A folyadékpótlás elengedhetetlen, különösen, ha olyan forróság van, mint mostanában. Különösen oda kell figyelni ilyenkor az idősekre, és a gyerekekre, továbbá az állatokra is. Azonban sokszor úgy érezhetjük, hogy hiába iszunk meg több liternyi ásványvizet, a szomjunk nem csökken.

Aggodalomra semmi ok, ugyanis a zöldségek és a gyümölcsök ilyenkor is a segítségünkre sietnek, csak ki kell nyújtani a kezünket értük. Különösen, ha csak a kertbe kell kimenni. Vegyük hát sorra, mit és mit ne igyunk, illetve melyek lehetnek a kedvenc szomjoltó zöldségeink és gyümölcseink ebben a nagy melegben. Ugyanis ilyenkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen italok és ételek kerülnek be a szervezetünkbe.

Ezért fontos eleget inni

A folyadék fogyasztás nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy a szervezetünk megfelelően tudjon működni. Többek között fontos szerepe van a vérnyomás és a testhőmérséklet szabályozásában, a salakanyagok kiválasztásában, továbbá a sav-bázis egyensúly fenntartásában. Ha megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékkal látjuk el a szervezetünket, azzal hozzájárulunk a fizikai és szellemi teljesítőképességünk szinten tartásához, és az immunrendszerünk jó működéséhez.

A felnőttek számára javasolt napi folyadékmennyiség nőknél 2 liter/nap, férfiak esetében pedig 2,5 liter/nap. Ezt részben folyadékfogyasztással, részben pedig megfelelő táplálkozással tudjuk fedezni. Természetesen ha nagy a meleg, vagy ha fizikai munkát végzünk, akkor a folyadékszükségletünk is megnő, így akár 1 vagy 2 liter plusz folyadékra is szükségünk lehet. A gyermekek esetében az ajánlott napi folyadék mennyisége 14 éves kor felett 2 liter.


Azonban ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül ennyit kell innunk, hiszen ebbe bele kell számolni az élelmiszerekkel a szervezetünkbe kerülő folyadékot is. Ezért sem mindegy, hogy mit eszünk, és hogy mit iszunk. Az alkohol, és a cukor- és koffein tartalmú italok tilosak kánikula esetén, hiszen ezek vizet vonnak el a szervezetünkből, növelve a szomjúságérzetet.

ital gyümölcs zöldség

Még a vizet is fel tudjuk dobni sok gyümölcs és zöldség segítségével, ráadásul a látvány is páratlan. Fotó: Shutterstock

Így színesíthetjük a szomjoltók sorát a nagy hőségben

1. Az ásványvíz helyett nyugodtan fogyaszthatjuk Magyarországon a csapvizet is.

2. Egy kis változatosságot hozhat a folyadékbevitelünkbe, ha finom gyümölcsteákat készítünk. A nagy melegben ezek langyosan és hidegen is kiváló szomjoltók. Dobhatunk bele jégkockát, amelybe előtte mentalevelet, vagy citromot tettünk, de ízesíthetjük a kertben éppen aktuálisan termő gyümölcsökkel is. Így, a kancsóból kihorgászva a kockára vágott gyümölcsöket, még a gyerekek is sokkal szívesebben fogyasztják el azokat.

3. Készíthetünk magas rosttartalmú gyümölcs- és zöldségleveket, természetesen cukor hozzáadása nélkül, és ilyenkor kerülhetnek elő a polcokról a saját készítésű, különféle szörpök, így a bodza- vagy akár a málnaszörp is.

4. Ha csak egy kisebb útra is indulunk el, akkor se feledkezzünk meg a folyadékról. Soha nem tudhatjuk, hogy nem kerülünk-e útközben forgalmi dugóba, amikor nem tudunk kiszállni az autóból. Nagyon fontos, hogy mindig innivalóval felkészülten induljunk útnak, akkor is ha gyalogosan, és akkor is, ha járművel utazunk.

5. Ha úgy érezzük, nem iszunk eleget, készítsünk ki magunk elé egy literes üvegben folyadékot, és így jobban nyomon tudjuk követni, mennyit iszunk egy nap folyamán.

Ezek a zöldségek és gyümölcsök segítenek a folyadékpótlásban

1. Uborka

Az uborka víztartalma 96%. Az uborka leve kívül és belül is hasznos. Ha megisszuk, vitamin és ásványisó tartalma biztosítja számunkra, hogy ne csak kellemes, hanem hasznos üdítő is legyen. Az uborka rengeteg káliumot, foszfort, vasat, kalciumot és nátriumot tartalmaz, de gazdag A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminban is. A héja is vitaminforrás, így érdemes nem megszabadítani tőle fogyasztás előtt.

2. Paradicsom

A paradicsom 94%-ban tartalmaz vizet. De nem csak ezért érdemes fogyasztani. A paradicsom sok C-vitamint tartalmaz, ráadásul minél kisebb a termés, annál több benne a vitamin. Emellett még B2- és B1-vitaminokat is juttat a szervezetünkbe. A fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammonként mindössze 22 kcal.

A benne lévő likopin egy vörös színű karotinoid, amelynek a paradicsom a piros színét köszönheti. A likopin nagyon erős antioxidáns tulajdonságának hála, nagyban hozzájárul bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának csökkentéséhez. A bőrben való jelenléte megvéd minket a káros UV sugaraktól. Emellett segít az idő előtti bőröregedés elkerülésében, és csökkenti a ráncokat. A rákos betegségek megelőzése mellett fontos szerepet játszik a szívbetegségek elleni küzdelemben, és a szürkehályog gyógyításában is jelentős eredményeket érnek el vele.

3. Görögdinnye

A görögdinnye a maga 92%-os víztartalmával igazi nyári szomjoltó. A görögdinnyében a vízen kívül sok a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium is, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint.

paradicsom és paradicsomlé

A likopin a paradicsom mellett a görögdinnyében is sokat tesz az egészségünkért. Fotó: Shutterstock

A görögdinnye magas káliumtartalma miatt segít átmosni a veséket, csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját, serkenti a vizeletürítést, így segít a szervezet méregtelenítésében. Segít csökkenteni a testhőmérsékletet és a vérnyomást, a benne található karotinoidok erősítik az érfalakat, és megakadályozzák a vérrögök kialakulását.

A benne található likopin komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben. Ráadásul tökéletes megoldás a forró nyári napok idején, amikor már ununk inni, hiszen kiváló szomjoltó. És hát ugye mennyivel szórakoztatóbb dinnyét eszegetni, mint meginni egy pohár vizet!

4. Őszibarack

Az őszibaracknak is igen magas, 89%-os a víztartalma. Az őszibarack magas ásványi anyag-, és vitamintartalma kitűnő hatással van az egészségünkre. A- és C-vitamin tartalma, továbbá kálium- és szeléntartalma is magas, de jelentős mennyiségű kalcium és magnézium is található benne, mely nagyban hozzájárul a csontok egészségéhez. Az őszibarack fogyasztásával csökkenteni tudjuk a vérnyomást, és jótékony hatása van a szívre és az érrendszerre is.

Fogyókúrázók is fogyaszthatják, és remek bőr- és hajszépítő. Sőt, képes megtisztítani a szervezetet a sugárzásos szennyeződésektől is. Kiváló gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antioxidáns, amely segít a köszvényben vagy reumában szenvedő betegeknek is.

Gyümölcsökben, zöldségekben és folyadékban gazdag nyarat kívánunk!