Régóta vitáznak vegánok és nem vegánok, tudósok és magukat annak vélők arról: mi történne, ha a világ teljesen vegánná válna. Egyesek szerint ez az egyetlen módja annak, hogy fenntartható módon tápláljuk a világot, ugyanis az ENSZ előrejelzése szerint az évszázad végére 9-15 milliárd ember él a Földön. Vannak olyan nézetek, melyek szerint ha mindannyian vegánok lennénk, sokkal több élelmiszer állna rendelkezésünkre mint most és kevésbé lennének kizsákmányolva a földterületek. Azonban a helyzet nem ilyen egyszerű, újabb kutatási eredmények szerint a vegán étrend környezeti előnyei nem olyan egyértelműek, mint ahogyan azt sokan állítják.

A Tufts Egyetem munkatársai (Gerald J. és Dorothy R.) egy biofizikai szimulációs modell segítségével vizsgálták az amerikai mezőgazdasági területek eltartóképességét. Tíz különböző, hús- és állati terméktartalomban eltérő étrendet hasonlítottak össze. Megállapították: a vegán étrend-alapú élelmiszergazdaság a húsalapúhoz képest kevésbé hatékony a talajgazdálkodásban és a földhasználatban.

A veganizmushoz több szántóföldre van szükség, mivel az ilyen étrend összetevőit nagyon kis hatékonysággal állítják elő. A vegán étrend emberi eltartóképessége kisebb, viszont több erőforrást igényel a fehérjeszükséglet kielégítéséhez, ami a talajok nagyobb kizsákmányolásával és kimerítésével jár.


Állatok és állattartás nélkül hiány lenne trágyából, amit szintetikus műtrágyákkal kellene pótolni. A termelési potenciál kritikus mértékben függ a talaj felvehető nitrogéntartalmától, aminek ásványi vagy szerves trágya formájában kell rendelkezésre állnia. A Nature Food című szaklapban megjelent tanulmányban a szerzők egy olyan modellt dolgoztak ki, amely öt különböző termelési rendszert szimulált. Az eredmények azt mutatták, hogy a kizárólag vegán rendszerek esetén versengene egymással minden termőterület. Ezzel szemben a vegyestáplálkozásban az élelmiszerek egy részét az állattenyésztés révén olyan legelő- és gyepterületeken állítják elő, amelyek egyébként a hatékony növénytermesztésre és a növényi alapú élelmiszerek előállítására alkalmatlanok.


Az állattenyésztés tehát a gyepek hasznosításán és a szervestrágya-előállításon keresztül döntő szerepet játszik a talaj termékenységének és egészségének megőrzésében. Emiatt a kutatást végző szakemberek szerint az állatmentes, vegán termelési rendszerek nem a legjobb megoldást jelentik a glóbusz számára.

Forrás: MÁK

Indexkép: Pixabay