A befőzés, tartósítás külön konyhatechnológiai „tudomány”. Ebben a cikkben a teljesség igénye nélkül mutatunk be néhány trükköt, amelyek segítségével a kezdő háziasszony is képes lesz a kertben termett zöldségek és gyümölcsök tartósítására.

Lekvár, a klasszikus

Szinte minden gyümölcsből készíthetünk lekvárt vagy dzsemet. A lekvártól a dzsem abban különbözik, hogy a főzési ideje rövid. A dzsemeket jellemzően némi cukor és esetenként zselésítőanyag (többnyire almából kivont pektin) segítségével pár perc alatt készre lehet főzni.

lekvár

A lekvárt a papírforma szerint hosszú ideig kell főzni. Most próbálj ki valami mást! – Fotó: pixabay

A lekvár elkészítése hosszabb időt vesz igénybe, mert állagát nem a hozzáadott anyagoknak köszönhetően éri el, hanem a nedvesség elpárolgásával, azaz sokáig kell főzni.

De nem kell megijedni a lekvárfőzéstől, le lehet rövidíteni a főzés idejét!

A klasszikus sárgabaracklekvár elkészítése például gyorsan megvan, ha előtte leturmixoljuk a gyümölcsöt, a befőttesüveg tetejére pedig nem fém tetőt, hanem celofánt teszünk. Így a fél óra főzéssel készült, viszonylag híg lekvár is megfelelő állagú lesz kb. 2 hónapnyi tárolás után a kamrában, mert a celofánon keresztül elpárolog a nedvességtartalom jó része. (Ez az idő lehet, hogy hosszúnak tűnik, de ha télire való tartósításként gondolunk a lekvárra, akkor szinte mindegy, hiszen, addig a nyár bőven ellát minket friss gyümölcsökkel.)

Tartósítsunk, de hogyan?

A korábban használt legnépszerűbb tartósítószerek egyike, a szalicil ma már nem könnyen szerezhető be, helyette elérhető a Na-benzoát. Ezek használata egyéni döntés kérdése.

Tartósítószermentesen sem lehetetlen, elég ha a konzerviparban használt módszert alkalmazzuk, azaz csírátlanítunk. Ennek vannak ugyan fortélyai, de meg lehet tanulni.

Tartósítószermentes lekvárfőzés 5 lépésben:

  1. Készítsünk elő annyi befőttesüveget és a hozzá tartozó tetőt, amennyi valószínűleg elég lesz a készülő lekvárhoz. Mossuk el alaposan! Ha celofánt használunk, vágjuk méretre!

2. Az üvegeket tegyük be a 200 fokra felmelegített sütőbe kb. 10 percre. A tetőt semmiképpen, mert 200 fokon tönkremegy! A tetőt, vagy a méretre vágott celofánt tegyük forró vízbe néhány perce. Készen is van a csomagolóanyagok csírátlanítása!

3. Az üvegbe töltés előtt vegyük ki az üvegeket a sütőből, és várjunk néhány percet, mert a 200 fokos üvegbe 100 fokos lekvárt nem szabad tölteni, elpattannak az üvegek!

4. Zárjuk le az üvegeket a tetővel vagy a celofánnal!

5. Tegyük egy kibélelt ládába, kosárba az üvegeket, lényeg, hogy minél lassabban hűljenek ki, így a lezárás közben esetleg belekerülő szennyeződések sem fognak megromláshoz vezetni, a csírátlanítás tökéletes maradhat.

uborka

A csemegeuborka tökéletes megmosása időigényes feladat, ezért nehezebb a tartósítása is – Fotó: pixabay

Hasonló technikával lehet eltenni például lecsót, vagy néhány perces főzést követően zöldborsót, zöldbabot, meggyet, cseresznyét, szilvát.

A csemegeuborka már trükkösebb: mivel nem kell megfőzni, és nehéz alaposan megmosni, ezért vagy tartósítószer használata javasolható, vagy az üvegbe töltés előtt egy gyors forró vizes öblítés is beválhat. A forró víztől egyébként ropogósabb is lesz a végeredmény.