Puhafa vagy keményfa?

A kültéri, illetve a beltéri fűtésnél, kazán, kandalló és kályha esetében, a meleg mellett, otthonos hangulatra is vágyunk. Viszont nem mindegy, hogy melyik fát használjuk erre, hiszen számottevő eltérés van a kétfajta fűtőértékük között.

A puhafa sűrűsége kisebb, mint 500 kg/m3, ezért az égési hőfoka magasabb. Könnyen begyullad, ezáltal igen alkalmas tűzgyújtáshoz. Ami pedig a keményfát illeti, mint amilyen a bükk, a fa sűrűsége nagyobb, mint 500 kg/m3. Ennek köszönhetően hosszabb ideig ég, viszont a fűtés során jóval több hamu keletkezik, mint a puhafa esetében.

Ami még fontos szempont, hogy az ugyanolyan fűtőérték érdekében, a száraz fából kevesebbre van szükség, mint az ugyanolyan fajtájú nedves fából. Egyes fajtákkal könnyebb begyújtani, míg mások tovább égnek.

Fafajták és azok tulajdonságai

Talán a legjobb tűzifa a bükk, amely kitűnő választás kandallóhoz, kályhához, illetve kazánhoz egyaránt. A fűtőértéke az egyik legmagasabb, állandóan és jól ég, azonban lassabb idő alatt szárad ki, így nem a legjobb választás azonnali használatra.

Nagyon hasonló a tölgyfa, ami esetében fontos, hogy teljesen száraz legyen, így elkerülve a füstgáz-képződést.

A kőris lassan szárad ki, könnyen fűrészelhető, viszont nehezen hasítható. Ez azt jelenti, hogy ezt sem árt egy ideig pihentetni, hogy teljesen kiszáradjon.

A legjobb választás a magas fűtőértékű tűzifa - pexels.com

A fentiekkel ellentétben a nyír nem hasítható, emiatt nyitott kandallókhoz is alkalmas fajta. A lángja igen mutatós, gyorsan kiszárad, így szinte percek alatt be lehet vele gyújtani.

Ami pedig a lucfenyőt illeti, szintén jó választás tűzgyújtáshoz. Égés közben sistereg, így cserépkályhába és fatüzeléses kazánba ugyanúgy tökéletes választás. A luc gyorsan begyullad, azonban legalább ugyanilyen gyorsan el is ég.

Gyakran kerül képbe a gyertyán és az akác is. Előbbi igen jó minőségű, azonban kitermelést követően gyorsan fel kell dolgozni, ellenkező esetben befülled. Az akác esetében pedig az energia nagy része a víz elpárolgására megy el, így ezt sem árt egy ideig szárítani, mielőtt a kazánba kerül.

Fontos, honnan való a tűzifa!

Talán mondani sem kell, hogy milyen jelentősége van annak, honnan származik a tűzifa. Éppen ezért mindig telephelyen történjen a vásárlás, lehetőleg kereskedőtől, ahol megvannak a megfelelő feltételek a fa szakszerű tárolására. Sose vegyünk számla nélkül, hiszen így gond esetén nincs lehetőség reklamálni.