Több mint 80.000 érdeklődő látogatott el a három napos állattenyésztési rendezvényre a clermont-ferrand-i vásárközpontba.

A SOMMET DE L'ÉLEVAGE kiállítást nem hiába tartja számon Európa első számú állattenyésztési show-jaként a szakma: az idén 1.250 kiállítói stand körül több mint 2.000 kiváló minőségű tenyészállatot mutattak be a közönségnek.

"2012-ben kedvezően alakult az állattenyésztési ágazat helyzete, és ez ideális háttérként hozzájárult a kiállítás kiemelkedő színvonalához, magas látogatottságához is. Az állati termékek jól értékesíthetők, a hízóállatok eladási feltételei a legkedvezőbbek, ezen belül is a húsmarhák és juhok ára a legmagasabb.

Az üzleti tényezők alakulásának köszönhetően a gazdák jó hangulatban érkeztek a vásárra és bizakodva néznek a jövő év elé. Hanyatlás egyedül a tejágazatban jelentkezett az elmúlt hetekben, ami a nyerstej árának csökkenésében nyilvánult meg." - nyilatkozta Roger Blanc, a SOMMET DE L'ÉLEVAGE igazgatója.

Két év után ismét tiszteletét tette a rendezvényen Stéphane Le Foll, Franciaország mezőgazdasági minisztere, aki szemmel láthatóan élvezte a kiállítás forgatagát és a tenyésztőkkel folytatott eszmecserét.

Nemzetközi kiállítás: külföldi résztvevők a "porondon"

A SOMMET DE L'ÉLEVAGE rendezvény 2012-ben több szempontból is elérte a legelőkelőbb helyet a nemzetközi állattenyésztési kiállítások kalendáriumában.

Az eseményre 3.000 szakmai résztvevő érkezett 70 ország képviseletében!

A SOMMET szervezői a programok középpontjába a stratégiai fejlesztési projekteket állították a külföldi résztvevők érdeklődésének megfelelően. A "nemzetközi aréna" nagyszámú delegációt vonzott, a látogatottság messze felülmúlta a 2011-es kiállításét.

A különböző nemzetek állattenyésztési ágazatainak fejlesztési irányelvei nagyban eltérnek egymástól a földrajzi övezeteknek megfelelően. A mediterrán országok, Kelet-Európa-, Észak-Afrika-, valamint Dél-Amerika országai is importálnak tenyészállatot, vágóállatokat, tőkehúst és a tenyésztéshez szükséges felszereléseket.

A SOMMET büszkén számolt be arról, hogy az érdeklődők teljes körű választ kaptak kérdéseikre és a külföldi keresletet is minden igényt kielégítő ajánlatokkal szolgálták ki a francia termelők.

3 nap- több, mint 30 konferencia!

A 2012-es SOMMET 33 szakmai konferenciának adott otthont a három napos rendezvény során. Az előadások az állattenyésztés olyan aktuális, fontos témakörei köré csoportosultak, mint például új technológiák kutatási eredményei, nemzetközi kereskedelem, KAP (közös agrárpolitika).

Két nemzeti fajtaverseny – árverések: SHOW A JAVÁBÓL!

A Blonde d'Aquitaine kiállítás megrendezése valódi kihívást jelentett a SOMMET csapatának.

Franciaország 38 megyéjéből 190 tenyésztő jelentkezett a fajtaversenyre 600 gyönyörű jószággal. A kiállításon végül 380 kiváló tenyészállat mérettetett meg az első helyért.

Átütő sikerrel keltek el a fajta árverésre bocsátott egyedei is - átlagosan 8.000 Eurós áron vették meg az tenyészállatokat, de a három legdrágább jószág 15.000 eurónál is többet ért új gazdáinak.

Az Abondance kiállítás szervezői elragadtatással számoltak be a SOMMET-ról.

A tenyésztők örömére, 11 év várakozás után végre megrendezhették a hegyitarka fajtakör nemzeti kiállítását és versenyét.

Akadt olyan jószág, amely több mint 13 órát utazott a nagy eseményre.

"Hibátlan a szervezés, fantasztikus a hangulat! Itt nincsen ellenségeskedés és féltékenység a fajták képviselői között, hiszen a rendezvény sztárja maga az állattenyésztés!"- nyilatkoztak a résztvevők.

Rekord látogatottság a juhok pavilonjában!

A nemzeti fajták kiállításán túl nagy érdeklődés övezte a terelőversenyeket és a terelőkutyák bemutatóját a SOMMET "juhos-pavilonjában".

A jó hangulatot tovább fokozta, amikor 120 fiatal mezőgazdasági szakiskolás tanuló a nyilvánosság előtt versengett a "legjobb juhász" címért.

Szakmai szempontból is előkelő kritikát kapott a SOMMET juhágazati fajtáinak bemutatója. A külföldi szakértők és tenyésztők is elismerően nyilatkoztak a rendezvényről.

Lovas programok az érdeklődés középpontjában

230 tenyésztő és 325 ló fogadta az érdeklődőket a lovas-szektorban a 2012-es SOMMET-n.

Kilenc francia tenyésztői szervezet, szerszámkészítők, pónisok, szamarak, ló- és lovassportok tarka standjai között minden lókedvelő megtalálta a kedvenc programját.

A látogatók a legtöbb fajta különböző hasznosítási módjairól bemutatót is láthattak. A húslovaktól a sportlovakon át az extrém munkakörülmények közé való fajtákat is megismerhették az érdeklődők.

" A legfontosabb, hogy ismét sikerrel zártuk a SOMMET -t: a látogatók emlékezetes élményekkel gazdagodtak, a kiállítók pedig ígéretes üzleti kapcsolatokra tehettek szert."

A rendezők mindenkit szeretettel várnak 2013-ban!

Forrás: www.sommet-elevage.fr