Az europeantimes.news hírportál egy különleges termékről és annak különleges előállítási, illetve begyűjtési módjáról számol be. Ez a termék a csarabméz, amely Európa egyik legritkább és legdrágább méze.

Ezt a különleges mézet a nálunk is ismert csarab (Calluna vulgaris) virágporából állítják elő Skóciában. A csarab örökzöld, télálló törpeévelő, valóságos virágszőnyeget képez a skót vidékeken.

csarab (Calluna vulgaris)

Csarab (Calluna vulgaris) – Fotó: Pxfuel

Az Egyesült Királyságban „Heather Honey" néven forgalmazott, egyedülálló összetételű csarabméz halmazállapota is különleges, mivel a textúrája sűrű és gélszerű. A méz viszkozitása olyan erős, hogy megnehezíti a kinyerését a pergetőből. Kavarásra vagy rázásra viszont hígan folyóssá válik.

A csarabméz egyik legnagyobb előnye, hogy másfajta mézekhez képest tízszeres arányban tartalmaz mangánt, amely segíti az emésztést, a májműködést és a csontképződést, továbbá fontos szerepet játszik a szervezeten belül a szénhidrátok és az étkezési zsírok tárolásában, valamint hasznosításában.

A különleges egészségvédő hatás miatt a fogyasztók nem sajnálnak 23 eurót fizetni az ilyen méz kilójáért. A skóciai dombokat nagy területen borító csarab virágzása maga is különleges látvány, amely nagyszámú látogatót vonz. A skót méhészek évről évre több száz kaptárral vonulnak a virágzó csarabmezőkre.