A baromfitartásban eddig mellőzött szerep jutott a világítástechnológiának. Batéria és más technológiák beszerzését követően általában már kimerülnek a gazdák anyagi keretei, így magas színvonalú világítástechnológiára már nem jut a költségvetésből. Sajnálatos, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a villamosvállalkozások a baromfi szemének megfelelő világítás tekintetében nem rendelkeznek kellő ismeretekkel és ebből adódóan a humán világításból adaptált rendszereket gondolják megfelelőnek a baromfitartási célokra, holott

a kifejezetten az állatok igényeire szabott megoldásoknak külön szakterülete van és évtizedes tudományos kutatások bizonyítják jelentőségét.

Mivel a zárt rendszerű baromfitartás során szinte kizárólag a másodlagos fényforrások, a mesterséges világítótestek játszanak szerepet az így tartott állatok életében, ezért ezekben a rendszerekben is a természetes fényviszonyokhoz és jelenségekhez kellene közelíteni a világítási rendszerek paramétereit. Gyakorta elsiklunk a probléma felett, amit az állatok különálló igényei jelentenek.

baromfi

A zárt rendszerű baromfitartás speciális, kifejezetten baromfitartási célokra alkalmazható világítást igényel

Emberi tévedés az, hogy ami a humán világításban megfelel, az a baromfiállománynak is kielégítő. Ezt a tényt több tudományos kutatás is megcáfolta. Mostanra már közismert, hogy a madarak látásérzékenysége az emberekénél jóval kifinomultabb, így ami az emberek számára kiváló megvilágításnak tűnik, az a baromfi számára kellemetlen, sőt zavaró villanófénynek hat. Az emberek 24 Hz-es villanási frekvenciaérzékenységével szemben a madarak magasabb, 100 Hz-es frekvenciájú fényviszonyok mellett látnak kifogástalanul. Nem is kell kiemelni, hogy ez a környezet milyen károkat okoz az állományban.

Az ilyen, villanófényes megvilágításnál az állatok viselkedése nyugtalan, gyakoriak a betegségek és a kannibalizmus, ráadásul a nem megfelelő környezet a produktivitásukra is rányomja bélyegét.

A problémák és a hagyományos rendszerek korlátait a közelmúlt LED technológiai fejlődése – különös tekintettel a High Power LED megjelenésére és fejlődésére – valamint az új, a specializáció szükségességét elismerő és a rendszerben gondolkodást szem előtt tartó szemléletmód megjelenése oldotta fel és teremtett lehetőséget egy új, kifejezetten az agrárszektorra szánt világítási rendszer megalkotásához.

A frekvencia kérdése azonban az általános, humán gyakorlatban is alkalmazott, több helyütt forgalmazott LED lámpákkal még nem megoldott. Erre a célra külön a baromfi-iparágra kifejlesztett, a madarak látásérzékenységéhez igazított világítási rendszerre van szükség, ami egyszerre képes kielégíteni a baromfijólét szempontjából felmerült igényeket és hoz hasznot a gazdának.

A Dilaco Lighting Kft. az első pillanattól kezdve ezeknek a problémáknak a megoldását tartotta szem előtt és fejlesztéseiben ezekre kínál megoldást. Abból indult ki, egy nemzetközi hírű tudományos publikációt alapul véve, hogy a madarak jólétét biztosítva, valamint az iparági körülményeket figyelembe véve, nem már meglévő – a célra tökéletesen alkalmatlan – világítótesteket kell rendszerbe állítani, hanem specializáltan erre az iparágra tervezett rendszert kell munkába állítani. Ennek eredményeképpen

megszületett az az egyedülálló világítási rendszer, amely kifejezetten baromfitartási célokra alkalmazható.

A legmodernebb digitális LED dimmerek már 400 000 Hz-es kapcsolófrekvenciára képesek, amely az eddigi legoptimálisabb fényviszonyokat teremti meg az istállókban, így lényegesen nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb az állomány, amely a tapasztalatok szerint szignifikáns biológiai hozamot eredményez.

