A dróntechnológia újfajta hasznosítását jelenti a Tasmániai Agrárgazdasági Intézet (TIA) kutatói által kifejlesztett, Lambulance névre keresztelt drón, amely segíti a bárányok születésének ellenőrzését az ellési szezonban – számolt be a dronebelow.com. Amint az elnevezése is sugallja (Lambulancia – bárány ambulancia), ez a drón a "mentőautó" feladatát teljesíti az elléseknél.

A bárányok gondozását szolgáló speciális drónrendszer kifejlesztését az indokolta, hogy a bárányelhullási arány egy jól működő ausztrál gazdaságban is minden évben 8 százalék körül mozog. A drón elléskor körbejárja és ellenőrzi az anyajuhokat és segít a beteg bárányokon. Példa erre a következő eset: „Ha az anyajuh masztitisszel fertőzött, akkor a bárány is megfertőződik, és testhőmérséklete magasabb lesz, a drón ezt korábban képes felfedezni, ami akár a bárány életét is megmentheti" – mondta el az állattartó, akinek gazdaságában tesztelik a fejlesztést.

"A drón infravörös (IR) kamerákkal van felszerelve, így mérni tudja a különböző felületek hőmérsékletét nagyobb távolságról is. Az anyajuhnak és a báránynak van egy hőjelzése (szignója)” – magyarázza Andrew Bailey, a „Lambulance” társ-feltalálója – „és mi azzal próbálkoztunk, hogy megtaláljuk az összefüggést ezen hőjelzés és az állat életben maradási esélye között.”

A drón ezeket a kamerákat arra tudja felhasználni, hogy kiszűrje az átlagosnál szokatlanul magasabb testhőmérsékletű bárányokat; jelezve, hogy ezt a lázat valamilyen betegség okozhatta. Ez, a beteg bárányok korai diagnosztizálása révén abban segíti a tenyésztőket, hogy időben kezelhessék az állatokat.