A tendenciák azt mutatják, hogy az élelmiszeriparon belül nagyon gyorsan növekszik az olyan növényi alapú termékek piaca, amelyeket a fogyasztók a hús és a tej alternatívájának gondolnak: a növényi alapú italok, illetve desszertek, valamint a növényi fehérjéből készülő, húshoz hasonlító, de nem hústermékek, és megemlíthetjük a vegán tojást is.

Az előrejelzések szerint a fejlett világban, és így Magyarországon is 5-10 éven belül fogyasztók tömegei fognak a tej és a hús helyett mást keresni a boltokban – olvasható a g7.hu-n.

húsfogyasztás

Éles vita folyik, hogy lehet-e húsnak nevezni a növényi alapú hamburgerpogácsát – Fotó: pixabay

Vita az elnevezések körül

Eközben az élelmiszeripar résztvevői azon vitatkoznak, hogy lehet-e húsnak nevezni a vegán hamburgerpogácsát, vagy lehet-e tejnek nevezni a zabitalt. Ezzel kapcsolatban a Copa-Cogeca, európai mezőgazdasági termelőket tömörítő szervezet nagyon aktív ellenállást fejt ki, elutasítva mindent, ami véleményük szerint megtévesztheti a vásárlókat az étel növényi vagy állati eredetével kapcsolatban. Korábbi cikkünk a témában: ITT.

A tej- és húsiparban érdekeltek általában kommunikációs fogásokról beszélnek, szerintük az emberek könnyen elhiszik azokat az elképzeléseket, amelyek az állati fehérjék fogyasztásának kockázataival kapcsolatban felmerülnek, ezért fel kell venni a kesztyűt, és vissza kell adni a becsületét a hús- és tejtermékeknek.

vágóhíd

Az állattenyésztésben és a húsiparban dolgozók számára igyekeznek segíteni a húsfogyasztást ösztönző felhívások – Fotó: pixabay

A növényi termékek kereslete folyamatosan nő

A probléma azonban már valószínűleg túljutott azon, hogy pontosan használhatjuk-e a "vegán burger" kifejezést: már nem csak az a kérdés, hogy mit gondolnak az emberek a húsról és a szójáról, hanem tény, hogy egyre nagyobb a kereslet az alternatív fehérjeforrásokra. Ezek előállítása azonban nem fog menni a hagyományos élelmiszeripari technológiákkal, óriási fejlesztésekre lenne szükség ahhoz, hogy az erősödő növényi fehérje piac igényeit a magyar élelmiszeripar is ki tudja szolgálni, megőrizve ezzel az ágazat jövedelemtermelő képességét.

Minek köszönhetjük a növényi élelmiszerek népszerűségét?

Környezettudatosság

  • 2019-ben az USA-ban slágertermékekké váltak az alternatív húspótló készítmények, mivel egyre többen választják a speciális, húsmentes diétákat, a vega, vegán életmódot és törekszenek ökológiai lábnyomuk csökkentésére. A vendéglátóipari egységek étlapjain is egyre-másra jelennek meg a gomba- vagy éppen sajtalapú húspótlók, és ez a tendencia folytatódni fog.
  • Egyes kutatások szerint az állattartás óriási környezeti terhelést jelent, az üvegház-hatású gázok kibocsátásában nagyobb szerepük van, mint előzőleg gondolták. A szarvasmarhák (és más kérődző állatok) beleiben a rostok megemészthetetlensége miatt nagy mennyiségben termelődik metán, ami aztán a légkörbe jut.
  • Szintén fontos szempont, hogy a mezőgazdaság a világ ívóvízkészletének 70%-át használja fel, globálisan 8%-ot ebből az állattenyésztés. Ez az arány a hőmérséklet emelkedésével folyamatosan nőni fog. (forrás: itt)

Egészségügyi megfontolások

  • A húsfogyasztás mellőzésével ellentétben a tejfogyasztás kerülésének egyik legfontosabb oka a tejfehérje-allergia és a laktózintolarencia. Egyre több alternatív tejhelyettesítő jelenik meg a piacon, lassan minden kisebb boltban lehet már venni laktózmentes tejtermékeket, vagy teljesen növényi alapú italokat, desszerteket.
  • Számos orvos és dietetikus hívja fel a figyelmet arra, hogy több tejet és tejterméket kellene fogyasztanunk az egészség megőrzése érdekében. Például a tej sok fontos ásványi anyagot (kalcium, kálium, magnézium, szelén) és vitamint (A-, B-, B2-, B6-, B11-, B12-, C-, D-, E- és K-vitamin és β-karotin) tartalmaz. Ennek ellentmondóan azonban számos vélemény és kutatás lelhető fel, amelyek szerint kerülendő a tej. Ennek okai: a tejben található antibiotikumok, a túlzottan sok egyszerű cukor (laktóz), illetve 1 dl tejben 1,5-3,6 g telített zsír található, ami nincs jó hatással az érrendszerre. Ráadásul egyes kutatások szerint a tejfogyasztás növeli a csontritkulás kockázatát, ami pont ellentétes vélemény a megszokotthoz képest, mely szerint a tejben található kalciumnak nagyon fontos szerepe van a csontok és a fogak egészségének megőrzésében.

vegán étrend

A veganizmus nem csak növényi étrendet jelent, hanem etikai irányzatot is – Fotó: pixabay

Veganizmus

Az ökológiai és az egészségügyi szempontok mellett fontos tényező a veganizmus irányzatának folyamatos térnyerése is. A veganizmus egy filozófiai és etikai irányzat, amelynek a növényi alapú étrend is részét képezi, de emellett a vegánok elutasítanak minden olyan tevékenységet vagy terméket, melyhez az állatok árucikként való felhasználása kapcsolódik. Legyen szó szórakozásról (cirkusz), higiéniai termékekről (állatkísérletekkel fejlesztett termékek), élelmiszerekről, ruházati cikkekről (pl. bőrcipő, szőrmekabát).

