A pekingi egészségügyi hatóság nemrégen jelezte, hogy Kína keleti részén egy 41 éves férfi személyéhez kapcsolódóan feljegyeztek egy esetet, amikor a H10N3 néven ismert, ritka madárinfluenza törzs fertőzött meg egy embert – írja a Reuters.

A Zhenjiang városban lakó férfit április 28-án szállították kórházba, és május 28-án H10N3-ot diagnosztizáltak nála. A kínai szakemberek más esetet ez idáig nem találtak, az emberről emberre való terjedés kockázata alacsonynak tűnik.

Mire képes az a vírus?

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) szerint a madaraknál ritkán jelentkező vírusról keveset lehet tudni, úgy tűnik, ritkán okoz megbetegedéseket a baromfi és vadmadár-állományokban.

kakas

A madárinfluenza-vírusok folyamatosan jelen vannak a baromfiban – Fotó: pixabay

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy bár a most kórházba került beteg H10N3 vírusnak való kitettségének forrása nem volt ismert, a helyi lakosok között egyelőre nem találtak más eseteket, és nincs jele annak, hogy az emberről emberre történő átvitel lehetséges volna.

Vannak olyan madárinfluenza vírusok, amelyek kevésbé veszélyese a madarakra, az emberre való átterjedés azonban veszélyes, mert jóval súlyosabb tünetek jelentkezhetnek mint a szárnyasoknál. Ilyen például a H7N9 törzs, amely 2016-ban és 2017 telén Kínában csaknem 300 emberrel végzett. A WHO szerint ez azonban nagyon ritka.

A most, emberben felfedezett H10N3-fertőzés kockázatát jelenleg nagyon alacsonynak tartják, a szakértők a pekingi esetet "szórványosnak" minősítik.

Egyre több madárinfluenza vírust azonosítanak

Ahogyan nőnek az ismeretek az emberi populációban megjelenő a madárinfluenza vírusok megfigyelése nyomán, úgy egyre több madárinfluenza-vírussal fertőzött betegséget észlelnek.

"Amíg a madárinfluenza-vírusok folyamatosan jelen vannak a baromfiban, az emberben előforduló madárinfluenza-fertőzés szórványos megjelenése sem meglepő, ami emlékeztet minket arra, hogy az influenzajárvány veszélye tartósan velünk van" – olvashatjuk a WHO álláspontját a Reuters hírügynökségnek kiadott közleményében.

Az influenzavírusok gyorsan mutálódhatnak és keveredhetnek egyrészt a haszonállatokban, másrészt a vándorló madaraknak köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy genetikai állományuk folyamatosan megújul, így minél több variáns jön létre, úgy nőhet az esélye az emberekre való átterjedésnek.

 

 

 

https://www.agroinform.hu/allattenyesztes/a-vilagon-most-eloszor-fertozott-embert-a-madarinfluenza-h10n3-valtozata-49362-001