Mekkora probléma az EU-s pénzek felfüggesztése?

Navracsics Tibor azt hangsúlyozta, hogy a három program forrásainak 65 százalékának folyósításának felfüggesztése azt jelenti, hogy a 35 százalék nincs felfüggesztve. Ezenfelül a magyar kormány előfinanszírozza ezeket a programokat, illetve a kormány bízik abban, a felfüggesztéseket megszűnteti majd az EU.

Meddig marad az üzemanyagok ársapkája?

Gulyás jelezte, hogy meghatározott rendben döntenek az árstopokról. Ám most aggasztó fejlemények vannak: december 5-én újabb szankciók lépnek életbe, és a Mol százhalombattai finomítójában is vannak problémák.

Tehát az ellátásbiztonság veszélybe kerülhet, a MOL-nak kell döntenie, hogy képes-e ellátni az országot a szükséges üzemanyaggal, vagy sem – tette hozzá.

A Kormányinfó idején a kormányülés is zajlik.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (k), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (k), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Mikor dönt a Tanács?

Navracsics úgy számol, hogy december 12-én döntenek majd az EU-s pénzügyminiszterek az Európai Tanácsban a magyar helyreállítási terv elfogadásáról.

Többször hangsúlyozták, Navracsics Tibor is és Gulyás Gergely is, hogy a magyar helyreállítási terv az egyik legjobb értékelést kapta.

Meddig maradnak az ársapkák?

A jövő évben is fenntartható lehet az átlagfogyasztásig a rezsicsökkentés, mondta Gulyás Gergely.

Az ársapkákról pedig azt mondta, amíg az ellátásbiztonság fenntartható, addig maradhatnak.

Siker vagy kudarc a mai EU-s bejelentés?

Navracsics Tibor összességében sikeresnek tartja a tárgyalásokat, de akkor lesz elégedett, ha az év végéig aláírják a partnerségi megállapodást és a helyreállítási tervet is elfogadják.

2023-ban 2500 milliárd eurónyi forrás jöhet

Ebből 1500-nak nincs akadálya, további 1000-nél a második félévben elhárulhatnak az akadályok – mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy jövő évben mennyi EU-s pénz érkezhet.

Nem kell feladni az elveket a megállapodás érdekében

„Nem akarunk mismásolni, nem akarunk sunnyogni, hanem pontosan teljesítjük, amit vállaltunk" – mondta Navracsics arra a kérdésre, hogy fel kell-e adni az elveinket a megállapodás érdekében.

Hozzátette, hogy nem kell az elveket feladni, a tárgyalási sorozatot folyamán is ezeket a kérdéseket elválasztották a többi politikai kérdésről.

A Bizottság döntésére reagált Navracsics Tibor

Navracsics Tibor, Területfejlesztési miniszter a kormány álláspontját ismertette, a mai Európai Bizottság döntéseiről. Kiemelte, hogy a Bizottság elfogadta a magyar helyreállítási tervet.

A miniszter elmondta, a mostani az első alkalom, hogy a bizottság hivatalos formában bejelentette, hogy a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközhöz (RRF) benyújtott magyar nemzeti terv "elfogadásra méltó".

A felfüggesztési javaslat, amellyel a Bizottság a Tanács felé él, már szeptemberben ismert volt, tette hozzá.

Navracsics bízik abban, hogy 2023-ban meg tudják győzni a Bizottságot és a Tanácsot is, hogy a felfüggesztést megszüntessék.

Itt nézheted vissza a Kormányinfót:

Az Európai Bizottság sajtótájékoztatója után, amikor a Magyarországot érintő intézkedéseket ismertettékGulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Navracsics Tibor, Területfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő Kormányinfót tartott.