A veganizmus részletkérdéseiről érdemes tájékozódni a Magyar Vegán Egyesület honlapjáról!

Állati vagy növényi? Melyik étrend az egészséges?

Erre még a szakemberek véleménye alapján sem lehet egyértelműen válaszolni. Sok dietetikus ajánlja a vegyes táplálkozást, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége pedig applikációt is fejlesztett annak szemléltetésére, hogy ideális esetben milyen arányban tartalmazza az étrend az egyes élelmiszercsoportokat (OKOSTÁNYÉR). Több szakember viszont éppen a tej és a hús kiiktatása mellett teszi le a voksát.

egészséges étrend

Forrás: www.okostanyer.hu

Hibás érvelések pro- és kontra

Jellemző hiba a laikusok körében például, amikor a zabtejet összehasonlítják a tehéntejjel, mondván abban jóval kevesebb értékes tápanyag van, mint a tehéntejben. Az összehasonlítás azért felesleges, mert akik vegánként zabtejet fogyasztanak, nem a tej 100%-os alternatívájaként gondolnak rá, és az étrendjüket (jó esetben) kiegészítik olyan ételekkel, melyeket jó eséllyel egy hagyományosan táplálkozó nem tesz, így teremtve meg az egészséges egyensúlyt.

A Magyar Vegán Egyesület honlapján összefoglalták, hogy a teljesen növényi alapú étrend hogyan járul hozzá az egészségmegőrzéshez. A hivatkozott kutatások szerint a nemzetközi táplálkozástudományi és rákkutató intézetek eredményei igazolják, hogy a rákosodás folyamatának kockázatát növeli a zsíros, állati fehérjében dús étkezés.

A vegetáriánusok vagy a vegánok állati élelmiszereket elutasító, az egészségmegőrzést okként feltüntető véleménye sem fedi azonban a teljes igazságot. Sokan vannak azon a véleményen, hogy a vegetáriánus életmód egészségesebb a hagyományosnál, de ez sokszor olyan kutatások eredményeire támaszkodik, melyek az átlagosan táplálkozókat hasonlítják össze a vegetáriánusokkal. Az első csoportban azonban benne vannak az alkoholbetegektől kezdve az egészségtudatosokig, mindenki. A vegetáriánusok csoportja azonban ennél jóval egységesebb, és tudatosabb. 

Egy német, 21 éven át tartó kutatásban a fenti hibát kiiktatva hagyományosan étkező, de egészséges életmódot folytatók csoportját vetették össze vegetáriánusokkal. A kutatás eredménye szerint a vegetáriánusok és a nem vegetáriánus, de egészségtudatos személyek egyaránt, hasonló mértékben csökkentették a halálozási arányt az általános populációhoz képest.

A vizsgálat szerint három tényező játszik legnagyobb szerepet az egészségi állapot hosszú távú fenntartásában:

- a dohányzás mellőzése,

- a közepes vagy magas szintű fizikai aktivitás,

- nem szigorúan vegetáriánus étrend.

Nem lesz könnyű lépést tartani, de vannak, akik nem félnek a kihívástól

Tényként kezelhető, hogy a növényi élelmiszerek térhódítása folyamatos, mely több forrásból is táplálkozik, így valószínűleg energiapazarlás volna arra törekedni, hogy valamelyik okot megmagyarázva, vagy elítélve próbáljuk meg visszaszorítani az új trendek terjedését. Mivel számos oka van a hús vagy éppen a tej elutasításának, és növényi alternatívákkal való helyettesítésének, inkább arra lenne érdemes a figyelmet szentelni, hogy hogyan tudunk előnyt kovácsolni mi is a nagy élelmiszeripari cégekhez hasonlóan.

kolbász

Vannak már sikeres magyar kísérletek a növényi alapú húshelyettesítők piacán – Fotó: pixabay (A kép illusztráció.)

Az egyik magyar cég már 2019-ben beszállt egy amerikai vállalat húshelyettesítőket előállító üzletágába, szalámihoz és sonkához hasonlító termékeikkel. Célcsoportjuk elsősorban az a réteg, akik ragaszkodnak a "hús élményhez".

A tavalyi évben pedig a Pápai Hús Kft. jelentette be, hogy az évszázados élelmiszergyártási tradíciókat követő vállalat kétféle állati fehérje mentes szendvicsfeltétet és burgerpogácsát fejlesztett ki, amelyek nem tartalmaznak szóját és glutént sem.