A delta vírusmutáns gyors és agresszív terjedése miatt Magyarországon is elkezdődött a járvány negyedik hulláma, nő betegek száma, írja az MTI.

A koronavírus-fertőzés tüneteit mutató betegek mellett azonban rendkívül sok a hasonló tünetekkel háziorvoshoz forduló légúti beteg, és számuk a következő hetekben várhatóan tovább nő.


Több teszt a háziorvosoknál

A koronavírusos, illetve a náthás, influenzás betegek megkülönböztetéséért és a negyedik hullám megfékezéséért a betegekkel közvetlenül találkozó háziorvosok az eddiginél nagyobb számban is végezhetnek antigéngyorstesztet, így a betegeknek nem kell a mentőkre várniuk és a mentők teszteléssel kapcsolatos terhei is csökkenthetők .

A PCR-mintavételezést továbbra is kizárólag a mentők, illetve az erre kijelölt egészségügyi szolgáltatók végzik. A háziorvosok eddig is nagy számban végeztek antigéngyorsteszteket, a feladat nem új nekik, az ehhez szükséges gyorsteszteket és a mintavételezéshez szükséges plexi arcvédőt az Országos Kórházi Főigazgatóságtól kapják, a kormányhivatalok útján.

Békéscsabán már átvették a teszteket

Sárosi Tamás népegészségügyi főosztályvezető, Békés megyei tisztfőorvos a helyszínen elmondta, 17 ezer antigéngyorstesztet és 245 plexi arcvédőt adtak át a járási hivatalok munkatársainak, akik még hétfőn eljuttatják valamennyi, 245 háziorvosi és házi gyerekorvosi praxis számára.

antigén gyorsteszt

Sárosi Tamás antigéngyorsteszteket ad át Turna Lajosnak, a Szarvasi Járási Hivatal ügyintézőjének – Fotó: MTI/Rosta Tibor

A szakember elmondta, Békésben is folyamatosan nő a légúti tünetekkel jelentkező betegek száma; "a negyedik hullám itt is elindult" – fogalmazott.

Kifejtette, a háziorvosok maguk dönthetik el, hogy az adott tünettel jelentkező betegnél szükséges-e elvégezni a gyorstesztet. Ha az pozitív lesz, akkor a kontaktkutatást és a beteg járványügyi elkülönítését a járási hivatalok népegészségügyi munkatársai végzik el.

A kormány a háziorvosoknak mintegy 800 ezer antigéngyorstesztet biztosít, hogy ezzel is segítse a járvány megfékezését.

Rohamosan nő a betegek száma

A koronavirus.gov.hu portál adatai szerint az elmúlt három napon összesen 6688 új fertőzöttet igazoltak, elhunytak 75-en, lélegeztetőgépen van 191 beteg és 1588-an vannak kórházban. A járvány gyors felfutását mutatja, hogy a múlt hétvégén még csak 3274 új fertőzöttet találtak, 51-en haltak meg, lélegeztetőgépre akkor 126-an szorultak, és 908-an voltak kórházban.

Ezzel a járvány kezdete óta összesen 850 513 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytak száma 30 567 főre emelkedett.