Balkonunk, teraszunk növényekkel való dekorálása során több szempontot is figyelembe kell vennünk. A legfontosabb, hogy ismerjük a hely klimatikus adottságait (tájolás, beárnyékoltság, uralkodó szélirány, páratartalom), mert ezek alapvetően meghatározzák, hogy mit tarthatunk. A vizet, tápanyagot tudjuk szabályozni, pótolni, a napfényt azonban nem.

A déli fekvésnél olyan növények kiválasztásával tehetjük díszesebbé erkélyünket, melyek a tűző napot szeretik. Itt reggeltől estig éri a növényeket a nap, s a hőmérsékletet még emeli a falak sugárzása is. Északi oldalra árnyékkedvelő, illetve árnyéktűrő fajok választandók. Szerencsésnek mondható a keleti fekvés, itt délelőtt direkt napot kap a kiültetett állomány, de a délutáni forróságban már árnyékban van, a nyugati kitettségben fordított a helyzet. Amennyiben szeles helyen van az erkélyünk, kerüljük a csüngő, finom hajtásrendszerű növények ültetését, mert a hajtások a szélben összeütközhetnek, letörhetnek.

Figyelembe kell vennünk, hogy mennyi időt szánunk növényeink gondozására, s hogy a nyár folyamán mennyi időt töltünk otthonunktól távol – ha sokat, bátran használjunk szukkulens évelőket, mert nem igényelnek napi gondozást. Ha mégsem szeretnénk lemondani a dúsan virágzó egynyáriakról, akkor automata öntözőrendszert kell beépíteni. Új házak építésénél már eleve be építeni az öntöző rendszert, de utólag is kialakíthatjuk, bár ekkor nem marad „észrevétlen”. Segítségével távollétünkben is megfelelő mennyiségű vízhez jutnak növényeink. Természetesen ügyelni kell arra, hogy egy-egy növénytartóba azonos igényű növények kerüljenek.

Elterjedt a dézsás növények használata. A leánderek, néhány pálmafaj, a jukkák jól érzik magukat a napos erkélyeken, de teleltetésükről gondoskodni kell. A mediterrán területekről származó növények télen napos, de hűvös helyet igényelnek. Ez az oka annak, hogy a szobába bevitt leánder egy idő után elveszti díszítőértékét, hisz a szobánk hőmérséklete túl meleg neki, de pl. a jukka meleg szobában is jól érzi magát.

A tartóedények megválasztásánál az esztétikai szempontok mellett vegyük figyelembe a növények igényeit is. Még mindig a műanyag tartóedények a legnépszerűbbek. Az egyrétegű vékony falú fekete erkélyládákkal van a legtöbb probléma, főleg, ha az űrtartalma is kevés. Bennük a gyökerek gyakran a túlzott felmelegedéstől szenvednek. A legjobbak a dupla falú edények, melyek felül merevítő peremmel is rendelkeznek, megfelelő az űrtartalmuk és a felesleges víz elvezetésére alul lyukakkal ellátták őket, aljukhoz pedig könnyen rápattintható az alátét tálca. A kőedények nagy súlyúak, ezért csak kisebb méretűeket szabad erkélyekre kihelyezni, és az ezeken kiváló sókat időnként el kell távolítani. A mázas edényeken nincs sókiválás. Népszerűek és jó hőgazdálkodással rendelkeznek a faedények. Ezeket belülről is és kívülről is le kell kezelni, hogy tartósak legyenek. Minél nagyobb a tartóedény, annál szebben fejlődik benne a növény.

Az ültető közeg kiválasztásánál rossz gyakorlat, hogy kerti földdel töltik fel a növénytartókat, hisz így kórokozókkal, kártevőkkel és gyommagvakkal terhelhetik balkonunkat. Vásároljunk inkább speciális földkeveréket, közeget a kertészeti áruházakban.

Öntözésre legalkalmasabbak a reggeli órák, mikor növényünk még nincs felforrósodva, de forró napokon akár naponta kétszer is kell a vizet pótolnunk. Vigyázzunk arra, hogy a víz semmiképpen ne legyen hideg, és lehetőleg ne érje közvetlenül a növények lombozatát. Gondoskodnunk kell a rendszeres tápanyag utánpótlásról is. Az ültetéskor elégséges a megfelelő minőségű földkeverék. Növényeinkkel akkor teszünk inkább jót, ha sűrűn (hetente), híg tápoldattal öntözünk. Jó megoldás a tartós hatású műtrágyák használata is, mert a tápanyagot lassan folyamatosan adják le, akár több hónapon keresztül is. A fásszárú növényeink tápoldatozását augusztus végén fejezzük be, hogy a tél beállta előtt vesszőik jól be tudjanak érni.

Balkonunk növényválasztékát gazdagíthatjuk örökzöldekkel is. Ezek legtöbbje párás, inkább félárnyékos helyen érzi jól magát. Télen is óvjuk őket az erős fénytől, mert a fagyott talajból nem tudnak vizet felvenni és levélzetük megperzselődhet. Ne felejtsük el fagymentes időben télen is öntözni őket.

Napos erkélyre ültethető egynyáriak: kerti muskátli, bojtocska, kis- és nagyvirágú bársonyvirág, keskenylevelű rézvirág, lisztes zsálya, paprikavirág, kékvirágú vasfű

Árnyéktűrők, árnyékkedvelők: mindignyíló begónia, törpe nebáncsvirág, gumós begónia, nagyvirágú nebáncsvirág, foltos árvacsalán, sokvirágú pletyka

A leggyakrabban előforduló hibák :

  • Fényigényes növény ültetése árnyékba (alig virágzik)
  • Árnyékkedvelő növények napra telepítése (napégés)
  • Túl közeli térállás (felnyurgul)
  • Eltérő növekedésűek együttes használata (egyik elnyomja a másikat)
  • Nem megfelelő öntözés, tápanyagellátás
  • Különböző vízigényű növények összeültetése
  • A színek, formák helytelen megválasztása, társítása.

Zsiláné André Anikó és Zsila László

DE ATC, Kertészettudományi és Növényi Biotechnológiai Tanszék