A gidrán fajtájú kancák 3-4 éves korcsoportjának díjai:

Harmadik díjat kapott: a Gidran-17 „Ketri” nevű, sárga színű gidrán kanca. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Mátyás István Kálmán, Tata.

Második helyezett a Gidran-18 „Jenna” nevű, sárga színű gidrán kanca. . Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Mátyás István Kálmán, Tata.

A kategória első helyezettje a Gidran-14 „Johanna” nevű, sárga színű gidrán kanca. . Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Mátyás István Kálmán, Tata.

A gidrán fajtájú kancák 5-6 éves korcsoportjának díjai:

Harmadik díjat kapott: a Gidran-9 „Hortenzia” nevű, sárga színű gidrán kanca. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Vörös József, Gyűrűs

Második helyezett a Gidran-XXVII-16 „Sellő” nevű, sárga színű gidrán kanca. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Vörös József, Gyűrűs

A kategória első helyezettje a Gidran XXVII-18 „Fahéj” nevű, sárga színű gidrán kanca. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Vörös József, Gyűrűs

A gidrán fajtájú kancák 7-9 éves korcsoportjának díjai:

Harmadik díjat kapott: a Siglavy B. Gidran-17 „Hébér” nevű, sárga színű gidrán kanca. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad Marócpusztai Ménese.

Második helyezett a Gidran-45 „Szende” nevű, sárga színű gidrán kanca. Tenyésztő: Kun Lajos, Tiszafüred, kiállító: Erdélyi Balázs, Mezőhegyes

A kategória első helyezettje a Catalin Gidran 51 „Kata” nevű, sárga színű gidrán kanca. Tenyésztő: Szántó Imre, Gyula tulajdonos és kiállító: Vörös József, Gyűrűs

A gidrán fajtájú kancák  10 év feletti korcsoportjának díjai:

Harmadik díjat kapott: a G. Razbeg I-12 „Sógorasszony” nevű, sárga színű gidrán kanca. Tenyésztő: Pannon Lovas Akadémia, Kaposvár, tulajdonos és kiállító: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad

Második helyezett a Gidran XXVII-39 „Sármány” nevű, sárga színű gidrán kanca. Tenyésztő: Inter Handel 2001 Kft., Lenti tulajdonos és kiállító: Vörös József, Gyűrűs

A kategória első helyezettje a Gidran XXIV-61 „Harangvirág” nevű, sárga színű gidrán kanca. Tenyésztő: Pannon Lovas Akadémia, Kaposvár-Bőszénfa tulajdonos és kiállító: Debreceni Egyetem Állattenyésztéstani Tanszék


A Furioso-North Star fajtájú kancák 3-5 éves korcsoportjának díjai:

Harmadik díjat kapott: a CatalinXII-100 „Kincső”nevű, sötét pej színű furioso-north star kanca. Tenyésztő: Tessedik Sámuel Főiskolai Mezőgazdasági Kar, Mezőtúr, tulajdonos és kiállító: Kiskunsági Nemzeti Park, Kecskemét

Második helyezett a Furioso XL- 131 „Hugi” nevű, pej színű furioso-north star kanca. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Vén János, Soltvadkert

A kategória első helyezettje a The Bart Furioso I-7  „Frézia II” nevű, sötétpej színű furioso-north star kanca. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Fekete Balázs, Hódmezővásárhely.

A Furioso-North Star fajtájú kancák 6-7 éves korcsoportjának díjai:

Harmadik díjat kapott: a Furioso-82, „Csenge”nevű, szürke színű furioso-north star kanca. Tenyésztő: Kucsora István, Hódmezővásárhely tulajdonos és kiállító: Kucsora Péter, Hódmezővásárhely

Második helyezett a Hand North Star-88 „Balett” nevű, pej színű furioso-north star kanca. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Kucsora István, Hódmezővásárhely

A kategória első helyezettje a Hand North Star-89 „Mambó” nevű, pej színű furioso-north star kanca. Tenyésztő: Kucsora István, Hódmezővásárhely, tulajdonos és kiállító: Kucsora István, Hódmezővásárhely.

A Furioso-North Star fajtájú kancák 8 évesnél idősebb korcsoportjának díjai:

Harmadik díjat kapott: a Aranyági Katica nevű, sötét pej színű furioso-north star kanca. Tenyésztő: Hód Mezőgazda Rt, Hódmezővásárhely tulajdonos és kiállító: Fekete Balázs, Hódmezővásárhely.

Második helyezett a Furioso-XXX-175 „Lilla” nevű, pej színű furioso-north star kanca. Tenyésztő: Kucsora István, Hódmezővásárhely, tulajdonos és kiállító: Kucsoráné Kobzi Éva, Hódmezővásárhely

A kategória első helyezettje a Furioso-106 „Jázmin” nevű, szürke színű furioso-north star kanca. Tenyésztő: Kucsora István, Hódmezővásárhely, tulajdonos és kiállító: Kucsoráné Kobzi Éva, Hódmezővásárhely.

