Magas patogenitású madárinfluenzát mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy 121.000 tojótyúkot tartó gazdaságban, Kunszálláson. - írja a Nébih.

tyúkok

A 121.000 tojótyúkot tartó gazdaságban magas patogenitású madárinfluenza jelenlétét mutatták ki  — fotó: pixabay.com

Azonnal megkezdték az állomány felszámolását

A hatóság szerint ez az eset is azt erősíti meg, hogy hazánkban a járványvédelmi fegyelem lazításának még nem érkezett el az ideje. A járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében a gazdaság felszámolása haladéktalanul megkezdődött.

Csökkent a tojástermelés, növekedett az elhullás

A nagylétszámú kunszállási gazdaságban a pusztító vírus megjelenését az állatok megemelkedett elhullása mellett a tojástermelés csökkenése is jelezte. A Nébih laboratóriuma január 27-én a magas patogenitású madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét megerősítette.

Az állategészségügyi hatóság, hogy elejét vegye a járvány továbbterjedésének haladéktalanul megkezdte az állomány felszámolását.

tyúk

Az állomány felszámolását azonnal megkezdték — fotó: pixabay.com

Megtörtént a védő-, és a megfigyelési körzet felállítása

Bács-Kiskun megyében nem volt január 12-e óta egészen mostanáig madárinfluenza-kitörés.Az érintett gazdaság egy korábban már elrendelt megfigyelési körzetben található. A kitörés helyszíne körül megtörtént a 3 km-es sugarú védőkörzet, valamint a korábban már korlátozott területen kívül eső, 10 km-es sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzet felállítása.

Be kell tartani a járványvédelmi előírásokat

A Nébih felhívja az állattartók figyelmét, hogy kiemelten fontos a madárinfluenza elleni védekezés során a járványvédelmi előírások betartása, illetve az ország magaskockázatú területein kötelező a baromfik zártan tartása.

A madárinfluenzával kapcsolatos információkat a Nébih folyamatosan frissülő tematikus aloldalán lehet nyomonkövetni: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza