Az új támogatási rendszerben minden, ami az élelmiszeripari fejlesztéshez tartozik, támogatható a KAP Stratégiai Terven belül. Az élelmiszeripar fejlesztésére több mint 400 milliárd forintos támogatási összeg áll rendelkezésre.

Az élelmiszeripari beruházási programok az KAP-ban már "Mezőgazdasági termékek értéknövelése" címén található meg.

A várható támogatási konstrukció feltételeit a Gordius Solutions Tender Kft. vezetője, Miklovicz Péter foglalta össze. Az első élelmiszeripari beruházási pályázati felhívás megjelenésének várható ideje: 2024. március.

Hirdetés –

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

A "Mezőgazdasági termékek értéknövelése" beavatkozás célja az, hogy növekedjen az élelmiszeripari vállalatok hatékonysága, és különféle technológiai fejlesztésekre, beruházásokra kaphatnak támogatást az élelmiszeripar szereplői.

Cél, hogy magasabb hozzáadott érték termékként kerüljenek piacra a mezőgazdasági termények – Fotó: Shutterstock

Mire lehet költeni a támogatást?

A támogatható tevékenységek a következők:

  • közvetlenül a technológiához, illetve az üzem működését szolgáló infrastruktúrához kapcsolódó épület, építmény építése, fejlesztése, korszerűsítése (a szükséges ingatlan vásárlása az érintett művelet teljes elszámolható kiadásának 5%-át meg nem haladó mértékig lehetséges, valamint természetbeni hozzájárulásként elszámolható a beruházáshoz elengedhetetlen, már meglévő termőföld vagy ingatlan értéke, ha nem haladja meg az érintett művelet teljes elszámolható kiadásának 5%-át, új földterület vásárlására pedig a beruházás max. 10%-a számolható el);
  • új gépek és eszközök, technológiák vásárlása, meglévő gépek, eszközök korszerűsítése, beleértve az információs és kommunikációs technológiákat;
  • általános költségek, például az építészek, mérnökök díjai, tanácsadási díjak, hatósági eljárási díjak, tanácsadói és projekt-menedzsment költségek, a környezeti és a gazdasági fenntarthatóságra vonatkozó tanácsadással kapcsolatos díjak, megvalósíthatósági tanulmányok költségeit is beleértve;
  • immateriális beruházások: számítógépes szoftverek megvásárlása vagy kifejlesztése, valamint szabadalmak, licencek, szerzői jogok, védjegyek, stb. megszerzése;
  • kedvezményes díjú intézményi kezességvállalás igénybevétele.

Mennyi támogatás igényelhető?

Az alaptámogatás a jogosult költségek legfeljebb 50%-a, de az öko minősítéssel rendelkező terméket előállító támogatást igénylő esetében 10%-kal megemelt támogatási intenzitás adható. Kollektív beruházás esetén szintén 10%-kal lehet magasabb a támogatási intenzitás.

Az egy projektre igényelhető maximális támogatási összeg: 15 millió euró.

Mi számít előnynek a pályázat elbírálásakor?

Több szempontot is figyelni fognak az értékelők. Elsődlegesen természetesen az lesz a mérvadó, hogy az üzleti terv mennyire megalapozott, a vállalat működésének hosszú távú fenntarthatósága az eddigiekhez képest nagyobb figyelmet kap majd. Előnyt jelent az állami elismeréssel rendelkező együttműködés és a minőségrendszerekben való részvétel. A digitalizációt előtérbe helyező fejlesztések szintén esélyesebbek, mint ahogyan az is előnyt jelent, ha a támogatást igénylő nő.

A mezőgazdasági támogatásokkal együtt, a KAP Stratégiai Tervből finanszírozzák az élelmiszeripari fejlesztéseket

Az agrárgazdaság alakulásának világszintű és európai folyamatait elemezve Magyarország azt a döntést hozta, hogy a KAP vidékfejlesztési támogatásainak keretében a legfontosabb fejlesztési prioritás az élelmiszeripar lesz, a mezőgazdaságban pedig egyrészt az egy hektárra vetített hozzáadott érték emelése a cél, másrészt a termelés költséghatékonyságának növelését célzó beruházás-támogatási struktúra létrehozása.

A mezőgazdasági termelésintenzitás további növelése érdekében kiemelten kezel a KAP Stratégiai Terv több termékpályát, így a főbb állati termékpályákat (baromfi, tej, sertés) és a kapcsolódó takarmány-előállítást, az ipari zöldségtermesztést, a kertészeti kultúrákat, a vetőmagtermesztést és mindezek feldolgozását.


A Partnerségi Megállapodás értelmében a vállalkozásfejlesztést korábban a GINOP Plusz támogatta, melyből 2020. évben az élelmiszeripari vállalkozásokat kizárták. Az átmeneti időszakban (2021-22-ben) a Vidékfejlesztési Program, majd 2023-2027 között a KAP Stratégiai Terv biztosítja a forrásokat az élelmiszeripari fejlesztésekhez.

Mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez kapcsoló zöld beruházások támogatása

A KAP Stratégiai Terv keretén belül lehetőség van az élelmiszeripari üzemek zöld beruházásainak támogatására is.

A beavatkozás egyik célja az ágazat energia önellátásának növelése és az energiafüggőség csökkentése, melynek keretében az energiahatékonyság javításán és a megújuló energiaforrások támogatásán keresztül támogatni kívánja a feldolgozó üzemekben a szén-dioxid kibocsátás, valamint az energiafelhasználás csökkenését.

A támogatható költségek listája az előzőekben bemutatott konstrukcióhoz hasonlít, a lényeg az, hogy a költségelemeknek a zöldcélok megvalósulását kell szolgálniuk.

Az alaptámogatás a jogosult költségek minimum 50%-a, de legfeljebb 80%-a. Kedvezményes díjú intézményi kezességvállalás igénybevétele esetében az alaptámogatáshoz képest 5%-kal megemelt támogatás intenzitás adható. Kamattámogatásra 10% támogatás vehető figyelembe. Az egy projektre igényelhető maximális támogatási összeg: 13 millió euró.

Korábbi cikkeink a beruházási pályázatokról:

Milyen lesz az új ÁTK?

Kertészeti és ültetvénytelepítési pályázatok 2024 első félévében