Az ecommercechinaagency.com Kína húsfogyasztásának tendenciáit elemezve arról számolt be, hogy ez, a világ teljes népességéből 22 százalékkal részesedő ország, egyre nagyobb mennyiségű húst kénytelen importból beszerezni a lakosság ellátásához.

Sertéshúsból a kínai lakosság a világ teljes fogyasztásának mintegy felét igényli, ezt azonban az ország – bár erősen ingadozó, magas importhányad mellett – elfogadható szinten ki tudja elégíteni. A kínai középosztályok számbeli növekedése és jövedelmi szintjének emelkedése révén azonban az országnak a korábbinál marhahúsból is jóval nagyobb mennyiségre van szüksége. Vége van annak az időszaknak, amikor a kínai polgárok legfeljebb csak ajándékozás céljából vásároltak marhahúst.

Kínának a korábbinál jóval nagyobb mennyiségben van szüksége marhahúsból

Kínának a korábbinál jóval nagyobb mennyiségben van szüksége marhahúsból – Fotó: Pixabay

A kínai belső termelés egyelőre nem tud lépést tartani a fogyasztási igények növekedésével (bár egyelőre azokat 80 százalékban kielégíti), ebből adódóan Kína marhahús importja a legutóbbi öt évben a tizenötszörösére növekedett, amihez a saját termelést igazítani még középtávon is nagyon nehéznek látszik.

A marhahús import nagy része – hűtött vagy fagyasztott állapotban – Brazíliából, Ausztráliából, Uruguayból és Argentínából érkezik.

Ugyanakkor a kínai hústermelés és húsellátás – bizonyos élelmiszer-biztonsági botrányok kapcsán – egy egészen különös problémát is felvet. Nevezetesen a Covid-19 világjárvány kellős közepén számos sajtóorgánum a gazdálkodók, az állattenyésztők és a húsfeldolgozó üzemekben dolgozók kifogásolható egészségi állapotáról számolt be, ami hatással lehet az esetleges fertőzéseknek a lakosság körében történő terjesztésére. Ez a tevékenység nagyban rontotta a kínai hústermelés iránti bizalmat. Részben ezzel hozható összefüggésbe, hogy a kínai vegetáriánusok száma is folyamatosan szaporodik, és jelenleg már eléri az 50 millió főt.