Mindig is nagyon fontos volt pénzt megtakarítani, de manapság ez most még inkább aktuális. Különösen a napi kiadások terén érdemes sokat spórolni. Így, ha nem szeretnéd, hogy felesleges kiadások terheljenek, elég néhány apró trükköt elsajátítani, és máris csökkentheted a kiadásaidat. Különösen sokat tudsz tenni a költségek csökkentéséért a konyhában. Vegyük is sorra, milyen szokásokkal tudsz pénzt spórolni a konyhában.

Így tudod csökkenteni a költségeidet a konyhádban

1. Figyelj oda a hűtőre

A hűtő folyamatosan fogyassza az áramot, így nem mindegy, milyen energiaosztályba sorolt készülék áll a konyhádban. Ha túlságosan öreg már a hűtőszekrényed, érdemes elgondolkodni rajta, hogy lecseréld, hiszen a modern berendezések csupán a töredékét fogyasszák annak, mint éltesebb társaik.

Az is fontos, hogy ne nyitogasd percenként a hűtő ajtaját, hiszen ezzel rengeteg energiát pazarolsz el. Célszerű előre átgondolni, mire lesz szükséged, és azt egyszerre kivenni belőle. Szintén fontos odafigyelni rá, hogy ha szükséges, rendszeresen olvaszd le, hiszen ez is sok pénzt spórolhat meg neked. Mint ahogyan az is, hogy ne csak pár dolog legyen a mélyhűtődben, hiszen minél kevesebb benne az étel, annál nagyobb energiát használ el a mélyhűtő.

Ne told rá teljesen a falra a hűtőszerényt, mivel így jobban felmelegszik, és szintén több áramot fog fogyasztani, és ugyanezen okból kifolyólag sem érdemes a konyha legnaposabb részére állítani. A hűtőszekrény ideális hőmérséklete 0 +8 fok közötti, míg a mélyhűtőé -18 fok, így felesleges ennél hidegebbre állítanod.

főzés serpenyő konyha

A főzés során is nagyon sokat lehet megspórolni, ha egy kicsit jobban odafigyelünk a részletekre. Fotó: Shutterstock

2. Főzőcske, de okosan

A tűzhely és a sütő szintén elég sokat fogyaszt, így érdemes ezeket is átgondoltan használni. A főzéshez használj fedőt, így jóval kevesebb energiára lesz szükséged az ételek elkészítéséhez. Egyszerre érdemes nagyobb adagokat főznöd, így közel azonos energia felhasználásával több ételhez jutsz, amit azután akár le is tudsz fagyasztani.

A vízmelegítő is rengeteg áramot fogyaszt, így mindig csak annyi vizet melegíts benne, amennyire éppen szükséged van, és utána húzd ki a falból a dugóját, mert készenléti állapotban is nagy pénznyelő. Ha nem muszáj, ne a sütőben süss meg pár szelet húst, hanem serpenyőben. Ha használnod kell a sütőt, érdemes átgondolni, milyen ételek készíthetők még benne, és egyszerre többfélét is elkészíteni, hiszen egy tepsi étel megsütésének is ugyanolyan magas a költsége, mint ha akár háromféle finomságot sütsz benne egyszerre.

Ha pedig már főztél valami finomat, érdemes belőle csomagolni másnap a gyerekeknek, és magadnak is, hiszen azzal is sokat spórolhatsz, ha nem rendelsz, hanem saját készítésű ételt viszel magaddal.

A mosogatás során is nagyon sok vizet és áramot pazarolunk, ezért egy jó mosogatógép nagyon sokat segíthet a spórolásban. Azonban a mosogatógép használata során is ügyelj arra, hogy ne menjen feleslegesen, így várd meg, amíg megtelik, és csak ezután indítsd el.

3. Már a vásárlásnál is sokat megtakaríthatsz

Örök igazság, hogy ne menj éhesen bevásárolni, hiszen sokkal több minden kerül majd a bevásárlókocsiba, mint amire igazán szükséged van. Sőt, ha nem muszáj, ne kocsit vigyél magaddal, hanem kosarat, mert azt nem fogod tudni olyan nagyon telepakolni. A legjobb, ha otthon összeírod, mire is van igazán szükséged, és célzottan csakis ezeket a dolgokat vásárlod meg. Érdemes összehasonlítani az egységárakat is, hiszen attól, hogy valamin óriási akciós felirat van, még egyáltalán nem biztos, hogy nem találsz annál olcsóbb és jobb megoldást.

Nem érdemes rengeteg mindent betárazni otthonra, hiszen akár molytámadás is érheti az élelmiszereket, és akkor rengeteg mindent kell kidobni. De annyi étel mindig legyen otthon, hogy ne kerülj bajba, ha pár napig nem tudsz bevásárolni menni. A megmaradt kenyeret el lehet tenni a mélyhűtőbe, és felengedni, amikor éppen szükség van rá. Egy jó víztisztítóval pedig feleslegessé válik az ásványvíz vásárlás.

veteményes kert

Ha van kerted, legyen saját veteményesed. Fotó: Shutterstock

A szezonális élelmiszerek mindig kedvezőbbek, mint a nem idényjellegűek. A vásárláshoz pedig vigyél magaddal papír- vagy vászon bevásárlótáskát, így nem kell feleslegesen költened ezekre a boltban.

4. Légy leleményes és ne hagyd ki a veteményest!

Ha van kerted, legyen veteményesed. Nem csak hogy sokkal olcsóbb, mint megvásárolni a zöldségféléket, de jóval frissebb és egészségesebb is. Ráadásul így többet fogsz otthon főzni, ami szintén megtakarítást jelent számodra, hiszen a nyers alapanyagok ára jóval olcsóbb, mint a félkész termékek, és az otthon készített étel szintén olcsóbb, mint az étteremből rendelt.

A konyhakertet kezdd kicsiben, és idővel meglátod, mennyire nő a lelkesedésed, hiszen akár az önellátásig is el tudsz jutni általa. Ha van rá lehetőséged, akár csirkéket is tarthatsz, így a tojásellátásotok is meg lesz oldva. A kertészkedés ráadásul a testet és a lelket is fiatalon tartja, így a kondibérlet árát is meg tudod spórolni, és kis szerencsével lelki tanácsadásra sem kell költened.

A kertészkedésbe a család idősebb és fiatalabb tagjait is be tudod vonni. Ha pedig idáig problémát jelentett a gyerekeknek a zöldségfogyasztás, hidd el, ha saját maguk gondoskodnak a termésről, és a kis kezeikkel szüretelik le a zöldségféléket a kertből, egészen biztosan szívesebben fogják azt megkóstolni.

Akár magaságyban is gondolkodhatsz, hiszen az amellett, hogy igazán jól mutat a kertben, még jónéhány zöldségféle együttes termesztésére is alkalmas. A széleire pedig ültess fűszernövényeket, amelyeknek egyébként nagyon borsos ára szokott lenni az üzletekben.

A sort a végtelenségig lehet folytatni. Habár a folyamat elején még lehet, hogy néhány dolog nem megy automatikusan, idővel hozzá lehet szokni, sőt, még meg is lehet szeretni azt, hogy tudatosabban élünk.