Szűkül a globális búzakészlet

A USA agrárminisztériumának (USDA) decemberi előrevetítése szerint a világ búzakészletei 278 millió tonnára (–4 százalék) szűkülhetnek a szezon végére, olvasható az Agrárközgazdasági Intézet gabonapiaci jelentésében.


Az európai gabonatermesztéssel kapcsolatban a Tallage azt jelezte, hogy 2022-ben az ideivel körülbelül megegyező területről fognak őszi búzát betakarítani. Hazánkban mintegy 944 ezer hektáron vetettek a gazdák őszi búzát. Ennek 48 százaléka jó állapotban volt december elején a többi inkább közepes vagy gyenge állapotban.

A búza ára a CBOT és MATIF indexek szerint csökkenő tendenciát mutat az elmúlt hetekben:

A búza különböző határidőre szóló jegyzése a párizsi árutőzsdén (2021) – Az alsó ábra forrása: AKI

Árak a december második hetében

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon átlagosan 98,9 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával december második hetében (áfa és szállítási költség nélkül), ami 58 %-kal magasabb árszintet jelent 2020 azonos időszakához képest.

A kukoricakészletek nőnek

Az USDA előrevetítése szerint a kukoricatermés zárókészlete 13 millió tonnával 306 millió tonnára bővülhet a szezon végére. Az Európai Unióban az egy évvel korábbihoz képest 1 %-kal több  kukoricát takarítottak be az idén. A hazai termelők 1 millió hektárról 6,1 millió tonna kukoricát takarítottak be idén az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint.

kukorica betakarítása

Magyarországon átlagosan 86,8 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica december második hetében – Fotó: Envato

Árak december második hetében

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon átlagosan 86,8 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica december második hetében, ami csaknem 57 %-kal magasabb árszint az egy évvel ezelőttihez képest.

Olajnövények

Az olajnövénypiaci növények terménykereskedelmével kapcsolatban elmondható, hogy a szójababtermés globális szinten 16 %-kal haladja meg a tervezett felhasználást, így nőnek a készletek. A repcemag esetében viszont a globális termés 2%-kal elmarad a várható felhasználástól. A globális napraforgótermés valószínűleg épphogy fedezi a szezon végén a felhasználást.

Magyarországon a szójabab ára december második hetében 53 %-kal, a napraforgómag ára pedig 37 %-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.