A gyümölcsültetvényekben – és az otthoni gyümölcsösben is – az egyik legmunkaigényesebb és legnagyobb szakértelmet igénylő munkafolyamatot a fák metszése jelenti. Lényegében az eredményesség múlik azon, hogy ezt a műveletet hogyan, mikor és mivel végezzük el. Metszéssel tarthatjuk a fákat fiatalon, ezzel biztosítjuk, hogy a gyümölcstermő képességük minél hosszabban kitartson. Szerezzük be az ehhez szükséges eszközöket, és lássunk munkához!

Így tettünk mi is, amikor Móron, a Cerazus Hungária Kft. meggyesében jártunk, ahol 250 hektáron termesztenek gyümölcsöt. Elsőként Lődi Tamással, a Pel Kft. ügyvezetőjével és a parkgep.hu üzemeltetőjével beszélgettünk két általuk forgalmazott, nagy népszerűségnek örvendő prémium márkás termékükről. A Svájcból származó FELCO és az Olaszországból származó Oleo-Mac termékek méltán kerültek a prémium kategóriába.

FELCO-ból metszőollókat, kézifűrészt illetve elektromos metszőollókat, az Oleo-Macból pedig egy egykezes benzines láncfűrészt nézhettünk meg segítőnkkel, Márkus Zoltánnal, aki a Felco és Oeo-Mac termékek forgalmazójának magyarországi műszaki szakreferense.

A FELCO gyártója jobb és balkezes, illetve forgónyeles metszőollókat kínál különböző méretekben, kisebb és nagyobb kezűeknek egyaránt, 25 mm-es ágvastagságig. Megtudtuk, minden metszőolló akkor vág jól, ha megfelelően van beállítva a penge és az ellenpenge távolsága.

A FELCO elektromos metszőolló 45 mm-es ág átvágására képes, egy 1,5-2 órás akkumulátor feltöltéssel 9 - 9,5 órán át lehet vele munkát végezni, de akár pótakkumulátort is lehet hozzá vásárolni. 45 mm ágátmérő felett a kézifűrész lesz a megfelelő eszköz, amivel a pengehossz feléig szabad vágni (8,5-9 cm).

Ahol ez sem elég, oda jön az egykezes, felső markolatos Oleo-Mac láncfűrészNagyon könnyű, minőségi alkatrészekből készül, létezik benzines és akkumulátoros változatban is.

A metszés rejtelmeibe és az eszközök használatába Tibi bácsi avatott be bennünket, aki már 54 éve hivatásszerűen foglalkozik ezzel a munkával. A gyümölcsfák ritkító metszését mutatta meg, amivel megakadályozhatjuk a fák felkopaszodását, szellősebbé tehetjük a koronát és hatékonyabbá tehetjük a növényvédelmet. Elmondta, hogy már január végén el lehet kezdeni a metszést, hogy rügyfakadáskor már permetezni lehessen.

Az ágmaradványokat lemulcsolják, majd cellulózbontó használatával bedolgozzák a talajba, hasznosítva ezzel a tápanyagokat.

A láncfűrész használatakor ügyeltünk a munkavédelemre is egy munkavédelmi sisak és kesztyű használatával, hiszen ez a munka nem veszélytelen, a levágott ágak és a motoros láncfűrész súlyos sérüléseket tudnak okozni.

További információkat szerezhetsz a parkgep.hu termékeiről, bolt- és szervizhálózatukról az alábbi elérhetőségeken:

parkgep.hu

Weboldal: https://parkgep.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/ParkgepKft

parkgép logó