A DeLaval VMS automatikus fejési rendszer már több, mint 20 éve jelen van a piacon. A VMS fejőrobot 1982-es szabadalmazását követően egy hosszú termékfejlesztési és tesztelési időszak kezdődött. 2000-ben beszerelésre került az első DeLaval VMS berendezés Nyugat-Európában, majd 2006-ban megjelent az új kialakítású VMS modell és az első Online Szomatikus Sejtszámláló (OCC).

A folyamatos innovációs tevékenység eredményeképp 2018-ban bemutatásra került a számos újdonságot felmutató DeLaval VMS V300 fejőrobot, egy évvel később pedig megjelent az automatikus fejés legújabb koncepciója, a DeLaval VMS V310.
A fő funkciókkal, a DeLaval InControl mobil támogatással, a DeLaval PureFlow komplett tőgyelőkészítéssel és a DeLaval InSight kamerarendszerrel mindkét VMS modell rendelkezik, míg a DeLaval RePro szaporodásellenőrző rendszer kizárólag a VMS V310 fejőrobot részét képezi. A VMS V310 az első olyan fejési rendszer, amely automatikusan észleli és megerősíti a tehenek vemhességét és egyéb szaporodási eseményeit.

delaval

A VMS V310 az első olyan fejési rendszer, amely automatikusan észleli és megerősíti a tehenek vemhességét és egyéb szaporodási eseményeit – fotó: DeLaval Kft.

A Voluntary Milking System (VMS), azaz önkéntes fejési rendszer egy autonóm rendszer, ami lehetővé teszi a tehenek fejését a saját “menetrendjük” szerint. A kezdeti betanítási-betanulási időszakot követően a tehenek fejése korlátozott emberi beavatkozással történik.

Ma már egyre több tejtermelő vásárol VMS fejőrobotokat gazdasági és szociális szempontok alapján: növelni akarják a tejtermelést és több információt szeretnének kapni, javítani akarják az állat- és tőgyegészséget, ki akarják váltani az alkalmazottakat, a fejőket vagy új istállót építenek. A tejtermelő gazdák csökkenteni akarják a munka intenzitását, több időt szeretnének fordítani egyéb tevékenységekre, sokkal rugalmasabb munkaidőt szeretnének. Javítani akarnak az állatjóléten és a több szabadidő révén saját életmódjukon is, vagy egyszerűen csak nem akarják többé a kemény, monoton, manuális fejéi munkát végezni.

A piacon elérhető fejőrobotok a tejtermelők ezen igényeit képesek kielégíteni, de bármelyik fejőrobot típus esetében elmondható, hogy bár automatikus működésüknek köszönhetően jelentős mértékben megkönnyítik és kiváltják az emberi munkaerőt, az emberi felügyeletet nem nélkülözhetik. Erről azonban sokan megfeledkeznek, amikor a fejőrobotra gondolnak. A fejőrobot a tejtermelő, a felhasználó ellenőrzése mellett működik és nem egy független és teljesen önálló, autonóm rendszer – annak ellenére sem, hogy egy robotról van szó.

A Wikipedia megfogalmazása szerint a robot egy olyan gép – különösen egy számítógéppel programozható –, ami képes egy komplex műveletsort automatikusan végrehajtani. A robotokat vezérelheti egy külső vezérlőberendezés vagy a vezérlés beágyazható magába a robotba, melyek lehetnek autonóm vagy félig autonóm egységek. Nincs egyetértés abban, hogy mely gépek minősíthetők robotnak, de a szakértők és a közvélemény között egyetértés született abban, hogy a robotok általában rendelkeznek a következő képességekkel és funkciókkal: bizonyos mértékben mozognak, működtetik önmaguk fizikai részegységeit vagy fizikai folyamatait, érzékelik és manipulálják a környezetüket és intelligens viselkedést mutatnak. Ezek nagy része igaz a DeLaval VMS fejőrobotokra is, azonban a legtöbb ipari robot ma még nem rendelkezik mesterséges intelligenciával (AI).

