A PREGA Konferencia és Kiállításon, Magyarország agrárdigitalizációs fórumán 2024-ben "Szarvasmarhatelep szenzorálása a gyakorlatban, tejhozam növelési és üzembiztonsági céllal" címmel Weibel Balázs a Cubilog Kft. ügyvezetője és Egyed Barna a BOS-Frucht Agrárszövetkezet ügyvezetője tartott előadást.

Weibel Balázs bemutatta a szarvasmarha-telepfelügyeleti rendszert, amely méri a hőstresszt, az itatást és az etetést, a tejtermelést, valamint lehetővé teszi az összegyűjtött adatokat elemzését. A felügyeleti rendszer bevezetésének fő célja a kritikus adatok gyűjtése, valamint távfelügyeletük volt.

Hőstressz esetén a rendszer azonnali riasztást küld, így lehetővé válik az azonnali és hatékony beavatkozás – emelte ki.

Hangsúlyozta, hogy többek között olyan adatokat is monitoroznak, mint a berendezések működése, energiafogyasztása és a takarmány súlya, és lehetővé teszik a távfelügyeletüket. Így a telepfelügyeleti rendszerrel optimalizálhatók a folyamatok, növelhető a minőség és a riasztások, valamint meghibásodások korai detektálásával növelhető az üzembiztonság.

Egyed Barna a termelő szempontjait emelte ki a telepfelügyeleti rendszer ismertetésekor. Kiemelte, hogy az etetés, az itatás és a fejés kulcsfontosságú egy nyereségesen működő tehenészetben, és mindent adatot összegyűjtenek, elemeznek az üzembiztonság fenntartásához, valamint javításához.

Még több interjút, videót, előadást itt találsz a PREGA 2024 konferenciáról.

Indexkép: Shutterstock