A manchego egy uniós oltalom alatt álló eredetmegjelölésű (AOC) termék, amelyet tiszteletben tartanak az Európai Unióban, de úgy látszik, távolabb – különösen Mexikóban – nem mindig.
„A mexikói manchego hétnapos érleléssel tehéntejből készül, de a spanyol manchego fajtájú, juh tejéből készült valódi manchego legalább egy hónapig érlelődik.”
Több mint 700 spanyol farmer és 65 sajtkészítő megélhetése függ a sajttól. Évente több mint 15 ezer tonna manchegót állítanak elő, melynek 60 százalékát exportálják.
A spanyol manchego komoly vita tárgya Mexikó és Spanyolország között – fotó: Shutterstock
De „amikor a 7 dolláros mexikói sajt és a 14 dolláros spanyol manchego verseng az amerikai piacon, a fogyasztó az olcsóbbat vásárolja” – mondja Altares, kiemelve, hogy számukra elfogadhatatlan a tisztességtelen verseny.
Mexikó azonban hajthatatlan, és a tejipari kamarája kijelentette: a mexikói sajtkészítés közel 15 százalékát a „manchego” teszi ki, és továbbra is ezt az elnevezést fogják használni.