A Rabobank értékelése szerint az európai kereslet a következő 15 évben a húshelyettesítők iránt mintegy 1,5 millió tonnára, a tejhelyettesítők esetében pedig 4,4 millió tonnára emelkedik – írja a topagrar.com. A hús- és tejtermékek alternatív fehérjéinek fogyasztása tehát az elkövetkező években jelentősen növekedni fog, főleg az imbisz-jellegű gyorséttermekben, bár a fogyasztói preferenciák alakulását nem lehet pontosan előre jelezni.

A természetes húsok esetében a Rabobank az EU 28 tagországára 2,0 millió tonna fogyasztásnövekedéssel számol, miközben a fogyasztás súlypontja a vörös húsokról a baromfihúsra tevődik át. Valamivel később a csirkehús filé mellett a marhabifsztek fogyasztása ismét fellendülhet.

tej fogyasztása

A tej fogyasztása várhatóan visszaesik, viszont előtérbe kerülnek a növényi fehérjék és rovarokból előállított termékek – Fotó: pixabay

A növényi alapú húspótlók mellett az állati eredetű termékek fogyasztásának mennyiségi növekedése a két számjegyű százalékos tartomány alatt marad. 2026 után viszont a Rabobank egy erőteljesebb változást prognosztizál, amelyben az erjesztett fehérjék, a laboratóriumban előállított húsok és a rovar-alapon gyártott termékek nagyobb szerepet kapnak, a friss tej fogyasztása pedig visszaesik.

A fent vázolt fogyasztásnövekedés megvalósulásához a Rabobank szerint a vizsgált időszakban a 2020. évihez viszonyítva, globálisan mintegy 500 000 tonnával több gabona és egyéb szemestermény pótlólagos előállítására lesz szükség.