Az importtilalmat 2012 májusában minden 2011 június elsejétől származó minden szarvasmarhaféle és a juh spermára valamint embrióra hirdette meg Kína az említett uniós tagországokkal szemben, a Schmallenberg vírus (SBV) állítólagos kockázatára hivatkozva – olvasható a Syngenta blogon.


A vírus születési rendellenességeket és halvaszületést okozhat a szarvasmarha, juh, és a kecskeállományban. Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) szerint azonban a kockázat nem éri el azt a szintet, ami indokolttá tenné a kereskedelem korlátozását.

szarvasmarha

Talán a jövőben a többi uniós tagország is engedélyt kap az exportra – fotó: Shutterstock

A korlátozás feloldását Han Csangfu kínai mezőgazdasági miniszter jelentette be, mégpedig akkor, amikor Phil Hogan, az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa Kínába látogatott június elején. Phil Hogan elmondta, hogy az Európai Bizottság és az EU tagállamok már jó ideje dolgoztak azon, hogy újból megnyíljon a kínai piac a szarvasmarha és juh genetikai anyag az exportja előtt, és kifejezte reményét, hogy a többi uniós tagországok is lehetőséget kapnak ezeknek a biztonságos termékeknek az exportjára.