Bár a tél hamarosan kopogtat az ajtónkon, már most meg tudod tervezni, hogyan alakítod ki a veteményesed jövőre. Ez azért is különösem fontos, mert nagyon nem mindegy, melyik növény hova kerül. Ilyenkor nem csupán az adott növény egyéni igényeit kell figyelembe venni, hanem azt is, mely növény szomszédsága van rá a legjobb hatással. A megfelelő növénytársítás nem csak növelheti a terméshozamot, de a kártevőket is képes csökkenteni.

Ha a különböző zöldségféléket, fűszer- és gyógynövényeket ezek szerint az elvek szerint termeszted, azok hozzájárulnak egymás fejlődéséhez, így jóval egyszerűbb lesz a növények védelme, és bőségesebb lesz a termésed is. Érdemes kiválasztanod, hogy milyen növényeket szeretnél jövőre termelni, és megnézni, melyiknek melyik a legideálisabb szomszédja.

A legjobb, ha készítesz egy kis táblázatot, és cetlikre írva tologatod egymás mellé a különböző zöldségféléket, így kialakítva az ideális lakóközösségüket. Most még bőségesen jut rá idő, így érdemes aszerint választani, hogy melyik zöldségfélét fogyassza szívesen a család, és megnézni, azok hogyan viszonyulnak egymáshoz. De vannak olyan növények is, amelyeket már csak jótékony hatásuk miatt is érdemes a veteményesbe tervezni. Állítsd hát össze az ideális veteményest már most. Ebben próbálunk segíteni neked.

kert zöldség

Papíron már most megtervezheted, mit mi mellé fogsz ültetni. Fotó: Shutterstock

Az ideális szomszédok

 • A bokorbab remek szomszédja lehet a céklának, brokkolinak, káposztának, sárgarépának, karfiolnak, zellernek, uborkának, kukoricának, kelbimbónak, padlizsánnak, fokhagymának, kelkáposztának, karalábénak, borsónak, burgonyának, reteknek, de a mángold is nagyon szépen fejlődik mellette.

 • A borsó kiváló elővetemény szinte minden növény számára. Kiváló szomszédja a babnak, sárgarépának, metélőhagymának, kukoricának, uborkának, mentának és a reteknek.
 • A brokkoli a cékla, zeller, uborka, kapor, fokhagyma, izsóp, saláta, menta, sarkantyúka, hagyma, burgonya, rozmaring, zsálya, spenót és mángold szomszédja lehet.
 • A burgonyát semmiképp se alkalmazd előveteményként. Ültetheted a bab, brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, kínai kel, kukorica, padlizsán, torma, kelkáposzta, karalábé, körömvirág vagy a borsó mellé.
 • A cékla kitűnő szomszéd lehet a bokorbab, brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, kínai kel, fokhagyma, kelkáposzta, saláta és a hagyma mellett.
 • A hagyma a legjobban a cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, kamilla, karfiol, sárgarépa, kínai kel, kelkáposzta, karalábé, saláta, paprika, szamóca, borsikafű, mángold és a paradicsom szomszédságát viseli.
 • A karalábé, a karfiol, a káposzta, a kelbimbó és a kelkáposzta mellé a cékla, zeller, uborka, kapor, fokhagyma, izsóp, saláta, menta, sarkantyúka, hagyma, burgonya, rozmaring, zsálya és a spenót vethető.
 • A kukorica mellett jól terem a bab, uborka, dinnye, petrezselyem, borsó, burgonya, spárgatök, sütőtök, de a muskátli is nagyon kedveli a társágát. Szárára pedig fel lehet futtatni az uborkát.
 • A mángold remek társaság a bab, brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, kínai kel, kelkáposzta, karalábé és a hagyma számára.
 • A padlizsán mellé ültessünk babot, körömvirágot vagy paprikát.
 • A paprika mellé a padlizsán mellett jó szomszéd lehet a sárgarépa, padlizsán, hagyma és a paradicsom.
 • A paradicsom remek szomszédja a spárga, bazsalikom, méhbalzsam, borágó, sárgarépa, zeller, metélőhagyma, uborka, menta, hagyma, petrezselyem, paprika vagy a  körömvirág.
 • A petrezselyem mellé ültethető spárga, kukorica és paradicsom.
 • A retek jól kijön a babbal, sárgarépával, zamatos turbolyával, uborkával, salátával, dinnyével és a borsóval.

