heves esőzések miatt kevesebb lesz a termés, mint azt akár még 1-2 hónapja is várták.

Ráadásul a sok eső megnöveli a betakarítás alatt lévő pálmaolaj termésében a szabad zsírsavat, így csökken a minőség és kinyerhető olaj, ami szintén nem tesz jót a piaci kínálatnak. Természetesen ez kedvező a világpiaci áraknak, közvetve pedig a magyarországi áraknak.

pálmaolaj a napraforgó helyettesítője

A napraforgó legfőbb helyettesítő növénye, a pálmaolaj helyzete sem túl rózsás – fotó: Pixabay

Itt ismét kirajzolódni látszik a jól ismert képlet – írja az AgriMarket.hu–, miszerint van egy egyenlege az adott növénynek, amiben való kiesés negatívan befolyásolja a teljes olajos növények aggregát kínálatát. Ez pedig azzal jár, hogy az egyébként sem bővelkedő kínálat tovább csökken.

Eladjuk a napraforgót még idén vagy várjunk vele?

Az AgriMarket.hu szerint, ha mérlegre tesszük a tényezőket, akkor egyrészről látható, hogy közel 15 euróval drágább a magyarországi napraforgó, mint azt az egyensúlyi árak indokolnák – ez egyértelműen a hiánynak köszönhető –, másrészről, mint arra az OilWorld is rámutat, további áremelkedés várható a világpiacon, ez pedig meg fog jelenni Magyarországon is.

Ha napraforgót vennél vagy eladnál látogass el az Agroinform.hu Piactér rovatába, ahol magánszemélyek 10 db hirdetést, jogi személyek 3 db hirdetést adhatnak fel főkategóriánként teljesen ingyenesen.