Egy Facebookon közzétett poszt szerint július 30-án, pénteken hajnalban két medvét is láttak Egerben, a Nagy-Eged utca környékén, a lakott területek közvetlen szomszédságában – írta a Sokszínű Vidék hírportál.

A poszt alatt más is megerősítette az esetet:

"Mi is láttunk egy hatalmasat cammogni Noszvaj felé a Mátyus tanya felett, de messze volt és elbizonytalanodtunk. Így már gyanús, hogy a mi észlelésünk is tényleg medve volt"

– írta egy környékbeli kommentelő.

A kép illusztráció – fotó: Agroinform.hu

Júniusban Letovai Zoltán, Bátonyterenye polgármestere is rendszeres medveészlelésekre hívta fel a lakosság figyelmét Facebook oldalán:

 

"Bátonyterenye környékén folyamatossá vált a medveészlelések száma!
Csak ami az én tudomásomra jutott egy év alatt, az közel 10 eset! Mátraverebély, Kányás, Szúpatak, Bükkvölgy, Csente és a két legfrissebb: Maconka és a Szilas. Meg kell tanulnunk együttélni velük, mást nem tehetünk!
Itt nem írnám le a legfőbb viselkedési szabályokat medvével történő találkozás esetére, ezt mindenki megtalálja a Bükki Nemzeti Park ide vonatkozó írásaiban. Amire viszont felhívnám a figyelmet, hogy a medve ok nélkül nem bánt, elmenekül az ember elől! Arra ügyeljünk, hogy ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy menekülésének egyetlen útja a támadás legyen! Külterületeken ne engedjük kutyáinkat szabadon, ne tudja a medvét támadni! Ne próbáljunk egy fénykép kedvéért a bocsok közelébe menni! Hagyjuk őket békén, vonuljunk el onnan csendesen!
Az észlelések közvetlen közelében a vadásztársaságok figyelmeztetik az ott élő lakosokat, bár azt tudni kell, hogy egy medve naponta akár több tíz kilométert is megtehet és már valószínűleg a következő nap sem jelent rájuk veszélyt! Fokozott körültekintés és óvatosság persze nem árt, de pánikra semmi ok!"