A nóniusz fajta díjai:

Harmadik díjat kapott: a Nonius-12 „Sóska” nevű fekete színű nóniusz kanca. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Mezőhegyesi Állami Ménes Kft., Mezőhegyes.

Második  helyezett a Nonius-56 „Mirza” nevű fekete színű nóniusz kanca. Tenyésztő: Kinizsi 2000 MG RT, Fábiánsebestyén, tulajdonos és kiállító: Dani István, Besenyőtelek.

A kategória első helyezettje a Nonius XVII-23 „Nutria” nevű fekete színű nóniusz kanca. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Mezőhegyesi Állami Ménes Kft., Mezőhegyes.

A lipicai fajta díjai:

Harmadik díjat kapott: az Incitato XIV-9 „Irma” nevű szürke színű lipicai kanca. Tenyésztő: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad, tulajdonos és kiállító: Szabadkígyós Község Önkormányzata, Szabadkígyós

Második  helyezett a Favory-XXVIII-41 Furmint ” nevű szürke színű lipicai kanca. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad

A kategória első helyezettje a Conversano XXVI-8 nevű fekete színű lipicai kanca. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad,

A lótenyésztés nagydíját a Conversano XXVI-8 nevű fekete színű lipicai kanca kapja. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad.

A Lótenyésztési Nagydíjat átadja Dr Mihók Sándor a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének Elnöke.

KÜLÖNDÍJAK

A Magyar lótenyésztők Országos Szövetsége 2014-ben Kozma Ferenc Díjat alapított.

Az évente egy emlék plakett adományozásáról a Szövetség Tenyésztői Tanácsa dönt, és annak átadására az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében kerül sor.

Az emlékplakett bronzból készül, téglalap alakú. Egyik oldalán a mezőhegyesi lovarda falán található relief másolata (amely azt örökíti meg, mikor Ferenc József császár mezőhegyesi szemléjén kitünteti Kozma Ferencet), másik oldalán az elismerésben részesített neve és az adományozás évszáma vésett felirattal látható.

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége Tenyésztő Tanácsa a Kozma Ferenc emlékérmet 2014-ben Gergely Imrének ítélte!

Gergely Imre 1930-ban született Gyulán. A polgári iskolában folytatott tanulmánya után az Ókígyósi Mezőgazdasági Középiskolát végezte el.

Felsőfokú tanulmányai befejeztével a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen agrármérnöki diplomát szerzett.

Első munkahelye a Békéscsabai Felsőnyomási Állami Gazdaságnál volt, majd 1953-ban Mezőhegyesre, az évszázados lótenyésztési múlttal rendelkező helyre került.

Ebben az időben Mezőhegyesen még megtalálható volt e történelmi helyen kitenyésztett három lófajta, a furioso, a gidrán, és a nóniusz. Kezdetben ménesvezetőként tevékenykedett, de már 1961-ben kinevezték a mezőhegyesi lótenyésztési ágazat vezetőjének. A nevéhez fűződik, hogy az akkori parancs ellenére is megőrizte Mezőhegyes a nóniusz fajtát, és Gergely Imre irányításával hozzákezdett egy sportló-típus kitenyésztéséhez!

A ma már nagy tenyészhatásúnak emlegetett mének, mint Ramzes Junior, Aldato, Krőzus és Kemál szerepeltetése összefonódott Gergely Imre nevével. A tenyésztési elképzelés helyességét a teljesítmények az 1980-as Moszkvai Olimpián elért sikerek is visszaigazolták.

Gergely Imre nem csak a díjugrató sportra tenyésztett sikeresen, hiszen pályafutása alatt a ménesben tenyésztett lovak a fogatsportban is kiemelkedően szerepeltek. Máig emlegetjük a ménes Aldato Nonius négyes fogatát. De nem feledkezhetünk meg a Kiss Imre által hajtott nóniusz ötös ménfogatról sem!

A mezőhegyesi tenyésztésű lovak az Ügető Derbyn is szép sikereket értek el, minősítve ezzel Gergely Imre munkásságát, akinek vezetése alatt a mezőhegyesi ménes az állami ménutánpótlásban is jelentős szerepet vállalt.

Kitüntetettünk 1990-ben vonult nyugdíjba, de 1992-ben az akkori Vezetés szaktanácsadónak kérte fel, mert szükségét érezte, hogy több évtizedes tapasztalataival Mezőhegyesen a minőségi lótenyésztést tovább segítse. Ezt a tisztét 1995-ig töltötte be, ám a Nonius Lótenyésztők Országos Egyesülete tenyésztői bizottságában még évekig munkálkodott.

A díjat átadja: dr. Mihók Sándor, az MLOSZ elnöke és Körösi Krisztina, az MLOSZ ügyvezető igazgatója

1. A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége tenyésztési díját Vörös József, Gyűrűsi tenyésztő kapja a kiállított több mint 10 Gidrán XXVII apaságú kancákért.

A díjat átadja Dr. Mihók Sándor a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége elnöke.

2. A Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület különdíját kapja fajta győztesként a nagydíj odaítélésében résztvevő Gidrán XXIV-61 „Harangvirág” nevű kanca..