A legtöbb ipari robothoz hasonlóan a fejőrobotoknak sincsenek kognitív képességeik, ezért nem rendelkeznek teljesen öntanuló és önjavító tulajdonságokkal: ez a távoli jövő, vagy science fiction, ahol Asimov regényeiben a pozitron aggyal rendelkező robotok az élet minden területén önállóan végzik és pótolják az emberi munkát.

delaval

A DelPro telepirányítási rendszer összekapcsolja a tejtermelő telep különböző adatforrásait, feldolgozza és elemzi az adatokat, majd értékes információkat és kimutatásokat szolgáltat – fotó: DeLaval Kft.

A DeLaval VMS a felhasználótól – a VMS programon és a DelPro FarmManager telepirányítási szoftveren keresztül – kapott utasítások szerint működik. Másképpen fogalmazva, a VMS sem működtethető emberi felügyelet és ellenőrzés nélkül.

A DeLaval VMS fejőrobot működését a kezelőnek rendszeresen és megfelelő módon szükséges figyelni, ellenőrizni. A DeLaval VMS V300 fejőrobot az egyik legmegbízhatóbb és leggazdaságosabban üzemeltethető berendezés a fejőrobotok között. Igen fejlett biztonsági és ellenőrző rendszerek végzik a robot működésének ellenőrzését. A különleges, részben öntanuló DeLaval Insight kamerarendszerrel még gyorsabb és pontosabb a fejőkelyhek felrakása, mint korábban volt.

Ha összehasonlítjuk egy tejtermelő telep berendezéseinek munkaterhelését és üzemidejét, akkor a legmagasabb átlagos éves üzemóraszám a 60-70 tehenet ellátó fejőrobotoknál figyelhető meg több, mint 8000 órával – míg egy, az állomány méretéhez optimalizált fejőház esetében ez kb. 1100 üzemóra. Traktoroknál ez az idő 400 üzemóra körül alakul és a betakarító gépeknél az éves üzemóraszám még ennél is kevesebb, 60-80 óra átlagosan. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a fejőrobotok működésének és állapotának folyamatos ellenőrzése, monitorozása alapvető fontosságú.

Hogyan működtessük a DeLaval VMS V300 és V310 fejőrobotokat?

A fejőrobotokkal dolgozók napi munkarutinjai és feladatai teljesen eltérnek a hagyományos, fejőházi fejési technológiát alkalmazó telepeken dolgozóéktól. Mivel a robot a teljes fejési folyamatot automatikusan elvégzi, a felhasználónak a telepirányítási feladatokra és a fejőrobot problémamentes működésére kell ügyelnie.

Először is nagyon fontos, hogy a robot számára kialakítsanak egy megfelelő és tiszta istállókörnyezetet, ami biztosítani tudja majd a fejőrobot megbízható működését, beleértve a tehenek előkészítését is a robotos fejéshez: a fagymentes és tiszta fejőterem, valamint a tiszta állatok alapvető követelmény az extra minőségű tej termeléséhez, valamint a pontos és gyors fejőkészülék felhelyezéshez.

A VMS fejőrobot zavartalan működése érdekében rendszeresen szükséges különböző ellenőrzéseket végezni. Vannak olyan feladatok, amit naponta háromszor célszerű elvégezni, mint például a tejszűrő cseréje vagy a rendszer tisztítása. Az adott tisztítási folyamat a DelPro telepirányítási programban ütemezhető, amit aztán a VMS automatikusan elvégez a meghatározott időpontokban.

A tejtermelő telepeken a VMS irányítását számos alkalmazás segíti, amelyek segítségével a felhasználók időben meg tudják hozni a megfelelő döntéseket. A DeLaval VMS V300 működésének folyamatos ellenőrzését segíti az egyedülálló DeLaval InControl alkalmazás, amin keresztül a felhasználó egyszerűen nyomon követheti a VMS V300 működését és szükség esetén a robot vezérlése is elérhető.

Az alkalmazás segítségével sok más információ is kinyerhető a rendszerből

A DeLaval InControl™ alkalmazás bármikor, bárhonnan elérhető.

A DeLaval InControl alkalmazás bármikor, bárhonnan elérhető – fotó: DeLaval Kft.

