Gomba ellen UV-C

A Thorvald autonóm robotplatform a lisztharmatfertőzés UV-C fénnyel történő megszüntetésére lett kifejlesztve. A gyártó Saga Robotics szerint a Thorvald segítségével a 2021-es brit termesztési szezonban két mintagazdaságban is száz százalékos ellenőrzést értek el a kórokozó felett, asztali kultúrnövényeket kezelve.

Az Egyesült Királyságban 2019 óta tesztelik a Thorvaldot, de a Saga Robotics szerint a 2021-es év bizonyult igazi vízválasztónak, mivel:

"a kezelések után megvizsgált növénymintákban nyoma sem maradt a gombabetegségnek."

A Thorvald autonóm robotplatform a lisztharmatfertőzés UV-C fénnyel történő megszüntetésére lett kifejlesztve.

A Thorvald autonóm robotplatform a lisztharmatfertőzés UV-C fénnyel történő megszüntetésére lett kifejlesztve. Fotó: Saga Robotics

A tesztek során 2021 márciusa és októbere között az angliai Kentben található Clock House Farm mintegy 10,6 hektárnyi és a Hugh Lowe Farm 2 hektárnyi földjén végeztek UV-C kezelést a szamócanövények védelme érdekében.

Nincs szükség vegyszerekre

A tárgyalt időszakban egyik gazdaságban sem volt szüksége arra, hogy a szamócatermesztés során bármilyen, a lisztharmat elleni vegyszerrel permetezzék a szamócanövényeket.

A teszidőszak alatt egyik gazdaságban sem volt szükség a szamócatermesztés során bármilyen, lisztharmat elleni vegyszerre.

A teszidőszak alatt egyik gazdaságban sem volt szükség a szamócatermesztés során bármilyen, lisztharmat elleni vegyszerre. Fotó: Saga Robotics

Pål Johan, a Saga Robotics vezérigazgatója elmondta: "A szezon során robotjaink több mint 7300 folyókilométernyi eperültetvényt kezeltek hatékonyan, tökéletes hatékonyságú kezeléssel, 100 százalékos megbízhatósággal és meghibásodás nélkül. Ezek az eredmények csak növelték a szolgáltatásunk iránti, már eddig is jelentős érdeklődést."

A kapacitás növelése

A Saga már piacra is vitte a Thorvaldot RaaS-ként, vagyis "robotok által nyújtott szolgáltatásként", Angliában az UV-C kezelés a kereskedelmi forgalomban is elérhető. A Saga Robotics jelenleg a kapacitásuk növelésén munkálkodik: "Jelenleg nem tudjuk kielégíteni a keresletet, de szeretnénk, ha az érdeklődő termelők feliratkoznának egy várólistára, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk megtervezni a felskálázást" - nyilatkozta a cég.

Angliában az UV-C kezelés a kereskedelmi forgalomban is elérhető.

Angliában az UV-C kezelés a kereskedelmi forgalomban is elérhető. Fotó: Saga Robotics

A RaaS modell keretében nem a robotot lehet megvenni, hanem az általa végzett munkát lehet bérelni. A vállalat hektáronként fix díjat számít fel, ami magában foglalja a robot üzemeltetését is. A termelő egyszerűen megadja a Saga Robotics csapatának, hogy mely növényeket kell kezelni, és a cég bérmunkában teljesíti a megbízást.

Technikai adatok

Maga a Thorvald  körülbelül 200 kilogramm súlyú, teljesen elektromos szerkezet, és hagyományos konnektorról is tölthető, az pedig, hogy mennyi az üzemideje, a feladattól függ. A szükséges robotok számát és a munkához szükséges akkumulátorok számát a Saga Robotics tervezi meg, így a töltés miatt a termelőnek nem kell aggódnia.

A robot fejlett érzékelőket használ a helymeghatározásához, az adatok pedig a cég saját navigációs szoftverébe kerülnek ami lehetővé teszi a robot számára, hogy teljesen önállóan kövesse a növénysorokat és ügyesen manőverezzen a sorok és az alagutak között. Bár a Thorvald teljesen önállóan működik, de közben mindvégig a Saga Robotics szoftverfelügyeleti csapatának távfelügyelete alatt áll.

A cég saját navigációs szoftvere lehetővé teszi a robot számára, hogy teljesen önállóan kövesse a növénysorokat.

A cég saját navigációs szoftvere lehetővé teszi a robot számára, hogy teljesen önállóan kövesse a növénysorokat. Fotó Saga Robotics

Mérete a környezetéhez igazodik, vagyis például az asztali termesztésű eper esetében a robot ív alakú változatban érkezik, hogy áthaladhasson az asztalok fölött, és a kibocsátott UV-C fénysugárzás mindenhol érhesse a növényeket. A sebessége az szintúgy az elvégzendő munkához igazodik, ami általában 5 kilométer/óra alatt marad, bár ennél gyorsabban is képes haladni.

(Forrás: Saga Robotics, Futurefarming)