A díjakat átadja: Mátyás István, a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület elnöke.

3. A Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület különdíjat adományoz Mészáros Zsolt karcagi tenyésztő részérére a négyesfogat bemutatásáért.

A díjat átadja ifj. Horváth Sándor az Egyesület Elnöke.

4. A Nónius Lótenyésztő Egyesület különdíját kapja a Mezőhegyei Állami Ménesbirtok Kft. a fajta győztes Nonius XVII-23 „Nutria” nevű fekete színű nóniusz kanca bemutatásáért.

A díjat átadja: Bartók László, a Nóniusz Lótenyésztő Országos Egyesület tenyésztő bizottságának tagja

5. A Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete Különdíjat adományoz a Szilvásváradi Állami Gazdaság részére, egy nagydíjas és egy ezüstérmes kanca, valamint az ötösfogat bemutatásáért.

A díjat átadja Dr. Pataki Balázs az Egyesület Ügyvezető Igazgatója.

6. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lótenyésztési különdíját Fekete Balázs kapja a Frézia II. nevű Furioso-North Star fajtagyőztes ló tenyésztéséért.

A díjat átadja: Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke

EGYÉB KÜLÖNDÍJAK

1. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége minden évben egy személy részére ítéli oda a Horn Artúr díjat. Ebben az elismerésben idén dr. Schmidt János részesül. A kitüntetett laudációját dr. Wagenhoffer Zsombor, a MÁSZ ügyvezető igazgatója ismerteti.

Schmidt János professzor 1935-ben született a Győr-Moson-Sopron megyei Feketeerdőn. A Gödöllői Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Karán 1959-ben szerzett kitüntetéses agrármérnöki oklevelet. Oktatói tevékenységét 1960-ban kezdte a mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Akadémián. Három cikluson át a mosonmagyaróvári Mezőgazdaságtudományi Kar dékánja, majd két ciklusban az egyetem tudományos rektor helyettese volt. 14 éven át vezette a Kar Takarmányozástani Tanszékét.

A Magyar Tudományos Akadémia 2001-ben levelező tagjává, 2007-ben pedig rendes tagjává választotta.

Kutatómunkája a kérődzők energia-, fehérje- és aminosav-ellátásának, a takarmányok konzerválásának, valamint a melléktermékek takarmányozási célú hasznosításának kérdései köré koncentrálódott.

Nevéhez fűződik az első hazai bypass fehérje- (Pannonprot) és bypass zsírkészítmény (Perfett-B) kifejlesztése, és munkájának eredményeként indult be hazánkban a bypass metionin felhasználása a nagy tejtermelésű tehenek takarmányozásában.

Tagja volt annak a munkacsoportnak, amely 1983-86 között javaslatot dolgozott ki a egy korszerű nettóenergia rendszer bevezetésére a hazai szarvasmarha takarmányozásban. Vezetőként irányította az új hazai fehérjeértékelési rendszer kidolgozását végző kutatócsoportot.

Aktív részvételével kezdődött el a zöldtakarmányok konzerválásához használt biológiai tartósítószerek előállítását célzó kutató-fejlesztő munka hazánkban. Több új eredményt ért el a sejtfalbontó enzimeket tartalmazó harmadik generációs biológiai tartósítószerek fejlesztésében is.

Több olyan élelmiszeripari melléktermékre dolgozott ki takarmányozási technológiát, amelyeket korábban nem, vagy nem megfelelő módon hasznosítottak.

Vezetője a Nyugat-Magyarországi Egyetem Ujhelyi Imre Állattenyésztési Doktori Iskolájában működő a „Gazdasági állatok táplálóanyag ellátásának javítása” című programnak.

Számos hazai és külföldi tudományos testület tagja. Négy ciklusban volt elnöke az MTA Állatnemesítési, Állattenyésztési és Takarmányozási Bizottságának. Az EAAP (European Association for Animal Production) Takarmányozási Szekciójának hazai tagja. Pabularis Hungaricus szerkesztő bizottságának elnöke. Több éven át tagja volt az Országos Doktori és Habilitációs Tanácsnak, valamint a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Agrártudományi Szakbizottságának. Tagja az Országos Állatvédelmi Tanácsnak.

A díjat átadja: Fekete Balázs, a MÁSZ elnöke

2. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége minden évben elismerésben részesíti a kiállításon legszínvonalasabban bemutatkozó tenyésztő szervezetet.

A díjat ez évben a Kisbéri és Gidrán Országos Lótenyésztő Egyesület érdemelte ki a gidrán lófajta kiemelkedően magas szinvonalú bemutatásáért.

A díjat átadja: Fekete Balázs, a MÁSZ elnöke és Dr. Wagenhoffer Zsombor, a MÁSZ ügyvezető igazgatója

3. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége összevont tenyésztési nagydíját a Kiállításon legeredményesebben szereplő tenyészet, az Abaúji Charolais Kft, Léh kapja.

A díjat átadja: Fekete Balázs, a MÁSZ elnöke és Dr. Wagenhoffer Zsombor, a MÁSZ ügyvezető igazgatója