Ázsia fehér aranyának nevezik a koreai bambuszsót, amelynek ára kilogrammonként 60 ezer forint körül van - írja az origo.hu
A tengeri sót egy bambuszrúd belsejébe tömködik, majd kilencszer megsütik – fotó: youtu.be/NoJwmTojdWk
Bambuszsó, ami a nevével ellentétben nem is bambuszból készül
A bambuszsó ugyanis a nevét az elkészítési módjáról kapta, amelynek során a tengeri sót egy bambuszrúd belsejébe tömködik, majd kilencszer megsütik. A buddhista szerzetesek által kidolgozott módszerrel olyan különleges ízesített só keletkezik, ami fogyasztójának számos gasztronómiai és egészségügyi előnyt is tartogat.
Az intenzív íz és aromaanyagok mellett a sütés különleges módjának eredményeképpen számos tápanyagot is hozzá tudnak adni a sóhoz (a bambusz eleve több mint 500 hatóanyagot tartalmaz).
A közönséges tengeri só értéke azért növekszik meg, mert az előállítás folyamata nagyon fáradtságos és hosszadalmas: 30 napig tart, a munka minden egyes fázisa kézzel történik, és elég egyetlen apró hiba ahhoz, hogy minden igyekezet kárba vesszen.
A végeredmény a méregdrága bambuszsó – fotó: youtu.be/NoJwmTojdWk
A sót kilencszer sütik meg
A bambuszsó előállításához használt tengeri sót Dél-Korea nyugati partjáról szerzik be, majd azt 3 éves bambusz vesszőkbe rakják. A sót tartalmazó bambuszt ezután körülbelül 12-14 órán keresztül kemencében 800 °C-fokon sütik.
A folyamatot további nyolc alkalommal megismétlik, majd az utolsó sütést körülbelül 1000 °C-fokos hőmérsékleten végzik el. Minél többször sül meg a só, annál tisztább lesz és annál több hatóanyagot fog tartalmazni.
A kész bambuszsóban sok a magnézium, a vas és a cink, az A-, E-, B6-vitamin. Antibakteriális, antimikrobiális, antioxidáns hatású, támogatja a kollagén szintézisét. Általában ételek ízesítésére használják, intenzív ízének köszönhetően már egy csipetnyi is elég belőle.
Délkelet-Ázsiában gyógyhatásai miatt is alkalmazzák, de tökéletesen használható arcradírként vagy fogkrémek alkotórészeként is.
Tudtad, hogy Dél-Koreában 1500 éves hagyománya van a ginseng termesztésnek?
Sőt, a világ egyik legnagyobb ginseng exportőre is. A koreai ginsengnek nagy hírneve van a minőség és a hatékonyság szempontjából, és sokan úgy vélik, hogy a koreai talaj és klíma különleges tulajdonságai miatt a koreai ginseng hatása jobb, mint a más országokban termesztett ginseng.
A cikk a koreaiginseng.hu által fizetett együttműködésben készült.