A megfelelő vízbevitel lassíthatja a harminc év fölöttiek öregedését egy friss amerikai tanulmány szerint - irja az infostart.hu

víz

A kutatók figyelték a nátriumszint és egyes biológiai markerek összefüggését – fotó: pixabay.com

15 évvel hosszabb életet jelenthet az, ha valaki megfelelő mennyiségű vizet iszik

Az amerikai kormány által támogatott kutatás kiderítette, hogy akár 15 évvel is meghosszabbíthatja a várható élettartamot, ha valaki gondoskodik a megfelelő folyadékbevitelről. Kiderült, hogy az esetükben kisebb a kockázata a szívroham, a demencia és a sztrók kialakulásának.

A Daily Mail írta meg, hogy a kutatásban résztvevő több mint 11 ezer harminc év fölötti felnőtt vérének nátriumszintjét vizsgálták meg és arra a következtetésre jutottak, hogy az jelentősen megemelkedett, ha az érintettek nem ittak elegendő vizet.

Bizonyították, hogy azoknak a felnőtteknek, akiknek a vérében magasabb volt a nátriumszint, 64 százalékkal nagyobb volt az esélyük arra, hogy a szervezetükben krónikus betegségek alakuljanak ki. Emiatt hamarabb is halhatnak meg azoknál, akiknek a vérében alacsony a nátriumszint.

Az elégtelen folyadékbevitel ugyanis a DNS károsodásához és gyulladások kialakulásához vezethet, melyek az öregedés folyamatát felgyorsítják.

A folyadékhiánynak következményei vannak

Natalia Dmitrieva kutatásvezető szerint az eredményeik alátámasztják, hogy a szervezet hidratálása egészségesebb élethez és lassabb öregedéshez vezethet. Elmondta, hogy a legtöbb ember bátran megemelheti az általa fogyasztott víz, illetve vízben gazdag egyéb ital bevitelét. A kutatás ugyan nem jelölte ki a naponta konkrétan fogyasztandó folyadékmennyiséget, de az amerikai ajánlás szerint ez jelentheti akár napi 3 liter víz elfogyasztását is.

A hidratáltság eléréséhez alkalmazható minden víztartalmú, cukormentes és alacsony zsírtartalmú innivaló, azaz a tea és bizonyos esetekben a kávé is.

Ha valaki nem fogyaszt elég vizet, akkor az már rövid távon is problémákat okozhat: szédülést, fáradtságot, fejfájást tapasztal. Hosszabb távon már székrekedéshez, vesekövességhez is vezethet, nagyon súlyos esetekben izomösszehúzódásokat, görcsöket és alacsony vérnyomást okoz.

víz

Az eredmények alátámasztják, hogy a szervezet hidratálása egészségesebb élethez és lassabb öregedéshez vezethet – fotó: pixabay.com

A magas szérum-nátriumszint megemeli a krónikus betegségek kialakulásának esélyét

A kutatás során öt alkalommal mérték a vizsgált felnőttek vérének nátriumszintjét: az első két orvosi vizsgálatra ötvenes életéveikben került sor, az utolsóra pedig hetvenes-nyolcvanas éveikben. A kutatók figyelték a nátriumszint és egyes biológiai markerek összefüggését, így a vérnyomást, a koleszterinszintet, a vércukorszintet, ezek mutatták meg ugyanis, hogy mennyire jól funkcionált az érintettek szív- és érrendszere, légzőszervei, anyagcseréje, veséi és immunrendszere.

Az eredmények alapján kiderült, hogy azon felnőtteknél, akiknél a szérum nátriumszintje magasabb volt – a normál értékek 135-146 milliekvivalens/liter közé estek –,nagyobb valószínűséggel voltak tapasztalhatóak a gyorsabb biológiai öregedés jelei.

A 142 mEq/L feletti szérum-nátriumszintű felnőtteknél csaknem 64 százalékkal volt nagyobb a krónikus betegségek (szívelégtelenség, stroke, pitvarfibrilláció és perifériás artériás betegség, krónikus tüdőbetegség, cukorbetegség és demencia) kialakulásának a kockázata.