Rekordmagas szintre emelkedtek az olívaolajárak, amit a fellépő hiány és a szélsőséges időjárás eredményezett, válságba sodorva az iparágat, és bűnözési hullámot indítva el.

Az olívaolaj, amelyet gyakran "folyékony aranyként" is emlegetnek, a mediterrán étrend szerves része, és az árak emelkedése a fogyasztókat és az iparág veteránjait is meglepte. Kyle Holland, a Mintec piackutató csoport elemzője szerint az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárás jelentős hatással volt a dél-európai olívaolaj-termelésre, főleg Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban – írja a penzcentrum.hu.


Spanyolország, amely globálisan az olívaolaj termelésének több mint 40%-át adja, jellemzően 1,3-1,5 millió tonna közötti termelést ért el minden szüretkor, ez a 2022/2023-as szezonban viszont csak kb. 666.000 tonna volt. A becslések szerint a következő szezonra 830.000-850.000 tonna várható.

Az extra szűz olívaolaj ára Andalúziában egy időben elérte a rekordmagas kilogrammonkénti 9,2 eurót (több mint 3600 forint), de az esőzések és a termelési előrejelzések javulása miatt később enyhültek az árak. Most viszont a tartalékok csökkenése miatt további áremelkedés várható.

olívaolaj

A tartalékok csökkenése miatt további olívaolajár-emelkedés várható – fotó: Shutterstock

Ráadásul lopások sorozata is történt Spanyolországban: az olívaolaj lett az ország legtöbbet lopott terméke. Tavaly augusztusban 50.000 liter extra szűz olívaolajat loptak el egy cordobai üzemből.

Az éghajlatváltozáson kívül az emelkedő árak és az infláció is jelentős hatást gyakorolt az egész értékláncra. A helyzet normalizálódása akkorra várható, amikor a jövőbeli betakarítások hozamai visszaállnak normális szintre.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség figyelmeztetett arra, hogy Európának fel kell készülnie a klímaváltozás miatti "katasztrofális" következményekre; az olajfák például rendkívül érzékenyek az éghajlati változásokra, ami aggodalomra ad okot a termelők körében.