A tejtermelőnek lehetősége van nyomon követni a napi rutinokat (a rendszerbe kötött IP kamerák segítségével), a statisztikai adatokat a VMS működéséről, valamint a tehénadatokat. A VMS vezérlése a DeLaval InControl alkalmazáson keresztül hozzáférhető akár a VMS érintőképernyőjén, akár a mobil eszközök webes alkalmazásában.

A VMS robotok kamerákon keresztüli felügyelete bármikor lehetséges a mobil eszközökről, így segítségével a felhasználó távolról ellenőrizheti a fejőrobot működését és a tehénforgalmat. Ezen kívül számos olyan egyéb információ is gyorsan és egyszerűen megtekinthető, mint a tehenek várakozási sora a VMS-hez, az egyes tehenek fejési státusza és teljesítmény adatai, hogy hol található a tehén az istállóban vagy a legelőn, a legutóbb megfejt tehenek, a tehenek aktivitása, fertilitása és szomatikus sejtszáma. Ez az Android és iOS rendszerű mobil eszközökön elérhető alkalmazás lehetővé teszi a tejtermelő gazda számára a “finombeállítást” akár egy adott tehénre is.

Az IOS és Android telefonokra alkalmas riasztási rendszer integrálható a VMS rendszerbe, így a gazdálkodó a nap 24 órájában üzeneteket kaphat a robot működéséről, ha abban bármilyen eltérést, rendellenességet észlelt a rendszer. Ezeknek a riasztási üzeneteknek az ellenőrzése és az annak megfelelő intézkedés elengedhetetlen a VMS zavartalan működéséhez.

Vannak riasztások, amelyek informálják a felhasználót egy adott eseményről, ami előfordulhat, ha egy állat véres teje kerül elkülönítésre. Más üzenet valamilyen műszaki problémáról küldhet riasztást vagy figyelmeztetést például, ha az állat valamilyen akadályoztatás miatt nem hagyja el a robotot. Ezekben az esetekben a felhasználónak javasolt az adott problémát személyesen szemrevételeznie az istállóban vagy megnézni a rendszerbe integrált kamerák segítségével, amelyek mobil applikáción keresztül is elérhetők, így egyes intézkedések akár távolról is elvégezhetők.

A fejlett automatikus riasztásoknak és figyelmeztetéseknek köszönhetően a VMS fejőrobotot üzemeltető gazda folyamatosan tájékoztatást kap a fejőrobot működéséről, meghibásodásairól illetve problémáiról, amelyekre a távoli elérésen keresztül azonnal tud reagálni. A DeLaval VMS rendszer igen jól védett a zavarok és meghibásodások ellen, annak ellenére is, hogy nem képes magát megjavítani.

Ha azonban a felhasználó figyelmen kívül hagyja ezeket az üzeneteket és nem avatkozik be, amikor szükséges, akkor a VMS fejőrobot kézi üzemmódra vált át az állat, a termelés és saját működésének biztonsága érdekében. Erről az átállásról a VMS szintén küld egy üzenetet a felhasználó mobiltelefonjára.

A megbízható VMS működéshez megfelelő napi és heti karbantartási és tisztítási rutinokat szükséges elvégezni. Ide tartozik a fejőházakban is megszokott rendszeres és időben elvégzett fejőgumi- és gumitömlőcsere, a tőgytisztítószerek cseréje, de a fejőrobot olyan fő komponenseinek, mint a robotkar állapotának, ellenőrzése is alapvető fontosságú. A VMS fejőrobot pontos és megbízható működésének támogatására a felhasználónak időnként információkat is kell adnia a robotnak: fontos, hogy a drága abraktakarmány kalibrálása az abraktárolók minden egyes feltöltését követően megtörténjen a VMS-ben.

A DeLaval VMS – és általában a fejőrobotok – működése tulajdonképpen a felhasználó, mint legfőbb ellenőr és a fejőrobot közti interakción alapul.

Amennyiben a felhasználó a jó gazda gondosságával folyamatosan odafigyelve kezeli a VMS fejőrobotot, akkor egy hosszútávon megbízható, pontosan és gazdaságosan működő DeLaval VMS fejőrendszert kap, végeredményként pedig boldog, egészséges és nagy termelésű teheneket.

Bővebb információ és telepi tapasztalatok a VMS fejőrobotokról:

https://www.delaval.com/hu