kert zöldség veteményes

A jó növénytársítás megnöveli a termést és messzire űzi a kártevőket. Fotó: Shutterstock

 • A saláta mellé vethető a cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, sárgarépa, karfiol, kínai kel, metélőhagyma, fokhagyma, kelkáposzta, karalábé, hagyma, retek vagy a szamóca.
 • A sárgarépa mellé vethető a bab, metélőhagyma, saláta, hagyma, borsó, paprika, retek, rozmaring, zsálya és paradicsom.
 • A tök szomszédja lehet a kukorica, körömvirág, dinnye, sarkantyúka, oregánó vagy a sütőtök.
 • Az uborka mellé pedig jó választás a bab, brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, kínai kel, kukorica, kelkáposzta, karalábé, körömvirág, sarkantyúka, oregánó, borsó, retek és paradicsom.

A természet csodái

Ezek a társítások mind a növények, mind a talaj szempontjából is nagyon hasznosak. A spenót például kiválóan takarja a talajt a szomszédai felett, míg azok meg nem erősödnek, a bab pedig közben árnyékot nyújt neki, hogy meg ne égessék a napsugarak.

A zöldbab, mivel pillangós növény, nitrogénnel tölti fel a talajt az uborka számára, míg a bársonyvirág elűzi a fonálférgeket és rovarkártevőket. A kapor segíti az uborkát a növekedésben, miközben a bazsalikom odavonzza a beporzókat és védi az uborkát a lisztharmat ellen.

A karósbab, a pattogtatni való kukorica és a különféle tökfélék, amilyen a patisszon, a cukkini és a  spárgatök, Amerikában az indiánok által kedvelt hármas volt. A törzsi kertészeik úgynevezett „három nővér" társításban ültették őket, mivel a tök árnyékolja a talajt, fel tud futni a babbal együtt a kukorica szárára, a bab közben mindkettőnek értékes tápanyagokat szolgáltat.

A sarkantyúvirág vonzza a ragadozó rovarokat és elriasztja a kártevőket, így igazán hasznos a növények számára. A borsó, mivel pillangós növény, nitrogénnel tölti fel a talajt. A zeller védi a káposztát a rovarkártevők ellen, míg a kapor segíti a sárgarépa kelését és illóolaja segítségével megvédi a kártevőktől.

A koriander javítja a szomszédainak aromáját, míg a fokhagyma védi a mellette élőket a fonálférgek és a gombabetegségek ellen. A petrezselyem javítja a paradicsom aromáját és takarja a talajt. A hagyma illóolajával védi a paradicsomot a kártevőktől.

A gyümölcsfák esetében sem mindegy, hogy mit ültetünk melléjük. Egy pár gyümölcsfajta ugyanis nem képes önmegtermékenyülésre, így szükséges hozzá egy pollenadó fajta. Sőt, némely öntermékeny fajtának is szüksége lehet egy pollenadó fajtára ahhoz, hogy a termése megfelelő legyen. Az almának és a körtének szüksége van egy olyan partnerre, ami megtermékenyíti, míg a kajszibarack vagy az őszibarack képes öntermékenyülésre. A sor pedig a végtelenségig folytatható.

Ezt a csodálatos, természet adta összhangot nem szabad megzavarni, sőt, ismeretében megkönnyíthetjük a munkánkat. Sokkal kevesebb vegyszert kell használnunk, és jóval kevesebb időnk megy el a kártevő mentesítésre. Mindez úgy, hogy a természet teszi a dolgát, mi pedig hátradőlve szüretelhetjük le a csodás termést.