Kevesebb csirkét, sertést, marhát vágtak Magyarországon az idén az első negyedévben, mint a tavalyi azonos időszakban – olvasható az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI) összesítésében.

Az összesítés szerint:

  • 23 ezer szarvasmarhát vágtak le az év első három hónapjában, ami 1,2 százalékos visszaesés,
  • sertésből pedig 1,115 milliót, 8,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban,
  • baromfiból 46,3 millió darabot vágtak 2022 első negyedévében, 18,5 százalékkal kevesebbet, mint a bázisidőszakban.

Visszaesett az élőállatvágás az egy évvel korábbihoz képest

Visszaesett az élőállatvágás az egy évvel korábbihoz képest – Fotó: Pxfuel

Három hónap alatt a vágott mennyiség hasított, illetve tisztított súlyban szarvasmarhából 6 ezer tonna, sertésből 107 ezer tonna, baromfiból csaknem 109 ezer tonna volt.

A baromfifélék csoportjában a csirke aránya 86 százalék. Az átlagnál jobban, 41 százalékkal esett vissza a libavágás, 62 százalékkal a kacsavágás, bár ezek aránya csupán 3,4, illetve 8,1 százalék.

Az adatok alapján a pulyka az egyetlen, amelyből többet vágtak 2021 első negyedévéhez képest.

Pulykából a 3,6 százalékos emelkedés több mint 1,5 millió darabot jelent.

A juhok vágása jelentősen elmarad a többitől, az alig 9 ezer darabos vágás majdnem 20 százalékos visszaesés éves összevetésben. Ezen belül a majdnem 850 anyajuh 40 tonna élősúlyt jelent – olvasható az összefoglalóban.

Az európai uniós tagországok kötelezettsége, hogy havi összesítést készítsenek a vágóhidakon levágott állatok számáról és súlyáról. Az adatok összeállítása az engedélyezett vágóhidak havi adatszolgáltatása alapján történik. Magyarországon jelenleg több mint 250 engedélyezett vágóhíd van, azonban az aktív létesítmények száma alacsonyabb.