A kocsmák és éttermek nagyrészt zárva maradtak a Covid-19 járvány következtében, és emiatt a British Beer and Pub Association (BBPA) számításai szerint mintegy 87 millió pint sör veszhet kárba  – olvasható az Independent oldalán.

A Heineken manchesteri sörfőzdéjének csapata egy innovatív megoldást talált arra, hogy megakadályozzák készletek tönkremenetelét: zöld energiává alakítják a sört!

sör

A felesleges sörkészletet biogázzá alakították a Heineken mérnökei – Fotó: pixabay

Az ország egész területén a kocsmáknak szánt felesleges készleteket egy új berendezéssel hasznosították újra.

A sörből első körben biogázt nyernek az eljárással, majd egy nagy teljesítményű szerkezettel a biogázt hővé és villamos energiává alakítják.

A Heineken csapata úgy becsüli, hogy 2020 májusa óta 83 210 darab ötven literes hordó sört alakítottak energiává.

Ez az energiamennyiség körülbelül 28 ezer ház fűtéséhez elegendő egy napig.

"A sörfőzéshez gondoskodás, odafigyelés és szenvedély kapcsolódik, nagy kár lett volna a csatornába önteni, ezt egyetlen sörfőző sem akarja látni" – mondta Matt Callan, a Heineken üzemeltetési igazgatója.

A söripar egyébként is azon van, hogy zöldebbé váljon: 2018-ban az AB InBev, a világ legnagyobb sörfőzdéje kötelezte el magát, hogy a párizsi megállapodás alapján megújuló energiát alkalmaz a környezetszennyezés és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A Budweiser pedig az összes amerikai sörgyártását megújuló villamos energiával oldja meg, és tiszta energia logót tesz a sörösüvegek címkéjére.