A rendszer működését videón is megtekintheti erre a linkre kattintva.

Az évek során számos ötlet és javaslat származott a rendszert használó gazdáktól. Mivel az egész rendszer egyedi fejlesztés eredménye, így ezek mind beépülhettek a termékbe, így az a mostani ismereteink szerinti összes baromfi-világítási problémára megoldást nyújt.

Gondoljunk itt akár a tisztításra, vízhatlanságra, mérgező gázoknak való ellenállásra, ami kiemelt szempont a baromfitartók körében. Vagy akár a homogenitásra, amely nem csak a gazdák kívánsága, hanem Európai Uniós direktíva is szabályozza, hogy az állat szemmagasságában az istálló 80%-ában meg kell lennie a technológiában meghatározott megvilágítási értéknek.

A speciális optikákkal felszerelt világítótesteknek köszönhetően, amelyek maximálisan irányíthatóvá teszik a fényt, a homogenitás ezzel a rendszerrel már a 100%-hoz közelít, akár még a többszintes ketreces tartásmódban is, ráadásul felesleges fényszennyezés nélkül.

Számos fajtánál és tartásmódban még ennél is komplexebb feladatokat kell megoldani a világítás segítségével. Vegyük például a voliere tartásmódot, ahol az állatok megfelelő szintekre történő terelését kizárólag a megfelelő szektorok kivilágításával illetve elsötétítésével lehet elérni. Az 0-10 V-os kimenettel rendelkező általános agrokomputerek ilyen összetett világítási feladatok kezelésére nem alkalmasak, de a Dilaco Lighting Kft. fejlesztése nyomán már létezik technológia arra, hogy mindezt egy speciális célkomputer végezze, amellyel több fényszekció kezelése is megoldható.

világítás

A homogenitás ezzel a rendszerrel már a 100%-hoz közelít

A fény-komputerbe feltelepítésre kerül a fajtának megfelelő és a fajtanemesítők által meghatározott fényprogram, ezzel elősegítve, hogy az állomány a maximumot nyújtsa termelékenység szempontjából.

A gazdák javaslata alapján a standard programok minden paramétere modifikálható, így tökéletesen hozzáigazítható az állomány aktuális állapotához (kor, súly, ivarérettség, stb.).

Ezen túl lehetőség van arra, hogy a gazda saját tapasztalatait felhasználva önálló fényprogramot készítsen, akár az otthoni Windows alapú PC program segítségével, amely a helyszínen laptopról betölthető. Az eddigi gyakorlattól eltérően ez az agro fény-komputer a teljes termelési ciklus alatt mindenre kiterjedő felügyeltet biztosít a világítási rendszer felett.

Az energiabarát LED technológiában közismerten nehéz villanásmentes fényerőszabályzást megvalósítani, de ma már erre is van megoldás. A speciális LED dimmerek természetazonos karakterisztika mentén képesek megvalósítani a napfelkelte-napnyugta szimulációt, ezáltal kíméletesen és a madarak agyába rögzült módon át- és visszavezetni őket az előírt pihenő időszakba.

Már beszéltünk arról, hogy miért lényeges, hogy figyelembe vegyük az állatok jólétét, de még nem fejtettük ki, hogy milyen hasznot tudnak realizálni ebből a megközelítésből a gazdák. Kutatások és a termelési tapasztalatok azt mutatják, hogy az optimális fényviszonyok kialakítását a baromfi akár 6-8%-os biológiai hozamnövekedéssel is meghálálhatják. Ehhez hozzájárul még a LED technológia 90%-os energia-megtakarítása, így a kettő faktor együtt akár egy éven belüli megtérülést is eredményezhet.

Faludi Tamás
diplomás fejlesztőmérnök
ügyvezető igazgató
Dilaco Lighting Kft.