A manchego egy uniós oltalom alatt álló eredetmegjelölésű (AOC) termék, amelyet tiszteletben tartanak az Európai Unióban, de úgy látszik, távolabb – különösen Mexikóban – nem mindig.

Az ok egyszerű: Mexikóban a gyártók számos európai sajt elnevezését használják, köztük a manchegót, hogy ezáltal jelentősen növeljék profitjukat – panaszolja Santiago Altares, annak a szakmai csoportnak a vezetője, amely az AOC címkéket adja ki a valódi manchegogyártóknak. Altares hangsúlyozza, hogy az eredeti és a másolat teljesen más – írja a Syngenta blog.

„A mexikói manchego hétnapos érleléssel tehéntejből készül, de a spanyol manchego fajtájú, juh tejéből készült valódi manchego legalább egy hónapig érlelődik.”

Több mint 700 spanyol farmer és 65 sajtkészítő megélhetése függ a sajttól. Évente több mint 15 ezer tonna manchegót állítanak elő, melynek 60 százalékát exportálják.

sajt

A spanyol manchego komoly vita tárgya Mexikó és Spanyolország között – fotó: Shutterstock

De „amikor a 7 dolláros mexikói sajt és a 14 dolláros spanyol manchego verseng az amerikai piacon, a fogyasztó az olcsóbbat vásárolja” – mondja Altares, kiemelve, hogy számukra elfogadhatatlan a tisztességtelen verseny.

Mexikó azonban hajthatatlan, és a tejipari kamarája kijelentette: a mexikói sajtkészítés közel 15 százalékát a „manchego” teszi ki, és továbbra is ezt az elnevezést fogják használni.