Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára 153,57 Ft/kg volt 2023 szeptemberében. A fehérjetartalom 0,06 százalékpontos és a zsírtartalom 0,03 százalékpontos javulása, valamint az alapár stagnálása mellett a nyers tej átlagára 1 százalékkal emelkedett 2023 szeptemberében a 2023. augusztusihoz képest, és 20 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától – írja elemzésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

Nyers tej havi termelői átlagára Magyarországon

Nyers tej havi termelői átlagára Magyarországon – Fotó: AKI

A nyers tej havi termelői árának alakulása

A nyers tej havi termelői árának alakulása – Fotó: AKI

A nyers tej termelői ára a világpiacon is mélyen az egy évvel ezelőtti árak alatt van. Nemzeti valutában kifejezve 2023 augusztusában

  • az Európai Unióban 17 százalékkal,
  • az USA-ban 18 százalékkal,
  • Új-Zélandon 27 százalékkal

csökkent a nyers tej ára az egy évvel korábbihoz képest.

A nyers tej termelői árának csökkenése a termékpálya további szakaszaira is érezteti hatását.  A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára (FOB Óceánia) 2023 41. hetében 4 százalékkal, a teljes tejporé 18 százalékkal, a cheddar sajté 22 százalékkal, a sovány tejporé 27 százalékkal alacsonyabb, mint 2022 azonos időszakában – áll a jelentésben.

Hozzáfűzik, hogy a németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) havi rendszerességgel közzéteszi a nyers tej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomra vonatkozóan. Az alapanyagérték tükrözi a nyers tej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján határoznak meg. A zsírérték 37 százalékkal, a fehérjeérték 44 százalékkal csökkent, így a szállítási költség nélküli alapanyagérték 41 százalékkal volt alacsonyabb 2023 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest.

Magyarországon a nyers tej kiviteli ára 163,54 Ft/kg volt 2023 szeptemberében, az előző havihoz képest 4 százalékkal emelkedett, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 26 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 6 százalékkal volt magasabb a termelői átlagárnál.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyers tej kivitele 12 százalékkal nőtt 2023 szeptemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ugyanakkor a belföldi felvásárlás 3 százalékkal visszaesett.


Az AKI PÁIR adatai szerint 2023 szeptemberében egy hónap alatt a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej feldolgozói értékesítési ára (+3 százalék), a trappista sajt (+2 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és az adagolt vaj (egyaránt +1 százalék) ára emelkedett, a tejföl ára stagnált, míg a gyümölcsös joghurt (–3 százalék) ára csökkent – írja jelentésében az AKI.

Az adatokból az is kiderül, hogy 2022 azonos időszakához képest az adagolt vaj feldolgozói értékesítési ára 20 százalékkal, a tejfölé pedig 5,3 százalékkal csökkent.

Az AKI jelentés kiemeli, hogy a KSH adatai szerint a pasztőrözött 2,8 és 1,5 százalék zsírtartalmú ESL-tej, a 12 százalék zsírtartalmú tejföl (egyaránt –2 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej, a 20 százalék zsírtartalmú tejföl, a gyümölcsös joghurt (egyaránt –3 százalék), a trappista tömbsajt (–5 százalék) fogyasztói ára mérséklődött ugyanebben az időszakban.

Indexkép: Shutterstock